Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowe kolumny 2-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budżetowe kolumny 2-way

Jestem na etapie zbierania pomysłów na zrobienie niedrogiego zestawu kolumn stereo dla rodziców. Zastanawiam się nad niedużymi smukłymi kolumnami podłogowymi lub monitorami. Budżet na same głośniki to ok 800-1000 zł
    Zastanawiam się nad SB17NRXC35-8 w np. 22L, kolumna podłogowa, strojenie ok 40Hz
    Czy miał ktoś do czynienia z tym głośnikiem? Jak wypada w porównaniu z Usher 8935a (taki mam obecnie u siebie w połączeniu z 9950).

A może macie inne pomysły...

Zamieszczone przez Boro85 Zobacz posta
    Zastanawiam się nad SB17NRXC35-8 w np. 22L, kolumna podłogowa, strojenie ok 40Hz
    Za duży litraż, max 18 litrów :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi a miałeś styczność z tym głośnikiem, jak wypada na średnicy? Martwią mnie rezonanse na skraju pasma (od 4kHZ, poniżej charakterystyka). Czy nie będze trudno go filtrować z podziałem 2-2,5 kHz?

Skomentuj

Tak, mam go w pewnej konstrukcji, nawet we dwóch :) Na średnicy jest bardzo OK, nie jest wybitny, ale generalnie bardzo dobrze :)
        Rezonans to nie problem, pułapka i po sprawie :) Ja mam go wyciętego na 2kHz.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jaki TW byłby do niego ok na odpowiednim poziomie grania?

Skomentuj

Mi się bardzo dobrze zgrał z SB 29 RDC

Skomentuj

A jak na średnicy wypada w porównaniu do Usher 8935a (mam starą wersję)?

Skomentuj

LuSzTi jaką polecasz wysokotnonówkę do SB17NRXC35-8 oprócz SB29RDC? Osobiście miałem jedynie styczność przez dłuższy czas z Usher UA025-10 i T9950-20. Z tym drugim jeszcze walczę przy dostrajaniu zwrotnicy i mam jakieś takie mieszane odczucia. Niemniej pomyślałem aby do nowego projektu dla rodziców dać coś innego może jakiś Seas? np. 27TDFC. Ważne aby nie była nad wyraz szczegółowa bo 80% odsłuchów to będą audycje telewizyjne i filmy a 20% to radio. Cena max 200-250/szt.

Skomentuj

Mam go z SBA29RDC i daje rade. SB17 gra w 18 litrach. Dla mnie do niczego nie mozna sie przyczepic w tej cenie.
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ciekawym połączeniem mógłby być HDS tweeter, podobno nomenklatura grania :)

Skomentuj

Po rozpoznaniu wstępnie myślę o zestawieniu SB17NRXC35-8 + SCANSPEAK 913000 (HDS tweeter).
                      Co myślicie o tym połączeniu? Czy macie pomysł na inne przetworniki w przedziale ok 900 zł? Nie chcę zrobić wtopy na etapie wyboru głośników.
                      Docelowo byłaby kolumna wolnostojąca 185x970x250 / 20L strojenie 40-45kHz. Gabaryty wydają się być fajne - taka nie za duża nie za mała. Ale tu powstaje pytanie czy średnica BR 5cm nie będzie za mała? Aby wstawić 7cm wymagana długość dla 40Hz to 22cm (wg WinISD) a całkowita głębokość kolumny ma być 25cm.

Skomentuj

Ale tu powstaje pytanie czy średnica BR 5cm nie będzie za mała? Aby wstawić 7cm wymagana długość dla 40Hz to 22cm (wg WinISD) a całkowita głębokość kolumny ma być 25cm.
                        Zawsze możesz przenieść BR na górną ściankę i zastosować patent chyba Mariana na "ściemniany" kanał TL zamaskowany bulprenem. To oczywiście kwestia gustu ale takie rozwiązanie podoba mi się bardziej niż klasyczny BR na froncie.

Skomentuj

A znajdzie się osoba z okolić Dąbrowy Górniczej która posiada zestaw z SB17NRXC35-8 i która znajdzie chwilę czasu na początku 2016? Chętnie wpadnę na kawkę i posłucham. Trochę mam obawy czy brać je w ciemno.

Skomentuj

Po rozpoznaniu wstępnie myślę o zestawieniu SB17NRXC35-8 + SCANSPEAK 913000 (HDS tweeter).
                            Co myślicie o tym połączeniu? Czy macie pomysł na inne przetworniki w przedziale ok 900 zł? Nie chcę zrobić wtopy na etapie wyboru głośników.
                            Docelowo byłaby kolumna wolnostojąca 185x970x250 / 20L strojenie 40-45kHz. Gabaryty wydają się być fajne - taka nie za duża nie za mała. Ale tu powstaje pytanie czy średnica BR 5cm nie będzie za mała? Aby wstawić 7cm wymagana długość dla 40Hz to 22cm (wg WinISD) a całkowita głębokość kolumny ma być 25cm.
                            Możesz zastosować kolanko albo dać B-R w podstawie kolumny. Drugie rozwiązanie estetyczniejsze bo dziury nie widać.
                            Z Dąbrowy jestem ale SB nie mam :)
                            Last edited by Przemek; 22.12.2015, 15:02.

Skomentuj

Przemek akurat B-R od spodu nie wchodzi w grę, ponieważ kolumny będą na podstawkach i niskich podkładkach gumowych (jak poniżej) aby poprawić stateczność całej kolumny, m. in. z tego powodu chciałbym dobrać optymalną długość i średnicę B-R. W sprzedaży znalazłem B-R o śr 4,6 i długości 140mm - jak skrócę na 12 cm to uzyskam strojenie na ok 42 Hz. Tylko czy ta średnica 4,6mm nie będzie powodować kompresji?

Skomentuj

Wg wzoru na Dmin minimalna średnica B-R (http://diyaudio.pl/content.php/37) przyjmując dla xmax=3 wyszła mi 47mm.

Xmax dla SB17NRXC35-8 obliczyłem na podstawie wzoru http://www.diyaudio.com/forums/multi...ring-xmax.html

Xmax = (Voice Coil Length - Height of the Magnetic Gap) / 2

Jak myślicie doświadczeni koledzy czy można działać na pograniczu wyliczeń dla BR a więc przy Dmin=47mm zastosować tunel fi 47mm? Czy nie będzie problemu z kompresją od strony praktycznej? Wiem że najprościej było by to zweryfikować składając skrzynki ale nie mam jeszcze zakupionych głośników.
                                Last edited by Boro85; 25.12.2015, 12:09.

Skomentuj

Hmm, 4,7 cm wg mnie powinno być OK.
                                  BR i obudowe mozna zasymulować w programie WinISD np. ?
                                  Last edited by wiesiek9990; 29.12.2015, 10:49.

Skomentuj

Dzięki Wiesiek, też tak myślę ale jak już będę mieć głośniki to zrobię skrzynkę testową aby sprawdzić czy na pewno nie będzie problemów. Aktualnie przyszły mi wysokotonówki ale niestety pojawił się problem, w jednej z nich brakuje śrubki. Zobaczymy jak zakończy się proces reklamacyjny.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X