Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

OBL-15 Troels Gravesen

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

OBL-15 Troels Gravesen

Co sądzicie o tym projekcie? Działa ktoś w ogóle na forum z Open Baffle?

Miałem kiedyś kolumny DTQWT troelsa i grało to naprawde pięknie poza 2 mankamentami... Bass był niezbyt tzn brakowało mu zejścia i masy (konturowość, szybkość, dokładność na najwyższym poziomie) oraz minimalne braki w najwyższych rejestrach. Powodem jest spora kopułka ale z tym da się żyć, bo znowu dynamika i energia talerzy jest niesamowita.

Miał ktoś do czynienia z Odgrodami na dużych głośnikach? Może ktoś gra na tych kolumnach?

Bardzo ciekawi mnie odtwarzanie niskich tonów w stosunku do DTQWT.

Link by się przydał.
    http://www.troelsgravesen.dk/OBL-15.htm

Z mojego punktu widzenia, nie chciałbym tego woofera w OB, bo nie do końca ma parametry, którą są za taką aplikacją.
    Last edited by dolphin123; 03.01.2016, 13:11.

Skomentuj

Parametry moze nie zachecaja, ale pomiar wskazuje na odtwarzanie bez problemu 40hz. Troels pisal we wczesniejszych projektach OB, dlaczego nie stosuje ulubionego przez wielu Eminence Alpha 15.

Skomentuj

Przerabiałem głośniki o wysokim QTS w odgrodzie i brakuje im strzału, kontroli.
        Dlatego Troels zastosował niższe QTS i, co za tym idzie, musiał założyć dodatkową kompensację w zwrotce dla basu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez bartolo Zobacz posta
        Co sądzicie o tym projekcie? Działa ktoś w ogóle na forum z Open Baffle?

Miałem kiedyś kolumny DTQWT troelsa i grało to naprawde pięknie poza 2 mankamentami... Bass był niezbyt tzn brakowało mu zejścia i masy (konturowość, szybkość, dokładność na najwyższym poziomie) oraz minimalne braki w najwyższych rejestrach. Powodem jest spora kopułka ale z tym da się żyć, bo znowu dynamika i energia talerzy jest niesamowita.

Miał ktoś do czynienia z Odgrodami na dużych głośnikach? Może ktoś gra na tych kolumnach?

Bardzo ciekawi mnie odtwarzanie niskich tonów w stosunku do DTQWT.
        Ogrody też będą nastawione na szybkość i dokładność na basie. Czym napędzałeś te potwory? Bo z moich doświadczeń wynika, że takie kolumny nabierają więcej mięcha gdy są napędzane wzmakiem o mniejszej kontroli (mały DF) Np. Nie za mocną lampą albo niskomocowym A klasowym tranzystorem. Dobór DACa też istotny.

Skomentuj

Czaruję...
        X