Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z kalibracja Jiga w speaker workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z kalibracja Jiga w speaker workshop

Witam,
    Jak w tytule, mam problem z kalibracją rezystorów w 16 i 4 oma. Wyskakuje mi błąd odnośnie złego połączenia kabli. Dodam ze wszystko było sprawdzane i kabinowane wielokrotnie. Myślę ze pozostaje kwestia złej karty, dlaczego ;/?.
    Obecnie testowałem na SB live CT 4830 i nie przyniosło to większych rezultatów.

Czy może ktoś miała przypadłość z tego typu kartą, ewentualnie jaką używkę polecacie,
    Proszę o odp.

Pozdrawiam Maciek

Jaki masz system operacujny?
    Ja na win8.1 nie mogę skalibrować.

Skomentuj

Dzizyz, czemu w 2016 roku jeszcze ktos sie chce meczyc z tym programem i jigiem do niego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Dzizyz, czemu w 2016 roku jeszcze ktos sie chce meczyc z tym programem i jigiem do niego?
        A masz jakiś lepszy i bez jiga? Pytam z zaciekawieniem.

Skomentuj

Arta

Skomentuj

Jakieś poradniki, jak w tym robić pomiary? Jak w nim zasymulować zwrotnicę?

Skomentuj

Arta to pakiet, w ktorym robi sie tylko same pomiary. Pozniej exportujesz je do programu symulacyjnego. Moze to byc SW, Lspcad, Xsim, Boxsim i tak dalej... Tutoriale masz w sieci i na stronie Arta.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                BO jest dobry ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                  BO jest dobry ?
                  Nie. Bo sa na forum tutoriale i sporo historii z jego uzywania.

Skomentuj

Program SW chodzi na xp, na win7 próbowałem ale są problemy, brak kompatybilności karty. Jakiej karty używasz przy win8.1 ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie wiem może warto przesiąść sie na arte....
                    Last edited by mackowy33; 04.01.2016, 15:37.

Skomentuj

Do używania SW najlepiej pasuje win xp i niższe, wtedy zawsze wszystko działa bez problemu.

Skomentuj

U mnie SW chodzi na Win10 i do tego SW jest free.

Skomentuj

Tutoriali do ARTA jest stosunkowo mało, ponieważ wszystko jest zamieszczone w dokumentacji na artalabs- trochę chaotycznie i ciężko wychwycić konkrety, ale jest. Jeżeli chodzi o pomiar impedancji, to poradniki są tak na prawdę zbędne, choć i do tego programu jest manual. LIMP jest wystarczająco intuicyjny, a sam pomiar banalnie prosty. Argument że SW jest za darmo to żaden argument, arta również działa za darmo tylko nie można nic zapisać. Jak wiadomo dla chcącego nic trudnego, wiec i z tym można sobie poradzić :)

Skomentuj

No dobrze, a jakiej karty kolega używa w tym win10.... ?
                            Last edited by mackowy33; 05.01.2016, 09:40.

Skomentuj

Do końca nie wiem jaką mam kartę dźwiękową bo korzystam ze zintegrowanej w laptopie HP 4540s.
                              Też byłem zaskoczony jak pierwszy raz odpaliłem i zadziałało bo wcześniej na tym samym laptopie miałem Win7 i SW wówczas nie hulał. Pomiary które robię wydają się być prawidłowe ponieważ mam tez kolumny DIY robione przez inną osobę do których dostałem pliki pomiarowe SW. Pomiary z mojego systemu pokrywają się z nimi.

Myślę że w Win10 zmieniono obsługę sterowników i może warto potestować SW na tym systemie z innymi kartami dźwiękowymi. Jednak coraz większa liczba osób korzysta alternatywnego oprogramowania pomiarowego - pewnie z czegoś to wynika np. łatwiejszej kalibracji, stabilności programu itd.
                              Jeżeli nie znałbym obsługi SW (w tym kalibracji) myślę że pewnie szedłbym w inne oprogramowanie. Ale na obecnym etapie z czystego lenistwa i braku czasu siedzie na SW i Holmie na Win10.

Skomentuj

Witam,i dzieki za odp.
                                Niedawno zainstalowałem wyżej wspomnianego HolmImpulse na mojej win7 z zintegrowana karta. Wszystko okazuje sie być okey zaraz spróbuje zrobic pierwszy pomiar charakterystyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez mackowy33 Zobacz posta
                                  Witam,
                                  Jak w tytule, mam problem z kalibracją rezystorów w 16 i 4 oma. Wyskakuje mi błąd odnośnie złego połączenia kabli. Dodam ze wszystko było sprawdzane i kabinowane wielokrotnie. Myślę ze pozostaje kwestia złej karty, dlaczego ;/?.
                                  Obecnie testowałem na SB live CT 4830 i nie przyniosło to większych rezultatów.

Czy może ktoś miała przypadłość z tego typu kartą, ewentualnie jaką używkę polecacie,
                                  Proszę o odp.

Pozdrawiam Maciek
                                  Mam podobny problem, nie mogę skalibrować 16Ohm i 4Ohm, czy poradziłeś sobie z problemem, ma Win XP.

Skomentuj

Miałem podobny problem, winny był jeden z przełączników (ten 3 pozycyjny, po lewej),
                                    niby miał przejście, ale czasem rezystancja trochę "pływała".

mg

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź, starałem się kupić trochę lepsze te przełączniki, robiąc test omomierzem wszystkie pomiary wychodzą poprawnie, a mimo to cały czas wywala mi błąd że żem mam obwód otwarty.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X