Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton Classic 200 z AL130M na średnich (AL200/AL130M/KE25SC) czy coś innego 3-way.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton Classic 200 z AL130M na średnich (AL200/AL130M/KE25SC) czy coś innego 3-way.

Witam

Jestem na etapie decyzji co zbudować, żeby fajnie grało :) Omówiłem już z Yoshi_80 kwestię modyfikacji tego co mam (dzięki Paweł! ) i ustaliliśmy, że do niczego się nie nada.

Początkowo myślałem o 2tys zł na przetworniki, ale jak tak czytam i czytam.... :)

N stronie Visatona jest projekt: http://www.visaton.com/en/bauvorschl...200/index.html ,

który zmodyfikowali o zmianę średniaka na AL130M (bardzo dobre opinie Yoshi-ego o tym głośniku): http://www.visaton.de/vb/showthread.php?t=11301

I tak się zastanawiam. Komplet głośników to około 3tys. Ale zwrotka jest podana i to koszt własciwie tylko części. Obudowa też jest wyliczona (taka sama jak do Classic 200 tylko przez to że AL130 jest troszkę większy to średni i niski idą 7mm w dół - tak piszą). Więc odpada koszt projektowania.. I suma sumarum może się okazać, że wyjdzie podobnie.

Visaton chyba nie wstawił byle czego jako projekt na stronę... Ta kopułka Visatona KE25SC daje radę? Przewijała się w paru projektach.

Czy jednak kupić tańsze głosniki i zlecić projektowanie od początku? Co byście poradzili?
    Last edited by buda102; 24.01.2016, 08:40.

Ze strony visatona miałem dwie konstrukcje. Vib 130 TL i którąś wersję vox 200 czy coś takiego, z 20stką na basie z boku. Pierwsza konstrukcja grała bardzo fajnie ale ta druga zupełnie "po niemiecku" Czasem zastanawiałem sie czy nie stać na baczność w czasie odsłuchu.
    Trudno co do tej konstrukcji którą proponujesz mi sie wypowiadać ale nie sądzę, żeby coś sknocili. Miałem też al 130 w dodatku w aplikacji od Yoshiego i mogę jedynie potwierdzić, że zacny to głośnik. Od Yoshiego miałem też kilka projektów i tu Ci mogę gwarantować, że nie wyprowadzi Cię na manowce.

Skomentuj

Hej, słuchałem dość długo konstrukcji na Ke45SC + AL130 (wg zwrotnicy Bijou) + na dole MDS08 poganiany aktywnie i moim zdaniem wysokotonowy był najsilniejszym elementem toru (miałem porównanie do Seas27TBFCG, TAF22, G20SC) i KE25SC to głośnik o klasę albo dwie lepszy, potem AL130, średnicę ma bardzo dobrą, bardzo szczegółową, lekką i detaliczną ale jednak słychać wpływ membrany metalowej, wymaga pochylenia o conajmniej 10st od osi, no i na końcu MDS to taka klasa niższa wg mnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamillos Zobacz posta
        Hej, słuchałem dość długo konstrukcji na Ke45SC
        KE25SC, tak? To pocieszające, że to zacny głośnik :)

AL130
        Tu jest AL130M - ponoć to dwa różne głośniki...

wymaga pochylenia o conajmniej 10st od osi
        Projekt Visatona tego nie uwzględnia (może włąsnie dlatego że to jest AL130M a nie AL130? Jak myślisz?)

Skomentuj

Metalowy nalot na średnich tonach to kwestia filtracji. Akurat w projekcie Bijou jest prosty filtr 2 rzędu i mimo dość niskiego podziału może się wybijać trochę rezonans membrany. To typowa sprawa przy metalowych głośnikach. Takie rezonanse wycina się pułapką i temat jest zamknięty. AL130M to modyfikacja AL130, ma lżejszy układ drgający, większą efektywność i wyżej położony rezonans membrany co korzystniej wpływa na jego brzmienie.

Skomentuj

Czaruję...
          X