Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny estradowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny estradowe

Witam.
    CHCE ZBUDOWAC KOLUMNY ESTRADOWE I POTRZEBUJE POMOCY. CHCE UZYSKAC 1000W rms w jednej paczce. POWIEDZCIE JAKICH GLOSNIKOW NAJLEPIEJ UZYC (ROZSADNIE Z CENA)czy rodzaj kosza ma wielkie znaczenie? O JAKICH MOCACH MUSZA BYC SREDNI I WYSOKI, BO TO ZE NP. 2x500W rms 8 ohm kazdy BASOWE, DADZA mi 1kW to wiem. Chce to zrobic na 2x15" basowe w jednej paczce i nadstawka - sredni 12" i wysoki tuba. Chyba ze macie jakies inne rozwiazanie tej nadstawki. I jeszcze kwestia zwrotnicy. Maja to byc paczki dla kapeli.
    Prosze o pomoc. Pozdrawiam.

podaj kwote za ile chcesz to mniej wiecej zrobic, to podadza Ci cos konkretnego....
    ja robilem ostatnio estradowki ale 300W i ok 800zł za sztuke wyszlo....

Skomentuj

nie mam pojecia za ile chce to zrobic nie chce wydac za duzo kasy ale chce zrobic sobie dobry sprzet zeby mnie nie zawiodl niewiem tak na oko to okolo 2000 mam na ta impreze

Skomentuj

Witam

Jestem zainteresowany takim zestawem i jak za 2K zł by się dało zlepić
        to zabieram się zaraz za zbieranie materiałów.
        Czy możecie coś podpowiedzieć. jak to rozwiązać. Nawet 800 na stronę.
        Kupiłem te doły http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70619669 i nie jestem zadowolony napędzam je końcówką 2x450 może to ona nie daje dynamiki.
        Do tego mam 2x300 Hand Box i można powiedzieć że 18" 300w z Hand BOxa daje tyle samo basu co ta 600. Może zmienić skrzynki do tych dołów tu są doskonale opisane wzory http://www.elmuz.com.pl/strony/start.htm. Z chęcią wysłucham porad na ten temat.
        GG 3475484

Skomentuj

za 2kpln to nawet połowy głośników nie kupicie :P

do 1kW trzeba juz koniecznie drivera 2x500zł basówki 4xTR1525e 4x400zl czyli juz mamy 2500zł a moc "tylko" 600wat. do 1kW trzeba dać poządny filtr na sopran - jakieś 200zł/sztuka. a tak właściwie to przydał by się podzial aktywny - dochodzi 2 wzmacniacz i crossover

dalej pytanie czym to chcesz zasilić ?? jaki masz wzmacniacz albo inaczej ile chcesz na niego przeznaczyć?? (przy sprzyjających wiatrach za 3000zł coś wyrwiesz jako wzmak główny)

jakie doły chcesz do tego dać?? bo jak nadstawki są 2kW (po 1000wat na strone) to doły powinny mieć jakieś 4-8kW - koszt 20 kpln....

za to co masz ledwo wyrobisz się na przyzwoity 2+1 o mocy 300wat......

Skomentuj

Chodziło mi 1 Kw RMS na stronę w całości przyzwoitego sprzętu na sale tak do 500 osób

[ Dodano: 2006-01-05, 14:13 ]
            Chodzi mi głównie o wykożystanie tego co mam i pytanko czy zmiana obudowy do tych dołów może mieć pozytywny wpływ na polepszenie dynamiki tych głosników.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-01-05, 14:20 ]
            I jeszcz ejedno pytanko. Czyli przy nadstawkach określonej mocy doły powinny być 4-8 x większe??????.

[ Dodano: 2006-01-05, 14:30 ]
            przepraszam że tak na raty ale przypomniał mi się o crosowerze .

Jak zbudować taki najprostrzy z podziałem na 2- 3 końcówki i możliwością plynnej regulacji ale nie koniecznie płynnej(może macie jakieś schematy crosowerów.

Pozdrawiam

Skomentuj

napisz jakie głośniki tam siedzą i ile litrów ma ta obudowa co masz teraz - wtedy coś pomyśle.

doły napewno muszą być mocniejsze od reszty - o ile to zalezy od czestotliwości podziału - dla podziału w okolucach 150-250Hz wypada jakieś 4x
              w tanich zestawach daje się czasami podział na 400Hz i wtedy doły muszą być nawet 8x mocniejsze od nadstawek.

na estradzie unika się jak ognia zwrotnic pasywnych - a jak juz to najczęściej są to jedynie filtry dla sopranów i najwyzej cewka w torze basówki. stosowanie 3way to ewenement.

a jak juz sie robi 3way aktywne to mozna sobie pozwolić na niski podział - jako że głośniki "średniotonowe" mają często nawet 12-15cali to mozna sobie pozwolić na odcięcie ich w okolicach 100Hz. w takim wypadku mozna się pokusić o zrobinie osobnych obudów - bo poco walczyć z paczką 200L jak mozna mieć dwie mniejsze.

Skomentuj

700 x 540 x 600 to wymiary zew. basów załóżmy że ścianki mają max 20mm.
                Głosniki Carvin 600W 4 ohm tak mi gostek pisasł ale co to za carvin ( bo te oryginalne same kosztują tyle co te paczki ). Mógł bym się pokusić na zrobienie jednej budy na te dwa głośniki i końcówkę zapiąć w mostek na 8ohm. Co by z tego było????.
                Ciekawi mnie bardzo temat zrobienia czegoś o wiele sprawniejszego niż jest teraz.

Skomentuj

ja kombinuje zestaw gdzie nadstawki maja raptem 200w na strone... a subbas na strone ma ok 1kW... do zasilenia dobre sa koncowki ads na allegro mozna wyrwac za polowe ceny sklepowej... no i maja wbudowane crossovery wygodna sprawa...za dwie koncowki na allegro lx1400 i lx2000 mozna wsumie szaplacic 3000pln to nie wychodzi nawet 1pln za 1W...nadstawki musza byc efektywne...

Skomentuj

Za 2 k zł to mozna co najwyzej same dobre nadstawki sklepac.
                    Potrzeba drivera no to najtanszy SMC280 beymy ok 220zł plus tubka do tego uczciwy glosnik 12" np delta pro12 eminence albo z serii MI beymy np 12MI100 ktory jest typowym glosnikiem do nadstawek . Teraz kwestia subbasow np glosniczek RCFs L18P300 (1000W ale 1200zł) i caly zestaw gotowy. Tansza i gorsza opcja subbasu to 2 szt delta 15LF no ale glosnik nie jest typowo subbasowym.
                    Co jakis czas pojawiaja sie na allegro ciekawe glosniki 18" w dobrych cenach i mozna by tam poszukac bo kupno nowych do tanich nie bedzie nalezalo

Skomentuj

Czaruję...
                    X