Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw wzmacniacz/amp + kolumny do 2000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw wzmacniacz/amp + kolumny do 2000zł

Witam, wybiłem sobie z głowy kupowanie kina domowego do 1500zł
    Dlatego proszę o poradę, dam radę do 2000zł kupić jakiś wzmacniacz albo amplituner i do tego dwie kolumny podłogowe ?
    Pomyślałem że dvd albo blu ryj mi nie potrzebne, mało oglądam filmów z płyt, pozatym mam xone i ps4 więc jak coś to tam spróbuję odpalić.
    Znajdę coś do 2000zł ? (oczywiście im mniej tym lepiej)
    audiofilem nie jestem, dla mnie świetnie grały microlaby solo 6c podłączone do tv przez wejście słuchawkowe.

z amplitunerów podpatrzyłem takie modele używane/nowe :

-hk 3490
    -yamaha rn301
    -Onkyo TX-8020

będą ok ? jeśli tak to jakie głośniki do nich ? podłogowe oczywiście.

Witaj.
    Jak pewnie zauwazyles jest to forum Diy i raczej nie doradzamy tutaj gotowych rozwiazan, szczegolnie kolumn, ale jesli szukasz dobrej jakosci w dobrej cenie, to warto wziac pod uwage nowe kolumny Stx z serii Electrino. Nie jest to sprzet audiofilski (choc w tej cenie to audiofilskie moga byc chyba tylko sluchawki ), ale w swojej cenie wart uwagi.

Skomentuj

na audio show w pokoju STX graly kolumny electrino 150 + wzmacniacz denona. cena zestawu (nowe! prosto ze sklepu) wynosila wlasnie ok 2000-2200zl
      tak wiec warto sie dowiedziec jaki to byl denon, bo gralo to zaskakujaco dobrze

Skomentuj

Nie wiem czy to ten zestaw ale w cenie się mieści :)

Wzmak Denon PMA 520 http://allegro.pl/nowy-wzmacniacz-de...989259395.html (NOWY wzmacniacz Denon PMA-520 3lata gw.HORN OKAZJA)
        I kolumny STX Electrino 150 http://stx.pl/stx-electrino-150.html
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

to był pma720

Skomentuj

Dzięki za porady, mam jeszcze pytania, każdy amplituner dobrze zagra każdymi kolumnami ? czy to się dobiera jakoś ?? no i pytanie o te kolce w podstawie, muszą być ? mam panele i zaraz będą porysowane.

A co z tymi propozycjami co ja podałem ?

a takie cos ?

http://allegro.pl/amlituner-stereo-h...976632493.html
            Last edited by geforc; 17.02.2016, 09:40.

Skomentuj

Daj spokój z amplitunerami. Teoretycznie nie problem zrobić dobry wzmacniacz i dołożyć do niego tuner, ale w praktyce to urządzenia jakoś inaczej pozycjonowane rynkowo i inne mają priorytety. Ciężko utrafić dobrze grający. Jak potrzebujesz radia, to tuner znajdziesz używany za 50-150zł bez problemu.
              Kolce nieobowiązkowe.
              Dobór? Pomijając kwestie doboru mocy itp, każdy wzmacniacz gra nieco inaczej, każde kolumny też i można znaleźć takie pary które ze sobą lepiej współpracują, a można takie że gorzej. STX akurat wystawił się z tym denonem, można założyć że pewnie dobrze im ten zestaw grał, a patrząc cenowo akurat rozsądny duet. Możesz poszukać czegoś podobnej klasy w używkach, będzie sporo taniej.

Skomentuj

a jeśli jednak bym chciał amplituner ?

Skomentuj

Onkyo TX-8050, całkiem mocny, trochę bajerów sieciowych.
                  Z nowym się w budżecie nie zmieścisz, ale ostatnio poszedł na aukcji za 1200zł.

Skomentuj

a tańsze ale nowe ? zamiast wifi wystarczy żeby usb było, nie musze mieć neta w amp...

Skomentuj

Z kolumn przemyśl jeszcze Tonsil premium. Siedza tam fajne głośniki gdn 13. A jak byś w przyszłości chciał to bez problemu rozbudujesz do kina domowego (dostępne monitory i centralny).

Skomentuj

Jutro jadę do sklepu hifi, powiedzcie mi jeszcze jakie kable do tego wszystkiego trzeba, nigdy nie miałem takiego zestawu i nie wiem... wiem tylko że zwykłe głośnikowe dwużyłowe a reszta ?

Skomentuj

Zamieszczone przez geforc Zobacz posta
                          no i pytanie o te kolce w podstawie, muszą być ? mam panele i zaraz będą porysowane.
                          te kolce nie sa ostre
                          http://stx.pl/kolec-51x14-5-stx.html
                          podklejasz filcem (kupisz okragle samoprzylepne) i o nic sie nie martwisz

a od ostrych kolcow nie robia sie rysy tylko glebokie dziurki :p sprawdzone :(

powiedzcie mi jeszcze jakie kable do tego wszystkiego trzeba, nigdy nie miałem takiego zestawu i nie wiem... wiem tylko że zwykłe głośnikowe dwużyłowe a reszta ?
                          nie daj sie oglupic tymi bredniami o hi-endzie
                          kable maja byc solidne, ale nawet nie musza wygladac

dobre a tanie kable kupisz na allegro thomsona lub bandridge

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            a od ostrych kolcow nie robia sie rysy tylko glebokie dziurki sprawdzone
                            Taa. Dopóki teściowa do mnie nie przyjechała i nie przesunęła kolumny, bo tak na środku stały. Teraz mam grubą, głęboką krechę. Po tym doświadczeniu wyrzuciłem kolce i dałem filcowe podkładki.
                            Last edited by Micwoj; 18.02.2016, 08:24.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                              Taa. Dopóki teściowa do mnie nie przyjechała i nie przesunęła kolumny, bo tak na środku stały. Teraz mam grubą, głęboką krechę. Po tym doświadczeniu wyrzuciłem kolce i dałem filcowe podkładki.
                              Słabo sobie teściową wychowałeś :P U mnie przyszli teściowie boją się czegokolwiek dotknąć :P
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Już kupiłem

Yamaha RN301 + Pylon Audio Pearl 25

Pytania mam tylko o kwestie sieciowe w tym amplitunerze, posiada ktoś ten model albo podobny ?

Skomentuj

Panowie czy dobrze podłączyłem wszystko :

Telewizor kablem optycznym z AMP
                                  Dwie konsole po HDMI do Telewizora

czy jakoś inaczej to zrobić żeby było lepiej ?

Skomentuj

Jeżeli telewizor ma wyjście coaxial to może sprawdzić połączyć kablem koaksjalnym. Ale różnicy raczej nie odczujesz.

no i pytanie o te kolce w podstawie, muszą być ? mam panele i zaraz będą porysowane.
                                    Można jeszcze takie:

Skomentuj

Ja mam yamahe RXV479 i mam podłączoną z telewizorem kablem optycznym oraz hdmi zeby zmieniać ustawienia ampli na telewizorze. Dodatkowo z Tv wychodzą dwa hdmi na laptopa i w przyszłości ewentualną konsolę.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X