Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BR w podloze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR w podloze

Poszukuje osob ktore podziela sie spostrzezeniami na temat bassrefleksu skierowanego w podloze.Mam swoje obserwacje i chcialbym zeby w dyskusji sie potwierdzily lub nie. Chodzi o kolumny pelnopasmowe , nie subwoofery i w podloze jest wyprowadzony tylko BR (nie glosnik). Oczywiscie mile widziane opisy wysokosci nozek (dystans od podloza), stwierdzenie ewentualnego cokolika lub jego brak, ksztalt krawedzi podstawy itd.
    Zapraszam do smarowania.

u yoshiego jest br w podloge to moze on cos ciekawego zauwazyl...ja mam z boku i nic nadzywczajnego nie zaobserwowalem

Skomentuj

Witam, ja akurat na swiezo... mozje opinie nie moze nie sa zbyt subiektywne bo super zaawansowany to ja nie jestem :) dodatkowo mam strasznie maly pokoj w ktorym slucham muzy... ledwie 9m2... No dobra ale do rzeczy. Mam sobie kolumienki, 16litrów, w nich Tonsile GTC 17/50/1 b-r strojony na 45hz wg WinISD ale sprawdzone wykresem impedancji, i jest elegancko na 45. Początkowo b-r był skierowany w podloge i grało to przyjemnie, nawet sporo basu... ale dzisiaj jednak przerobilem paczki na b-r do tylu... i efektem jest to ze basu jest mniej. wyczuwalnie mniej... nawet gdy przysune kolumny maxymalnie (~ 10cm) do sciany... Takze z b-r skierowanym w podloge mam mile wspomnienia :) To takie moje spostrzezenie... Stały na nóżkach 4cm, ale wczesniej experymentowalem i zmiana np z 3 na 5 nie daje duzej roznicy, jest ona niewyczuwalna wogole... brak cokolika :) Kształt krawedzi podstawy kącik prosty 90 stopni :) aa i promieniowały w parkiet :)

Skomentuj

ja powiem tak
        im nizej glosnik basowy lub br podogi tym wiecej basu, tylko ja bym stosowal podkladke rozpraszajaca (stozek ustawiony centralnie pod BR aby nie promieniował w dół bezposrednio, moje odczucie ze bas jest jakby troszke wolniejszy

Skomentuj

Moje obserwacje sa takie.Spotkalem sie z dwoma rodzajami strojenia . Jedno dosc niskie ale szczelina miedzy komora a podlozem byla mala kolo 1-1,5cm oraz dosc wysokie (z tym ze lepszy glosnik byl) i odleglosc skrzyni od podlogi byla 3,5 - 4 cm.Kazdy sposob daje inne efekty, zaiazane wlasnie ze sposobem strojenie (sam glosnik inaczej pracuje) ale takze z tym ze poszerzajac szczeline i strojac wyzej, subiektywne odczuwanie basow siega jakby nizej niz by wynikalo z teorii.Przy waskiej szczelinie i strojeniu niskim uzyskuje sie sumarycznie podobny efekt jak normalnie wypuszczony np do przodu BR z tym ze bas ladniej sie rozchodzi po pomieszczeniu.
          Sprawa cokolika lub jego brak to juz kwestia pracy z odpowiednim podlozem zeby nie bylo roznic w ustawieniu na roznych podlogach wiadomo.
          Zastanawialem sie wlasnie czym sie rozni strzelanie w podloge od blisko dosunietych z wylotem z tylu (wtedy to juz uwazane jest za gorsze brzmieniowo), hm.
          Poprostu odpowiednio dobrane wymiary rury i szczeliny powoduja przy rozprezaniu powietrza jakby virtualne przedluzenie lub skrocenie kanalu BR. Profilowane cokoliki i dodatkowy pret antyturbulencyjny w srodku kanalu chyba stosowal dr Bose, a Yamaha w subach ma profilowane cokoly z tym ze dmuchaja w nie przetworniki a nie rura.

Skomentuj

A ja polecam BR z przodu. Ja mam tak w swoich kolumnach na Alfredkach LW 800 i lubie kiedy podczas oglądaniu filmu lub słuchania muzyki wiaterek wieje mi po rękach:) Ale jak zrobie sobie nowe kolumienki podłogowe to juz tak nie będzie (zamierzam w lato jak bedę miał czas i kase zarobie, ale narazie to mi się szykują waruneczki na uczelni i trzeba najpierw na to odkładać. Shit!:( ).

Skomentuj

a ja zauwazyłem że B-R w podłoge działa jak filtr +-6dB/okt. przydatne zwłaszcza przy duzej obudowie i stosunkowo krótkim B-R (nie słychać wyzszych rejestrów) dodatkowo B-R w podłoge troche osłabia jego działanie, ale staje się ono bardziej równomierne dla całego zakresu mocy (zwykły B-R zmienia wydajność w zalezności od mocy podawanej na głośnik) dla małych i duzych działa mniej wydajnie niz dla średnich.

Skomentuj

Zalety br w podłoge wynikają z wad innych rozwiązań :) . Jak sie da do przodu to mogą się pojawić problemy ze słyszalnymi turbulencjami czego nie słychać tak z br w podłoge.
                Dając br do tyłu , ustawinie kolumn nabiera kluczoej sprawy , bliżej - dalej ściany itp problemy. A w podłoge to w podłoge , charakter brzmienia zawsze jest jeden :).

Od strony akustycznej przy br wpodloge nie słychać żadnych podbarwien. Moze to bedzie zależeć od rodzaju podłogi (panele vs dywan ?? :) .

Efekt przedłużenia br poprzez szczeline na dole nie wystąpi gdy powierzchnia szczeliny >> powierzchni br. A tak jest najczęściej , aby powierzchnie były pdobne to nóżki musiałby mieć chyba z 1cm . Z drugiej strony zbyt mała szczelina ale na tyle duża ,że nie "przedluży" br zapewne spowoduje zmniejszenie efektywności działania układu.

Aaa i jeszcze można zmieścić naprawdę dłuuugą rure a to jest niepodważalna zaleta .

Skomentuj

Wynika z tego wszystkiego ze zeby uniezaleznic sie od podloza najlepiej miec dosc sztywny cokolik.Kiedys jeszcze na starej wersji strony ktos mowil ze mial problemy z "cofkami" do kanalu, jakimis odbiciami od podlogi czy cos takiego.Nie wiem na ile ten problem sie pojawia.Podgladalem kilka roznych konstrukcji ze skierowanym w dol.Oczywiscie trudno porownywac bo kazda miala inne przetworniki i konstryuktor wizje budowania dzwieku.Za kazdym razem jeden efekt byl dla mnie przyjamny tzn uwolnienie od bezposredniego uderzenia jakby ta podstawa nasowa wypelniala inaczej pomieszczenie.Dziwilem sie gdyz przy tak niskich czestotliwosciach i tak dzwiek rozchodzi sie wszechkierunkowo, ale moze to wynik wielokrotnegoodbicia dlugich fal wypelniajacych pomieszczenie.....

Skomentuj

Jestem posiadaczem kina domowego z zestawem kolumn M-audio i tam jest właśnie sub z portem na dole. Wrażenia odsłuchowe bardzo pozytywne. Mocny,ciepły bas. Najlepiej słychać w pomieszczeniu na dole jak się stanie pod głośnikiem niemalże czuć jak dmucha:). Umieszczony jast na nóżkach około 2cm i jest to chyba najlepsze ustawienie bo jak się go podniesie o kilka czy kilkanaście centymetrów to basik ucieka.
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Czyli glosnik i BR z dolu... widzialem taki sub w chyba niedawnym AUDIO. Jak widac jesli producent ustawil go na pewnej wysokosci (nozki) to zestrojenie calosci tego wymaga.
                      tak wogole to dziekuje za dyskusje.W moich nowych kolumnach bedzie jednak z przodu (rozwazalem z dolu) ale nie chce ich bardziej juz wydluzac (beda i tak dosc wysokie).
                      PZDR

Skomentuj

A ja mam taki problem: mam suba na stx 22, br z przodu; trzymam to w 9m2 i bas rozchodzi się po pokoju bardzo nierównomiernie... czy jak dam br w podłogę to będzie lepiej ?

PozdroO

Skomentuj

Ja tez bym chcial BR w podłoge ale jak tak zrobie to podejrzewam ze sasiedzi na dole beda bardziej slyszeli boom -um -boom

Skomentuj

Over wyprobuj rozne opcje.Oczywiscie w malych szczegolnie pomieszczeniach tak dlugie fale maja swoje wygaszenia i wzmocnienia w zaleznosci od miejsca.
                            A co do sasiadow to prawda, najnizsze tony latwo sie rozchodza po betonach i innych scianach...

Skomentuj

Czaruję...
                            X