Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CT-266 w4-1320sif

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CT-266 w4-1320sif

Hej!

Już chwilkę przeglądam forum.. czasami bardziej lub mniej trafnie..
    Coś w końcu chcę zbudować.. Na start chciałbym zrobić gotowy projekt - miał być to zestaw 1-way dla pokoju 14m2 - sypialni..

Po przeszperaniu internetu trafiłem na głośnik TB w4-1320 i pierwszy wybór to był projekt CT-237, naczytałem się na szperałem i wymyśliłem, że zadam szyku robiąc troszkę bardziej skomplikowaną konstrukcję mianowicie CT-266.. tu pojawiły się rożne możliwości samego przetwornika.. ale z opisów najbardziej przypadł mi do gustu w4-1320sif.

Pierwszy drobny opór to sama konstrukcja. Opisana jest w dwóch numerach K+T, 3/2013 oraz 5/2011 - tego pierwszego trafiłem - mogę kupić pdf w racjonalnej cenie <4e ten drugi znalazłem z całym rocznikiem - na który trochę nie chcę niepotrzebnie wykosztować.

Same gabaryty - prawie udało się już ustalić - schemat zwrotnic - na postawie listy części też pasuje.. ale gdyby ktoś przypadkiem miał dostęp do w/w numerów czasopism - albo do samego projektu to byłbym wdzięczny za podpowiedź.

Projekt w moim przypadku buduję w 'ciemno' - nie miałem okazji ani słuchać tego przetwornika ani podobnej konstrukcji - więc ewentualne opinie kogoś kto słyszał podobny układ będą dla mnie również dużą podpowiedzią.

--
    Pozdrawiam
    Michał

Może ci to pomoże w temacie.

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...t=%AF%F3%B3wik

Skomentuj

Mam ten głośnik w zestawie 3D, na średnicy gra dobrze, jak zagra samodzielnie nie próbowałem.Jego charakterystyka można powiedziec jest papierowa czyli nie jest tak detaliczny jak aluminiaki, ale za to jest "ciepły" .
      Jestem ciekaw jak wygląda zwrotka do niego bo dyfrakcja obudowy robi swoje ...

Pomierzyłem Fs i jest zgodne, charkterystyka którą podaje producent nie odbiega dużo od rzeczywistosci - płaska do ok.10kHz ( w pasie 3dB), potem mały 3dB uskok na 13kHz i dalej odbicie w góre + 5dB do 18 kHz . W sumie szerokopasmówka.

Jeśli projekt robiony od zera to skusiłbym się na trochę droższego brata W4 1337SDF z tytanową membraną ( ma b.dobre opinie)
      http://www.parts-express.com/tang-ba...eaker--264-916

Skomentuj

@Marios - tak widziałem ten projekt.. - przymierzałem się do CT 237 - tu nawet prześledziłem jeszcze kilka projektów Nth Audio/swift; Dual bass reflex "bandit".. i będzie to plan b - gdyby tuba nie grała jak mnie się wydaje, że powinna. Teoretycznie wszystkie te projekty były dobierane do głośnika z neodymem - ferrytowy ma trochę inne parametry (których do końca nie rozumiem) ale i min. inną zalecaną objętość obudowy - więc wolę gotowca pod konkretny głośnik - na starcie.. a ceny głośników na neodymie są jak dla mnie zaporowe ponad 300zł w stosunku do 160zł za ferryt.

@wiesiek9990 - też o tym myślałem.. jedynie charakterystyka jest mniej płaska - i filtrowanie głośniczka nie jest tak proste - tu widziałem jak dobierają zwrotnice do tych głośników na forum K+T - tj. np. wywalają dodatkową cewkę 0,1mH. Ale i widziałem więcej projektów właśnie z nim..

Lista części do 1337 (równolegle+ cewka 0,1mH na koniec szeregowo):

Audaphon MKP CAP Superior 10 uF / 400 Vdc
        1,0 mm Luftspule, 0,10 mH/0,14 Ohm
        1,0 mm Luftspule, 1,0 mH/0,49 Ohm
        Metalloxidwiderstand MOX10 4,7 Ohm 2% (gelb-violett-gold)

do 1320 (wszystko równolegle):

Audaphon MKP CAP Superior 1,5 uF / 400 Vdc
        1 mm Luftspule, 0,68 mH/0,47 Ohm
        Metalloxidwiderstand MOX10 4,7 Ohm 2% (gelb-violett-gold)
        Last edited by LubMich; 21.02.2016, 12:19.

Skomentuj

Czaruję...
        X