Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmatowiałe gumowe górne zawieszenie głośnika- jak to naprawić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmatowiałe gumowe górne zawieszenie głośnika- jak to naprawić

Witam. Chciałbym zaczerpnąć wiedzy jak skutecznie nabłyszczyć i przywrócić dawny blask zawieszenia górnego gumowego. Wrzucam zdjęcie jak to wygląda.

Jeśli mechanicznie działa, to może takim czarnym sprayem do opon?

Skomentuj

Czernidło?
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Moim zdaniem lepiej wyczyścić alkoholem i nabłyszczyć smarem silikonowym bo dobrze konserwuje gumę.

Skomentuj

Jeśli kolumny są na sprzedaż to nie ruszaj i dopisz na aukcji vintage. Sprzedaż drożej :) - Taki żart oczywiście :).
          Tonsil siesta jak dobrze widzę :)
          Nie ruszałbym tej gumy niczym agresywnym. zacznij od nawilżanych chusteczek dla niemowląt- Takie z łagodnym olejkiem. Tłuszcz i myje i konserwuje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
            Takie z łagodnym olejkiem.
            Guma i olej to nienajlepsze połączenie

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
              chusteczek dla niemowląt- Takie z łagodnym olejkiem.
              Ja bym się bał. Z moich niedawnych doświadczeń wynika że te chusteczki usuwają takie zabrudzenia których żadna inna siła nie usunie. To paradoksalnie nie są łagodne środki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża
                - Ty mnie zawsze rozbawisz nie ma co dziękuje za poprawę humoru
                Jeśli masz taką pewność że to nie zaszkodzi to przetrzyj tymi chusteczkami zawieszenia najdroższych głośników jakie posiadasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                  Jeśli mechanicznie działa, to może takim czarnym sprayem do opon?
                  Może niekoniecznie spray :)
                  Kiedyś był produkowany polski b.dobry środek w płynie PROTECTOL
                  Zasadniczo każdy w płynie do opon będzie dobry
                  Wybierz sprawdzonego producenta np. SONAX i nakładaj ostrożnie aby nie upaprać membrany

Do konserwacji zawieszeń piankowych polecam smar lub olej silikonowy w niewielkich ilościach

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                    Jeśli masz taką pewność że to nie zaszkodzi to przetrzyj tymi chusteczkami zawieszenia najdroższych głośników jakie posiadasz.
                    przecierałem dziesiątki razy i wiem co pisze :) Kolego ja pracuje przy kolumnach i głośnikach codziennie to jest moja praca zawodowa :). Należy tylko wiedzieć że tego typu produktów jest 10tki rodzai. Zanim cokolwiek nowego użyjemy najpierw robi się próbę w miejscu niewidocznym. Ale tego nie muszę chyba tłumaczyć z dziećmi nie rozmawiam ??
                    Ale błagam nie twórzmy mitomani - skórze niemowlęcia nie szkodzi a gumie zaszkodzi.
                    W takich przypadkach nie chodzi o zabarwienie gumy farbami i czernidłami tylko o wyczyszczenie nalotu i wydobycie koloru z gumy w naturalny sposób :)
                    Last edited by Zap Projekt; 23.02.2016, 11:33.

Skomentuj

Parafina ciekla z apteki. To "naturalny" konserwator gumy, zapobiega przed utlenianiem.

Skomentuj

W ARNach poradziłem sobie z osadem na zawieszeniu przy pomocy izopropanolu.

Skomentuj

Izopropanol do czyszczenia ok, ale tez lubi zostawiac smugi, poza tym wysusza! Po czyszczeniu smaruje sie parafina na szmatce. Przywroci czern gumy i zabezpieczy na przyszlosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Parafina ciekla z apteki. To "naturalny" konserwator gumy, zapobiega przed utlenianiem.
                            też git :)

kończąc myśl: głównym składnikiem takich chusteczek jest gliceryna. W odróżnieniu od środków powierzchniowych do gumy ta nie nabłyszcza jej ani nie zostawia powłoki / nalotu, tak jakby się w nią wchłania. guma po zastosowaniu na niej środka z gliceryną ma nadal matowy odcień :)
                            Glicerynę też lubią często stosować z motoryzacji do uszczelek zamiast silikonu który po prostu się błyszczy i brudzi.
                            Last edited by Zap Projekt; 23.02.2016, 13:53.

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za cenne rady. Na pewno z nich skorzystam :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X