Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica kondensator

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica kondensator

Pytanie proste dla znawców tematu chodzi o kondensator. Nie ma przejścia i muszę go wymienić lecz nie wiem z skąd i gdzie można to kupić. Znajduje się pomiędzy cewką a głośnikiem średnio tonowym. Powinienem wymienić obydwa kondensatory w każdej kolumnie. Proszę o informacje.

Jak sprawdzałeś miernikiem na pomiar diody, to kondensator nie ma mieć przejścia :)

Skomentuj

Gdy go ominąłem to głośnik gra prawidłowo. Nie wiem jak się go sprawdza.

Skomentuj

Czy ktoś z was wie co da się z tym zrobić? Gdzie można kupić taki kondensator albo podobny żeby było oryginalnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez DjSledzik Zobacz posta
          Czy ktoś z was wie co da się z tym zrobić? Gdzie można kupić taki kondensator albo podobny żeby było oryginalnie.
          Musisz znać pojemność tego kondensatora.
          Napisz co jest na nim napisane.

Z kupnem podobnego nie ma problemu.

Skomentuj

Wygląda na zwykły elektrolit (+,-)

- - - - - aktualizacja - - - - -

30/10 w latach 70-80 znaczyło by to 30mikro/10 V, ale to nie pasuje.

Skomentuj

tak jak na zdjęciu widać SK EL30/10~+ poniżej jeszcze 772 pisze

Skomentuj

ok w takim razie gdzie można go kupić

Skomentuj

czy mikrony to uf ? mógłby mi ktoś wskazać gdzie dokładnie można kupić takie coś. Jeżeli łącząc w szeregu 3x 10uf to jakie napięcie

Skomentuj

Jeśli faktycznie są to kondensatory 30 uF to myślę, że trzeba kupić na wszelki wypadek NP, np takie: http://stx.pl/kondensator-bipolarny-10uf-50v.html albo http://stx.pl/kondensator-bipolarny-10uf-100v.html . Oczywiście x 3szt połączone równolegle.
                    Last edited by Jacek Zieliński; 24.02.2016, 08:15.

Skomentuj

Wskazówka
                      Mikron to inna nazwa mikrometra, czyli jednostki długości :)
                      uf (uF, mikrofarad) to jednostka pojemności.

Skomentuj

W polinku kupisz bez problemu kondensator elektrolityczny 33uF a jak chcesz byc dokładny to dwa po 15uF, za dosłownie parę zł. Napisz w mailu aby wysłali to pocztą i nie świrowali z przesyłka za 20zł ;-).

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          W polinku kupisz bez problemu kondensator elektrolityczny 33uF a jak chcesz byc dokładny to dwa po 15uF, za dosłownie parę zł. Napisz w mailu aby wysłali to pocztą i nie świrowali z przesyłka za 20zł ;-).
                          Z tego co wiem, już od jakiegoś czasu były cięcia i już nie mają "gońca" a więc zrezygnowali z PP

Skomentuj

Czaruję...
                          X