Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[DIY] Kino domowe na tesli, jak się zabrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[DIY] Kino domowe na tesli, jak się zabrać?

Witam,
    Posiadam u siebie kolumny polaris 200,jedną polaris 120 i polarisy 80.
    Amplituner jaki posiadam to marantz sr5600.
    Ampli jak dla mnie na tle tego co słuchałem wcześniej gra wyśmienicie.
    Nie wiem jak u niego z dekoderem dts ponieważ nie jest on pierwszej młodości.
    Chciałbym z tego coś sensownego zbudować mianowicie kino 7.1 bo na tyle marantz pozwala.
    Pod warunkiem że ma to jakiś sens zostaną głośniki średniotonowe i niskotonowe z polarisów i w razie co mogę dokupić ich więcej.
    Brzenie polarisów jest zadziwiająco poprawne bass jest w porządku jak na fronty do kina.
    Odnośnie sekcji wysokotonowej to jest tragedia co prawda przy cichym słuchaniu trudno narzekać na tak tanie przetworniki lecz przy większych głośnościach, szkoda się rozpisywać sypie piachem na lewo i prawo.
    Oprócz tego wzmacniacz ma analogowe wyjścia pre na końcówki mocy od wszystkich kanałów także myślę że na kolumny frontowe mógłby znaleźć się drugi marantz.
    Chciałbym drugiego marantza ponieważ jego detaliczność bardzo mi odpowiada.
    Odnośnie układu głośników to mi jest wszytko jedno może zostać oryginalne a może być z dwoma arn 226 obok siebie.
    Z góry piszę że nie zamierzam na tym słuchać muzyki więc zastosowanie kino 100 %.
    Budżet nie zbyt duży kilka stówek powiedzmy koło 700-800.
    Oprócz tego przydałby się subwoofer ale jak na razie priorytetem jest zbudowanie i ustawienie kolumn.
    Proszę o sensowne odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Zamieszczone przez Sowiński Zobacz posta
    Chciałbym z tego coś sensownego zbudować mianowicie kino 7.1 bo na tyle marantz pozwala.
    odpusc i zostan przy 5,1

na wysokie tony mozesz kupic stx ALX
    tani, szczegolowy, bardzo spokojny i delikatny
    (pomijam wywody o nowej zwrotnicy)

na suba by sie przydala tesla ARN 312
    w koszalinie w sklepie rtv lezy taka jedna o wielu lat

Skomentuj

Słuchałem alxa nie myślisz że byłby zbyt delikatny do tej konstrukcji?
      To mam nie wykorzystać 7.1 ? Są tego jakieś zalety?
      Jak gra ta 312 i ile kosztuje ?
      A gdy będę projektował nowe paki to dać niskotonowe na dół obok siebie czy tak jak są?
      Oczywiście za zwrotnicę też się wezmę o ile ktoś pomoże. Nie chciałbyś pomóc?

Skomentuj

Słuchałem alxa nie myślisz że byłby zbyt delikatny do tej konstrukcji?
        to wszystko zalezy od Twoich preferencji

To mam nie wykorzystać 7.1 ? Są tego jakieś zalety?
        oszczedzasz kase na 2 kolumnach! :p a i tak wiekszosc filmow jest nagranych w 5,1

nie mialem ARN312 wiec nie wiem jak gra
        kosztuje ok 200zl, wiec malo oplacalny zakup... ale moze cos opuszcza, zeby sie go pozbyc

A gdy będę projektował nowe paki to dać niskotonowe na dół obok siebie czy tak jak są?
        poczytaj o konsekwencjach takich zabiegow

niestety jeszcze nie mam warunkow do pomocy :(

Skomentuj

Nie na temat...
          a i tak wiekszosc filmow jest nagranych w 5,1
          No bez jaj Paweł... 7.1 to jest teraz standard. Powoli na rynek zaczyna wchodzić Dolby Atmos z układami 5.1.4/7.1.4 ale do tego trzeba mieć odpowiednie warunki. Natomiast TrueHD i 7.1 to każdy nowy blu-ray ma :)
          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Właśnie miałem napisać odnośnie atmos ale myślałem że na dziwaka wyjdę
            W tym momencie odsłuchuję sobie mój zestaw na razie fronty i mam suba pożyczonego jamo e4sub.1.
            Jest super nawet lepiej niż się spodziewałem tylko na fronty na pewno kupię drugiego marantza i puszczę go w stereo bo jednak mocy jest mało gdy jest tyle kanałów włączonych a z tego co czytałem muzyka filmowa i tak jest nagrana w stereo także w miarę możliwości nie chciałbym sobie odbierać doznań z muzyki podczas filmu :)
            Kolejne to ten sub jamo by starczył ale jest tak do dupy wykonany cała obudowa gra razem z głośnikiem.
            Ewentualnie mogłyby być 2 takie suby.

Skomentuj

Kolejne to ten sub jamo by starczył ale jest tak do dupy wykonany cała obudowa gra razem z głośnikiem.
              Tam chyba jest 16mm wiór a front 18 :) Cała jego waga to magnes głośnika i wzmacniacz ;D
              waga 8,2 kg.. Tyle to może monitorek ważyć
              Last edited by Rfck; 11.03.2016, 22:33.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                Przeniosłem do akustyki.

Skomentuj

Dzięki
                  Prawda wykonanie to tandeta ale jak na razie dzięki temu jamo mam odpowiednie miejsce żeby wszystko zagrało także połowa roboty za mną :)
                  Odnośnie samego suba myślałem nad magnat 302a bo dużo o nim dobrych opinii jak za te pieniądze. Chociaż i tak czego bym nie kupił to zmieniam obudowę od razu bo nie lubię paździocha, wszystko mdf.
                  Możesz coś polecić tak właśnie w okolicach 600 zł z diy albo gotowca do kina? Mogą być 2 ewentualnie

Skomentuj

Jaki metraż ?

Skomentuj

Dokładnie 21mk2 ze skosem także to nie hangar :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X