Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TW401SX vs GDWK-9-150-8-PJ 3..2..1..FIGHT !

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TW401SX vs GDWK-9-150-8-PJ 3..2..1..FIGHT !

Z dwojga low-end'owych głośników który lepszy ?

Czy ktoś słyszał te dwa wysokotonowce ?

Alphard TW401 SX kosztuje 20zł
    STX GDWK-9-150-8-PJ kosztuje 13zł

Słyszałem opisnię że STX gra lepiej od tego Alpharda ale wole się spytać tu na forum :)

Proszę tylko o opinie ludzi którzy słyszeli te głośniki i są w stanie wypowiedzieć się o różnicach w grze - nie proszę o porade w doborze ogólnie wysokotona (bo wiem że zaraz zostaną mi zaproponowane Tesle, Tonsile...itd o wiele droższe przetworniki).

:-)

nie słyszałem alpharda ale z tego co mi mówił budzik to to dokładne przeciwieństwo STX'a.....
    STX'y mają syczący dźwięk i wymagają ostrego filtrowania i dość wysokiego cięcia. ale górne rejestry mają całkiem niezłe. natomiast alphard to głośnik de facto średniotonowy <lol>

Skomentuj

No to wybór padł na STXa bo ja wole dobre wyższe rejestry niż średnie :)
      Jakie najniższe cięcie jest akceptowalne dla tego STXa ?
      Chce go ciąć na 3kHz - mam nadzieje że będzie na tej częstotliwości jeszcze grał a nie harczał :)

Skomentuj

trudno wyczuć wiele zalezy jeszcze ile go stłumisz i jaką realnie otrzyma filtracje... jezeli elektrycznie dostanie 12dB/okt to myśle że powinno jeszcze być ok.... ja jednak bym nie schodził poniezej 3500Hz a optimum to 4500Hz ale chyba najlepiej na ucho to dostroić... przy tym głośniku zwrotka to kompromis a nie jakieś przemyślane działania :P

Skomentuj

Slyszalem oba... Fakt STX jest strasznie ostry... Ogolnie lepiej brzmi Alphard - a wysokich tak bardzo mu nie brakuje

Skomentuj

FPPfan , dobry wybór TW alfreda niemają wogóle pojęcia o wysokich tonach, ten głosnik to totalna porazka według mnie, jak za 2 złote to bym kupił za ojca do kuchni bo on nielubi wysokich tonów :) według mnie stx to chyba poto zeby przyłądowac mocy i niepatrzeć na jakośc a tak to odtonsila dopiero powinno sie zaczynać zabawe z wysokimi tonami :) ... osobiście miałem 318sx no ale wszystkie kosztują tak samo wiec chyba tylko wygladem sie różnią no i tego nieda sie opisac jak to g.. gra :) nawet jak stx to totalna porazka to alfred jeszcze gorsza

theant, jesli komuś zalezy na tym zey to DORBZE brzmiało to kupi tonsila, stxa poto zeby mieć wytrzymałośc kopułki i efektywnośc

alfred niema efektywności wogóle na wysokich , on sie konczy na 14 kilo

Skomentuj

Pomiar Alfreda charakterystyka jest tak piekna ze nawet go nie podlaczalem pod wzmacniacz i chyba nie mam co zalowac.
              Załączone pliki

Skomentuj

ja niemoge irek ten głośnik to istny cud techniki :p dawno czegoś takiego nie widziałem.... przy tym STX'y to prawie Hi end :P masakra.....

Skomentuj

dobrze by się sprawdził w roli średniotonowca <lol>

Skomentuj

Irek jakbyś mógł to zrób taki pomiar STX GDWK-9-150-9-PJ - bardzo chciałbym wiedziec od ilu ten głośnik gra już z pełną efektywnością (potrzebne do zrobienia zwrotnicy za którą się będe zaniedługo brał).
                    Przydał by mi sie jeszcze bardzo pomiar GDN-22-120-8-SS oczywiście jeśli masz taki głośniczek :)

Skomentuj

irek ma dobry sprzęt... niestety SW nie pozwala wyznaczyć SPL :( jedynie metodą porównawczą :/

Skomentuj

ja tam mierze uchem :) pierwszy pomiat kopułki alfreda wyszedl wysmienity :)

Skomentuj

Mi chodzi o taki sam wykresik jaki Irek umieścił dla TW401SX - już patrząc na wykres wiadomo od jakiej częstotliwości głosnik radzi sobie już dobrze z odtwarzaniem jej (koniec wznoszącej się powoli efektwyności - miejsce gdzie następuje już względna liniwość charakterystki).
                          Prosiłbym o takie wykresiki :)

Skomentuj

genrealnie to tnie się około oktawe powyzej tego "wyrownania" przy zwrotce 12dB lub większej. czyli dla tego alfreda jakieś 3000Hz ale jest problem przy 5kHz kończy mu się pasno <lol> wykresy do STX'a są na ich stronie, jak znajde troche czasu to moge pomierzyć coś z tego co mam ale z tego co pamiętam to się one w miare pokrywały.
                            tu znalazłem jakiś stary pomiar.
                            Załączone pliki

Skomentuj

Mam tylko pomiar GDN22-120-8SC
                              Na pewno kupie 27-150-8SC i pomierze a szykuje sie na flagowa kopulke STX-a GDWK11/200
                              Załączone pliki

Skomentuj

oo to widze że mamy ten sam typ :) poczekam az się wypowiesz jak gra i pomierzysz

Skomentuj

GDN22/150/8 STX-a w 45litrach gra nisko ale ze slaba kontrola. Podlaczylem generator przy 30Hz po wylaczeniu wzmaka glosnik sam jeszcze gral przez ok sekunde :) Za duza buda jakby nie patrzec.

Skomentuj

a moze geniusze wstawicie swoje pomiary do topicu z pomiarami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                    :P

Skomentuj

dobze prose pana aryana ale co to jest topik z pomiarami? :)

Skomentuj

to -> http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=463 :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X