Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer wspomagający monitory stereo. DIY-wybór głośnika.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer wspomagający monitory stereo. DIY-wybór głośnika.

Witam,

Wiem ze takich tematów jest multum. Czytałem część z nich i z każdym kolejnym coraz mniej wiem.

Dobra przejdzmy do konkretów. Posiadam monitory B&W 201i i w planach kupno Yamahy RX-497/797. W planach też zrobienie subwoofera.

Założenia co do budowy to kupno gotowego panelu ze wzmakiem około 100W w RMS pewnie na TDA 7294. I mam problem z wyborem głośnika. Sub będzie wykorzystywany do muzyki (techno, house, tech-house, disco, rap). Oczekiwania co do dźwięku to miękki i dynamiczny bass. Bez przesadnego dudnienia i przestawiania elementów w pokoju. Ma wspomóc poprostu najniższe częstotliwości lekko pomrukując. No i od czasu do czasu przedmuchać pajęczyny z BR Głośniki nad którymi się zastanawiam to: Visaton W250 S, Visaton W200S, Tonsil GDN 20/100, STX tylko tutaj już nie pamiętam jaki. Rozmiar głośnika to max 10" ze względu na rozmiar obudowy. Myślę, że do pomieszczenia ~16m^2 wystarczy. Górną cenę wyznacza cena Visatona, czyli ponad 200zl. Co byłoby najlepszym wyborem? Jeśli macie jakieś swoje propozycje, albo wskazówki to chętnie poczytam. Od razu napiszę, że sprzedaż monitorów dołożenie kasy i kupno/zrobienie podłogówek odpada ze względu na brak możliwości sensownego ich ustawienia w pokoju.

Czy jest sens budować subwoofer na głośniku np 6,5"?

Zamieszczone przez DragonFy Zobacz posta
    Czy jest sens budować subwoofer na głośniku np 6,5"?
    nie

dziwne czasy nastaly - lepiej kupic gotowy produkt niz robic samemu :(
    ale prawda jest taka ze gotowy subwoofer stxa kosztuje tyle co sam panel + glosnik. a mamy gratis obudowe

mialem kiedys S-200 i sprawdzal sie calkiem dobrze
    dopiero przy glosniejszym sluchaniu brakowalo mu mocy

a bratu zrobilem suba na mostku tda i na tanim 10" stx i daje rade nawet wkurzac tym sasiadow

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

a bratu zrobilem suba na mostku tda i na tanim 10" stx i daje rade nawet wkurzac tym sasiadow
      Fajnie mieć takiego brata- Paweł- nie chcesz mnie "adoptować" bo ja mam brata ale jest rzeźnikiem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        Na tym? W.25.200.8.MC, możesz toś więcej napisać o tym projekcie, a może jest już na forum?

mg

Skomentuj

Możesz delikatnie naciągnąć budżet ?

Mógłbyś wybierać wtedy między MDS,em 08 a na przykład STX,em 8" AWX.. Oba około 250PLN z tym że mocowo bardziej by pasował MDS ale tu zależy jaki wzmacniacz dorwiesz.
          To z pewnością lepsze głośniki niż te wymienione powyżej :)

Skomentuj

Ja zrobiłem suba na tym Visaton W200S i szczerze ciągle mi w nim coś brakowało... Żona za każdym razem mówiła żebym go wyłączał bo dudni przy oglądaniu filmów. Możliwe że źle go zestroiłem albo mam złą akustykę pomieszczenia czy też był za słaby do 24m2 w co wątpię ale porzuciłem dalsze dłubanie w nim na rzecz nowych kolumn 3-way które pomału składam.
            Jakby tylko Paweł S. napisał jak swojego zestroił i w jakim litrażu go umieścił. Bo dużo osób jednak polecało tego W200S.

Skomentuj

Budżet narazie tak hipotetycznie założyłem. Bo jeśli trafi się coś naprawdę lepszego a trzeba będzie dołożyć parę złotych to czego nie. Ten MDS dobrze wygląda, ale ze względu na impedancję to go troche dyskwalifikuję. Bo gotowe panele to raczej na 8Ohm. Ale tak jak pisał Paweł. Wyrwać w miarę dobry wzmak plus głośnik to jest cena gotowego suba. Jednak jak się coś samemu zrobi to cieszy podwójnie:) Odnośnie tego Visatona W200S też widziałem dużo dobrych opini, ale sam go niesłyszałem.

Odnośnie wzmaka to ile kosztuje zrobienie tego wg projektu Irka? U kogoś oczywiście bo sam nie jestem elektronikiem i raczej bym sobie nie poradził.

Taki wzmak jest godny uwagi: http://www.aukcjoner.pl/gallery/022647708-2.html#I2

Czytałem o nim troche i pisali że cały czas słychać buczenie.

Skomentuj

Wzmacniacz Irka to chyba tylko u Irka. To jego autorska konstrukcja i raczej nikt nie posiada do niego schematu oraz płytek.

A jeśli chodzi o ten na 2xTDA to poniżej 200 PLN raczej na pewno nie zejdziesz

Skomentuj

a może poszukaj używek na tranzystorach? Ja wpierw używałem 1xTDA, a potem zrobiłem FET-hex-a i był naprawdę świetny.

Skomentuj

regan od 2 miechów codziennie przeglądam allegro i lokalne serwisy w poszukiwaniu czegoś wartego wyrwania. Ostatnio poszedł wzmak AB Audio Sub 9.1 Nie zdązyłem podbic ceny... Tez był na jakims TDA prawdopodobnie. I takie coś najbardziej by mi odpowiadało + ten MDS 08 bo bardzo mi się spodobał. Do tego rozmiary obudowy rowniez za nim przemawiaja.

Irek nie wrzucał jakichś schematów. Sam nawet jakies pobierałem. Chyba ze to byly jakies z poczatkowych prototpów.

Skomentuj

Z mojej strony mogę polecić:
                      http://fratu.pl/irek/?wzmacniacz-do-...tku-tda7294,57

Nie wiem jaka jest Twoja wiedza w temacie elektroniki ale z tym układem nawet laik powinien sobie dać radę.

Skomentuj

Właśnie te schematy pobierałem. Teraz jak się dokładniej przyjrzałem to myślę, że poradziłbym sobie ze złożeniem tego wzmaka. Musiałbym tylko sprawdzić oznaczenia graficzne na schemacie zeby nie pomylić i nie wlutować odwrotnie jakiegoś rezystora, diody czy kondensatora. Gorzej jak coś nie pyknie i wtedy będę miał klina gdzie popełniłem błąd. Moja wiedza na temat elektroniki jest delikatnie większa niż podstawowa. Lutownicą też potrafię się obsługiwać i przy tym mam cierpliwość do takich rzeczy. W wersji 1 TDA nie potrzeba kilku elementów. A zamiast przełączników suwakowych chciałbym zamontować dzwigniowe, a do płytki poprowadzić kablami. Łatwiej mi będzie wywiercić okrągły otwór w panelu niż "strugać" mały prostokąt. Do tego potencjometry też doprowadzić kablami a radiator dać na zewnątrz. I zrezygnować z wejść wysokopoziomowych, bo nie będą mi potrzebne. Chyba że dla potomnych:) Jak myślicie będzie to miało sens?

Głośnik już wybrany. MDS 08. Zalecana obudowa to 20L w BR. Znalazłem też litraż 20~25L i strojenie na poziomie 37~40Hz. Tylko problemem jest dlugośc BR bo wychodzi około 30cm przy fi=7cm plus odległosc od tylnej scianki plus komora na wzmak to głebokość obudowy to okolo 50 cm... Przy litrażu 20L to wyjdzie trochę dziwna obudowa. Z tego co pamietam jak czytałem. WinISD Pro nie chce mi zapisać parametrów głosnika i nie wykonam symulacji. Nawet jak importuję dane z pliku.

Skomentuj

Rezystory możesz lutować odwrotnie. Nie ma to znaczenia.
                          Możesz zrobić wyższa obudowę i BR dac do góry albo w podłogę. Tylko wtedu stopki wyższe potrzeba.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            . Tylko problemem jest dlugośc BR bo wychodzi około 30cm przy fi=7cm
                            można na upartego pokombinować z kolankami pcv, bo są też w rozmiarze 75 mm.

mg

Skomentuj

Witam ponownie, Odświeżymy temat:)

Coraz bliżej jestem zrealizowania swojego planu. Głośnik wybrany i prawie kupiony, nad budą też już trochę siedzę i już mam pewien pomysł. Ale nadal nie mogę się uporać ze wzmakiem. Przeglądam oferty i jakoś nic nie można wyrwać po taniości. Ale trafiłem na coś takiego: http://www.ebay.de/itm/Verstarker-CA...n/121855190646 . Jest warty uwagi, czy szukać czegoś innego? W internetach wyczytałem, że jest zbudowany na tranzystorach i jest 4Ohmowy i ma wszystko to czego potrzebuję. Jest w stanie ktoś powiedzieć na jakich tranzystorach jest zbudowany? I czy jest sens napedzać tym MDSa?
                              Pozdrawiam
                              DeeF

Skomentuj

Nikt nie jest jasnowidzem na jakich tranzystorach jest to zbudowane, ale jak to co widać, jest wszystko polutowane, to masz 2 pary tranzystorów, więc raczej nie pękaj, 4ohm powinien łyknąć :)
                                Ja ostatnio się zastanawiam nad małym subem 2xTda i STX W.20.300.2x4.MC, powinno być fajnie :)

Skomentuj

Bardziej pytałem pod tym kątem ze moze ktoś kojarzy układ. Ale nic się nie dzieje, będę miał ma dniach to sprawdzę co tam siedzi i czy warto na tym opierać projekt.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X