Witam,
Wiem ze takich tematów jest multum. Czytałem część z nich i z każdym kolejnym coraz mniej wiem.
Dobra przejdzmy do konkretów. Posiadam monitory B&W 201i i w planach kupno Yamahy RX-497/797. W planach też zrobienie subwoofera.
Założenia co do budowy to kupno gotowego panelu ze wzmakiem około 100W w RMS pewnie na TDA 7294. I mam problem z wyborem głośnika. Sub będzie wykorzystywany do muzyki (techno, house, tech-house, disco, rap). Oczekiwania co do dźwięku to miękki i dynamiczny bass. Bez przesadnego dudnienia i przestawiania elementów w pokoju. Ma wspomóc poprostu najniższe częstotliwości lekko pomrukując. No i od czasu do czasu przedmuchać pajęczyny z BR
Głośniki nad którymi się zastanawiam to: Visaton W250 S, Visaton W200S, Tonsil GDN 20/100, STX tylko tutaj już nie pamiętam jaki. Rozmiar głośnika to max 10" ze względu na rozmiar obudowy. Myślę, że do pomieszczenia ~16m^2 wystarczy. Górną cenę wyznacza cena Visatona, czyli ponad 200zl. Co byłoby najlepszym wyborem? Jeśli macie jakieś swoje propozycje, albo wskazówki to chętnie poczytam. Od razu napiszę, że sprzedaż monitorów dołożenie kasy i kupno/zrobienie podłogówek odpada ze względu na brak możliwości sensownego ich ustawienia w pokoju.
Czy jest sens budować subwoofer na głośniku np 6,5"?
Wiem ze takich tematów jest multum. Czytałem część z nich i z każdym kolejnym coraz mniej wiem.
Dobra przejdzmy do konkretów. Posiadam monitory B&W 201i i w planach kupno Yamahy RX-497/797. W planach też zrobienie subwoofera.
Założenia co do budowy to kupno gotowego panelu ze wzmakiem około 100W w RMS pewnie na TDA 7294. I mam problem z wyborem głośnika. Sub będzie wykorzystywany do muzyki (techno, house, tech-house, disco, rap). Oczekiwania co do dźwięku to miękki i dynamiczny bass. Bez przesadnego dudnienia i przestawiania elementów w pokoju. Ma wspomóc poprostu najniższe częstotliwości lekko pomrukując. No i od czasu do czasu przedmuchać pajęczyny z BR

Czy jest sens budować subwoofer na głośniku np 6,5"?
Skomentuj