Wykonałem kolumny ravena na vifie ne 25 i tang bangu w5. Wszystko fajnie, ładnie grają ale pewnego razu kręciłem balancem i zauważyłem niefajne zjawisko, otóż kolumny nie grają identycznie. Jedna gra trochę głośniej wyższym basem oraz średnicą, druga gra ciszej wyższym basem i średnicą za to niższe częstotliwości są bardziej efektywne, co jest najbardziej słyszalne podczas ich porównywania. Zamieniałem kanały we wzmacniaczu, zamieniałem miejscami głośniki średnio niskotonowe i nic, ciągle to samo. Obudowy identyczne, zwrotnice również po zdjęciach z budowy widzę, że elementy takie same w jednej i drugiej kolumnie, wyciągnąłem jedną ze zwrotnic z kolumny grającej wyższym basem i wszystko zgodnie ze schematem. Myślałem, że to może taki problem http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm , wziąłem kolumne grającą wyższym basem, podpiłowałem, powietrze może swobodnie uciekać ale nic się nie zmieniło. Jedyne co mi przychodzi do głowy to może to że jakiś element w zwrotnicy jest wadliwy ale dziwne że te najniższe rejestry grając inaczej skoro zwrotnice (chyba) za nie nie odpowiada. Pomoże ktoś ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Różnie grajace kolumny
Collapse
X
-
Po podłączeniu kolumn do wzmacniacza odwrotnie jest to samo, jedna schodzi niżej, druga wyżej, te same kolumny.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Po Twoim poście dolphin postanowiłem jeszcze raz sprawdzić kanały, nie wiem czy byłem wcześniej na tyle głuchy czy dodatkowa zmiana nie tylko kanału ale również zamiana miejscami kolumn pomogła, bo chyba rzeczywiście lewy kanał jest już zmęczony graniem :???:
Skomentuj
-
Bardzo dużo w zakresie odbioru basu wpływa akustyka miejsca. Żeby robić takie porównania należy ustawić kolumny obok siebie na środku pokoju i dopiero można porównywać kolumny do siebie :)Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaBardzo dużo w zakresie odbioru basu wpływa akustyka miejsca.
Skomentuj
Skomentuj