Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie dostyczące TANG BAND W4-1320SIF

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie dostyczące TANG BAND W4-1320SIF

Witam ! Temat był pewnie z 200 razy wałkowany na forum ale szukajka jakoś ze mną nie chce współpracować dlatego pytam :
    1)Czy głośnik podany w temacie zagra w roli szerokopasnowego puszczonego bezpośrednio bez zwrotnicy i czy będą jakiekolwiek wysokie tony słyszalne ?
    2)Czy połączenie w.w głosnika (ew 2 szt) z wysokotonowym np. PEERLESS DX20BF00-08 jest sensownym rozwiązaniem ?
    3)Czy ewentualnie pomoże ktoś w temacie lub na PW z obliczeniem litrażu dla w.w głośnika ?
    Proszę o odpowiedz na pytania i "nie bijcie"

1. Zagra. Będą słyszalne wysokie tony
    2. Srednio sensowne. Poprawisz jakość reprodukcji wyższych oktaw w paśmie akustycznym. Ale juz lepiej pójść w mid-woofera + tweeter.
    3. Obudowa zamknięta , strzelam ~10L.

Skomentuj

Właśnie się na niego zamierzam. Z wyliczeń jakieś 9-10l BR. Jutro mogę powiedzieć dokładniej ile.
      Ale jak go podłączam bez obudowy to brzmi jakby mu trochę trzeba było górę utemperować.
      Last edited by Micwoj; 05.04.2016, 20:11.

Skomentuj

z moich obiczeń wynika, że BR jest nieefektywnym rozwiązaniem, jezeli chce się osiagnąć większą skuteczność dla dolnych częstotliwości.

Skomentuj

Hmm ... szybka symulacja w WinISD i wyszla obudowa 4.9l strojona na 80 Hz. 10 litrów to chyba przesada dla tego malucha....

Skomentuj

ło cholera zeczywiście. Juz wyłapałem błąd w dzieleniu w równaniu. Sorry chłopaki, ten głośnik jest w rzeczysamej idealny do BR a nie do zamkniętej. Zasymulowałem teraz go i obudowa między 3L ~ 6L w obu przypadkach strojona na 80Hz. Zależy na jakiej charakterystyce roll off chce się ukończyć.

Dla się jakoś "nie lubić" swojego posta? :)

Skomentuj

Może i tak, z pamięci pisałem, pamięć już nie ta

Skomentuj

Mam tego TB i niestety jak to jakos sensownie grac to trzeba dolozyc wysokotonowke. Basu jest mniej niz z rs125. Srednica papierowa moze sie podobac.
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ok dzięki za odpowiedzi, ale jeszcze jedno mnie nurtuje - czy jest sens dawania dwóch TB na kolumnę ?

Skomentuj

Nie ma sensu. Zamiast dwóch W4-1320SIF lepiej pójść w jednego typowego midwoofera - o czym wcześniej wspomniał kolega El_liero. Ten TB generalnie ma małą efektywność, sporego basu nie ma się co spodziewać, wysokie tony na całkiem znośnym poziomie, da się słuchać bez wysokotonówki, choć buł oczywiście nie urywa. To taki głośniczek do małych kolumienek na biurko - coś jak w zestawach komputerowych tylko jakościowo nieco lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                      To taki głośniczek do małych kolumienek na biurko - coś jak w zestawach komputerowych tylko jakościowo nieco lepiej.
                      Zaczynam poważnie myśleć o mikro monitorkach które były by wykończeniem większych paczek z STX'ami ... a ta wypowiedz mnie tylko w tym utwierdziła
                      Już je widze , takie małe potworki , przednia ściana pod kątem nachylona.... ahh
                      TANG BAND W4-1337SDF - ma takie same wymagania co do obudowy i braku filtrów ??
                      Last edited by Fazio88; 25.04.2016, 21:08.

Skomentuj

Czaruję...
                      X