Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o ocenę konstrukcji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o ocenę konstrukcji

Dzień dobry,

kupiłem nowe mieszkanie, które jest jeszcze w stanie surowym. Uznałem, że to najlepszy moment, żeby zrobić jakieś zmiany. Całe życie mieszkałem z sąsiadami, którzy za nic mieli późne godziny nocne czy fakt, że ktoś musi rano wstać do pracy. Z tego co widzę to nowi sąsiedzi są spokojni (mam jednych sąsiadów za ścianą), ale nie wiem czy za 5 lat nie wprowadzi się tam ktoś inny, albo czy mieszkanie nie zostanie wynajęte studentom. W związku z tym postanowiłem poczytać w internecie, na stronach typu murator oraz zagranicznych serwisach, jak wyciszyć ścianę. Decyzja padła na płyty GK i wełnę mineralną. Dzisiaj przypadkowo trafiłem na forum na ten post:

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...3%B3rej-strony

Kilka osób napisało, że takie wyciszenie kompletnie nic nie da i nawet może wzmocnić dźwięki od sąsiada. Jestem teraz w konsternacji. Zamówiłem już części, ale zawsze mogę się z tego wycofać (a przynajmniej spróbować). Moim celem jest ogólne odizolowanie się od hałasu (rozmowy, głośna muzyka, telewizor na maksymalnej głośności etc). Poniższy obrazek (przepraszam, za jakość) pokazuje dwa pomieszczenia, w których ma zostać zrobione wyciszenie (kolor czerwony to ścianka do budowy), kolor niebieski to już pomieszczenia sąsiada, które są lustrzane do moich.

http://imgur.com/NRopst6

Mój plan budowy jest następujący:

Budynek jest w stanie deweloperskim, więc profile będą wkręcane do surowych ścian i podłogi (po wylewce i tynkowaniu).

1. Profile UD przykręcam dookoła ścian i podłogi, wcześniej podklejam je taśmą antywibracyjną.
    2. Wkładam w profile UD, profile CD z zachowaniem zalecanej przez poradniki odległością.
    3. Przy ścianach montuję profile CD, blisko UD, ale bez łączenia ich ze sobą.
    4. CD są montowane przy pomocy łączników ES, wkrętami LN 3,5 x 9,5, które też są podklejone taśmą (łączniki ES).
    5. Wkładam wełnę mineralną o wysokiej gęstości w profile CD.
    6. Przykręcam tylko do CD płyty karton gips, o masie około 7 kg na metr.
    7. Szpachluję wszystkie dziury i luki, a później nakładam na łączenia taśmę z włókna szklanego i ponownie szpachluję.

Będę wdzięczny za opinie, czy ta konstrukcja zda egzamin i czy jest w ogóle sens wyciszania...

Pozdrawiam,
    john
    Last edited by john80; 06.04.2016, 07:45.

Zasadniczo ścianki akustyczne przykręca się do stropu (czyli pod wylewką) chociaż nie wiem czy to w tym wypadku będzie miało aż takie znaczenie. Możesz dać 2x płytę na wierzchu, zwiększy masę i da sporo izolacyjności, koszt przy całek konstrukcji już znacząco nie wzrośnie. Uważaj żeby niczym nie dotknąć do istniejącej ściany i staraj się zrobić całość szczelnie (bez puszek w miarę możliwości itp) bo każda dziura bardzo efektywnie usuwa cały pozytywny efekt.

Skomentuj

Robiłem coś takiego u siebie, na cienkiej ścianie z jednej cegły. Kładłem 5cm wełny w płytach. Efekt jest bardzo zauważalny. Przed operacją czasami słyszałem co jest w telewizji po drugiej stronie, teraz nie słyszę telewizora i normalnych rozmów. Generalnie polecam w celu wyeliminowania lub osłabienia słyszalności normalnych, codziennych odgłosów. Ja mam na szczęście za sąsiada starszą osobę, która imprez nie robi, bo imprezy raczej nie wytłumisz . Wełna musi być twarda i ciężka, chyba skalna jest do tego najlepsza. Daj przynajmniej 2x5cm na przekładkę, ja dałem 5 bo nie chciałem za bardzo zmniejszać i tak już małego pokoju,
      no i nie mam za ścianą za dużych hałasów, tylko ten telewizor mnie denerwował :). Dobrym pomysłem jest też dać 2 warstwy płyt, tak jak pisze poprzednik i dokładne spasowanie wszystkiego, bo mała dziurka może bardzo wiele namieszać :-)

mg

Skomentuj

Kup gotowe profile z podklejonym filcem jako ramę ( dół,sufit,ściany boczne) wewnątrz zwykłe profile na szer. plata welny ( profile najlepiej łączyć je ręcznymi szczypcami w 2 miejscach).Mozesz oddalic profil od tylnej sciany i dac wtedy jedna warstwe twardej welny przy scianie i jak wyzej napisane na przekladke twarda lub miekka welna do srodka profili. Na to plyty kg i ponownie plyty kg z przesunieciem(pamietaj aby odrysowac na podlodze i suficie gdzie sa profile aby dobrze wwiercas śruby. Plyty łącz tak aby stykaly się wgłębieniami na które dasz taśmę z siatki( przyklejaj na sucho / najlepiej markową a nie najtańszą aby była na dobrym kleju). Dopiero pozniej po oklejeniu calosci zaszpachluj lączenia i dziury po wkretach gipsem ( nie gladzią/ polecam knauf goldband), zeszlifuj i drugi raz gladzią + szlifowanie. Na koniec mozesz wszystko zagipsowac i pomalowac czy tez okleic filcem(fizeliną) i pomalowac albo najprosciej białą tapetą.
        Last edited by ruffpl; 06.04.2016, 16:01.

Skomentuj

Czaruję...
        X