Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wykres, kontrukcja - prosba o komentarz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wykres, kontrukcja - prosba o komentarz

witam
    robie kolumny na przetwornikach jak w moim podpisie, a ze juz mam wszystko wiec nic nie stoi na przeszkodzie by pudla zaczac sklejac, wiec przeprowadzilem symulacje w winISD i chcialbym sie Was poradzic czy ewentualnie cos zmieniac.
    symulacje robilem ze znajomym, ktory bawi sie rowniez w akustyce jednak wieksze grono osob == wieksza ilosc opini :)
    pojemnosc obodowy, wykres i wymiary samej kolymny widac na zalaczniku

co do zwrotnic to mam juz je:
    podzial na 3 kHz, tlumienie arn i arv 12dB

dzieki za wszystkie opinie i sugestie
    Załączone pliki

Za duża obudowa! Gdzie do ARN 188 50 litrów.

Skomentuj

yy jak sie wprowadzi dane to winISD sobie wymysli ponad 80 litrow wiec 50 to nie jest duzo przy tym :P

wiec ile proponujecie? zalezy mi by glosnik schodzil w miare nisko

Skomentuj

Nie patrz ile Ci program podaje to tylko program:) ja myśle że tak gdzięś pewnie w granichach 20litrów.

Skomentuj

nie patrzec na to co mowi program, ale symulacje robic......
          jak dam 20 litro, to wychodza zajebiscie duze znieksztalcenia a glosnik ma problem zejsc ponize 56 Hz

Skomentuj

no bo to taki glosnik jest :) wersja 8 ohmowa only closed (20 litrów) zauwaz ze glosnika ma VAS 29l , 50 litrow to przekroczenie jego wartosci 2x.. a to raczej nie zdrowe :) ... 4 ohmowe na sile do b-r mozna upchac jakby co... maja nizszy qts

Skomentuj

chcialbym, zeby moje kolumny byly dosc wysokie, a przy pojemnosci 20 litrow wychodzi, ze nie beda wysokoscia grzeszyc. ale czy mozna odciac np. sopran od niskotonowego ? czy moze lepiej na dole jakas komore dociazajaca zrobic?
              czy powiekszenie kolumny do powiedzmy 25-30 l mocno zaszkodzi?

Skomentuj

Z wysokością jest nie problem, najpierw dajesz na góre te 20 litrów, odzielasz to jakąś wiórówą np i potem dalej na dół ile chcesz. Proste? Może Ci to narysować? Bo mam dobry humor i w paińcie sie bawie <lol>

Skomentuj

A tam gadanie ze 50l za duzo zobaczcie jaka piekna chaka i dlaczego malo kto podaje chaki z delay grupowym. Ale chara czestotliwosci to wrecz wspanial i mogla by zostac jak by mial to napedzac jakis 5W lampiak. Ale chyba nie bedzie tak co?

Skomentuj

Roznie z tymi 188 bywa ale przewaznie mimo wskazujacych parametrow, daje sie je do BR i to np 2 szt do 40-45 litrow.Oczywiscie impuls w granicach 14ms to sprawa dyskusyjna czy da sie zaakceptowac czy nie.Jesli ktos chce wstawic takie tanie glosniki do zamknietej zeby uzyskac lepszy impuls kosztem zejscia to moze i mysle ze spoko w 30 litrach mozna jeden wstawic odpowiednio dobierajac wytlumienie zeby dobroc calego ukladu dawala korzystne efekty.
                    Zastanawiam sie po co budowac podlogoeki ktore nie maja basu( na tanich przetworn ikach) .Lepiej monitorka strzelic i wtedy wiadomo na czynm sie stoi.No chyba ze budowa waskich palikow na malej srdnicy przetworniczkach do kina - to inna sprawa
                    .

Skomentuj

ja narazie jestem sklonny sie zdecydowac na pudlo 20l i odcieta komora w dole coby kolumny mialy odpowiednia wysokosc.
                      co mi da to, ze zrobie monitorki? w czym one beda lepsze od kolumienek 20l??

Skomentuj

Obudowa monitorkow daje wiecej przestrzeni wokol a zatem inne jest rozpraszanie, pozorne zrodle itd...
                        Ale jak wolisz w koncy Ty jestes tu kreatorem.

Skomentuj

ja nim jestem - zgodze sie, ale kompletnie bez doswiadczenia

tak sie zastanawiam, czy monitorki z mala obudowa dadza tak samo duze natezenie dzwieku jak kolmy o wiekszej pojemnosci? pytam sie dlatego, bo one maja potem naglasniac pokoj 15m^2 i nie wiem czy dadza rade...

Skomentuj

jednym arn'em to nie zaszalejesz, bo te głośniczki maja dosyć niski SPL, może Tonsil GDN16/50/6 ? są to efektowne głośniczki do wiekszej obudowy b-r takze podłgowoce możesz na nich zbudować.

Skomentuj

ze nie zaszaleje to zdaje sobie z tego sprawe, ale czy to bedzie az tak tragiczne? kupno czegokolwiek innego odpada, nie ma kasy a przetworniki juz sa.

nadal sie waham pomiedzy buda ok 20-25 l czy nad czyms mniejszym w stylu monitorkow.....bleeeee z rowerem idzie mi latwiej.

Skomentuj

a to chyba ze :) zrób te 25, posluchaj potesetuj, potem zawsze mozesz dac przegrode i zmiejszyc do 20... 25 litrów to juz beda sredniej wielkosci podłogówki mozesz zrobic szczuplą o wysoką :) bedzie sie ladnie prezentować... cos ala ProAc response 2.5 :)

Skomentuj

i chyba na tym sie bede musial oprzec, zeby to i wygladalo jak ma wygladac i w razie w sie cos zmieni.
                                  a teraz troche z innej beczki, ile moze wyniesc srednio koszt forniru na 2 kolumny?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X