Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W.27.500.8.FCX Subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W.27.500.8.FCX Subwoofer

Witam mam głośnik W.27.500.8.FCX i wszystkie materiały. chce zrobić konstrukcje z głośnikiem skierowanym do dołu .Mam problem tylko z BR posiadam ogólnie( http://stx.pl/tunel-bass-reflex-143x197.html ) i nie wiem czy on się nada, próbowałem z WinISD ale to raczej dla bardziej wtajemniczonych i moje pytanie jest takie:

1.Jakie strojenie powinienem robić? ( Myślałem 28HZ )
    2.Czy ten BR który mam się nada w ogóle?

Dziękuję za pomoc.

Producent zaleca obudowe 45 litrow, strojona na 30hz.

Skomentuj

Ja też o tym wiem czytałem tylko mam największy problem z długością BR i tak jak mówiłem czy ten który mam się nada do tego?

Skomentuj

Ten BR jest za krótki.
        BR o takiej średnicy musiał by mieć 38cm.

Skomentuj

To jakich wymiarów najlepiej zastosować BR ?

Skomentuj

Nie wiem, nie miałem tego głośnika.
            Jeśli zastosujesz się do zaleceń producenta, to już napisałem, długość 38cm przy takiej średnicy.

Możesz zastosować rurę kanalizacyjną.
            Przy średnicy 10cm musi mieć długość 40cm.
            Niestety, aby stroić tak nisko małe obudowy, bas reflex musi być długi.
            Prawdopodobnie będzie trzeba zastosować kolanko (w zależności jakich wymiarów będzie obudowa).

Skomentuj

tunel i za maly i za krotki

jakie chcesz gabaryty obudowy?
              najwygodniej dac 10cm i wydluzac PCVka
              ale jak koledzy wspomnieli, robi sie dluga rurka

80-90mm brak w sprzedazy, wiec trzeba by juz kombinowac

oj sorki, zle spojzalem na tunel
              srednica by podpasowal, ale trzeba by dac drugi do przedluzenia

Skomentuj

obudowę musze wyliczyć jeszcze. Na pewno chce zastosować konstrukcje z membraną ku podłodze ale jak tak myślę ze BR ma mieć 38 cm to troszkę ciężko się wydaje to oznacza że obudowa by musiała mieć tak z 43cm głębokości (wytłumienie w tym) i teraz nie wiem jak zrobić tak nie wielko litrażową obudowę (45L) przy takich wymiarach jedyne co mam jeszcze to płytę MDF 28mm grubą (od znajomego). Szczerze to tak słabo wiem jak do tego się zabrać bo jeszcze musi być miejsce na wzmacniacz Panelowy. Nie wiem nawet jak się wziąć za te wymiary... powinno być 45L ale jak ja wyliczam to mi wychodzą wielkości takie ze ten SUB był by szeroki i głęboki ale niski. BR chciałem zastosować na przedniej ściance. jeszcze mam takie pytanie czy kształt obudowy jest ważny? ( mam na myśli czy w podstawie ma być kwadrat czy może prostokąt) i czy byłby ktoś z was stanie mi takie wymiary albo chociaż jakieś wyliczenie podrzucić. Dane są takie:
                - Głośnik W.27.500.8.FCX ( na stronie stx wymiary)
                - BR ( tez na stronie stx ten co wcześniej pisałem przedłużył bym go tylko do tych 38cm)
                - Panel 27 cm x 22 cm x 9 cm ( Szerokość X Wysokość X Głębokość)
                - Płyta MDF 28mm

Bardzo Dziękuje za pomoc :)

Skomentuj

to ja bym poszedl w obudowe a'la wlm duo (robilem taka do kina domowego)
                  b-r 10cm na froncie + PCVki z kolankiem
                  wyjdzie wtedy wysoki sub, ktory malo miejsca zajmuje

trzeba by jedynie poszukac kolanka ktore nie ma ostrej krawedzi

Skomentuj

Mi tam o wielkość jego nie chodzi tylko chce tak zrobić aby było dobrze poprostu może być nawet ta rurka 38 cm tylko wymiary obudowy jakie wtedy będą?

Skomentuj

Czaruję...
                    X