Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie dotyczące oddziałujących na siebie magnesów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie dotyczące oddziałujących na siebie magnesów

Witam ! Mam pytanie , gdyż jestem w trakcie projektowania monitorów i projekt wymaga tego aby głośnik wysokotonowy oraz średnio-niskotonowy były bardzo blisko siebie , lecz gdzy trzymam je w rękach w pozycji w jakiej mają być zamontowane to czuć wyraźnie że magnesy się odpychają. Czy będzie to miało wpływ na późniejszą pracę głośników czy należy zmienić wysoko-tonowy na ekranowany ?

Myślę że wpływ głośników na siebie będzie ale też jak będziesz robił zwrotnice w docelowej obudowie i w takim wypadku zgra się to wszystko wspólna zwrotnica.

Skomentuj

Dzięki @Adzik94 , może ktoś z kolegów jeszcze się wypowie ??

Skomentuj

pokaz zdjecie tych glosnikow
        jeszcze nigdy sie nie spotkalem zeby glosniki z takiej odleglosci na siebie tak dzialaly

Skomentuj

Zobacz sobie ułożenie głośników w xavian nx125 - a głośniki to PC i mniejszy MCX. I tak jeszcze muszę dokupić do podłogówek PCX'y - one są ekranowane , zamienię po prostu , te z monitorów zaadaptuje do podłogowych . Ale ciekawe ciekawe czemu to tak...
          Last edited by Fazio88; 14.05.2016, 20:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez Fazio88 Zobacz posta
            I tak jeszcze muszę dokupić do podłogówek PCX'y - one są ekranowane
            sa? chyba nie :p
            nikt juz nie robi ekranowanych magnetycznie glosnikow bo nikt juz nie uzywa monitorow CRT

Skomentuj

I chyba już wszystko wiadomo :-)

Skomentuj

Możliwe ale zmyliło mnie to że PCX ma jak by 2 magnesy a PC ma jeden - człowiek się cały czas uczy
                @radecky - yyy co wiadomo ? Bo nadal nie wiem czy będzie to miało wpływ na dźwięk ?
                Last edited by Fazio88; 14.05.2016, 21:35.

Skomentuj

Chodzi o pomyłkę heh

Skomentuj

A no to spoko By czytam posty i kurczę nie widzę wyjaśnienia - Dlaczego zawsze mnie takie dziwactwa spotykają po drodze jak coś robię ;D Ehhh... :)

Skomentuj

Tak jak Paweł napisał już nikt nie robi ekranowanych magnetycznie głośników,a poza tym raczej nie będzie to miało wpływu na dźwięk

Skomentuj

magnes ekranujacy jest przyklejony "odwrotnie"
                        te w PCXach sa chyba "zgodnie", zeby poprawic parametry glosnika
                        ale to spekulacje - trzeba by SW zapytac

Skomentuj

Tak czy tak muszę je zamówić więc się sprawdzi

Skomentuj

Czaruję...
                          X