Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie PA do wokalu i klawiszy (wybór projektu)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie PA do wokalu i klawiszy (wybór projektu)

Witam. Chciałbym prosić o pomoc w wyborze projektu kolumn PA do nagłośnienia wokalu i klawiszy (pianino i organy hammond) w sali prób. Zależy mi na tym aby nagłośnienie było wyraźnie słyszalne na tle perkusji i gitar. Początkowo chciałem kupić jakieś stare LDM ale stwierdziłem, że rozsądniej jest coś zbudować. Po przeanalizowaniu forum wybór padł na clony PA600 jednak czy istnieją lepsze alternatywy w tej cenie pod moje zastosowanie? Budżetu jakiego takie nie mam ale chciałbym zmieścić się w 800 zł za same kolumny. Płyty wiórowe posiadam.

Posiadam profesjonalnie zaadaptowaną akustycznie sale prób/nagrań (absorbery szerokopasmowe z gęstej wełny, dyfuzory rozpraszające) dlatego dźwięk jest tam bardzo wyraźny. Sala ma 18m2, sufit na wysokości 4m. Sprzęt głównie na próby, nie przewiduję wożenia go na granie. Posiadam umiejętności stolarskie po budowie dyfuzorów przestrzennych. Dodatkowo składam urządzenia studyjne więc zbudowanie zwrotnicy nie będzie problemem. Jak trzeba mogę też zrobić pomiary takich kolumn zestawem pomiarowym na WM61a linkwitz. Zatem budować PA600 czy coś innego? Pozdrawiam!
    Last edited by mtsky.riddims; 07.06.2016, 16:43.

No w tym budżecie nie poszalejesz. Jeżeli kręci cie diy, lub koniecznie chcesz nowe paczki to buduj PA600. Jeżeli chcesz coś lepszej jakość to szukaj używek jakiejś zawodowej firmy.

Mam rozumieć że kolumny mają służyć na coś w rodzaju sidefilla, umożliwiającego odsłuch wokalu i klawisza pozostałym osobom? Masz wzmacniacz do zasilenia paczek? Trochę tam mocy będziesz potrzebował żeby przekrzyczeć piece gitarowe i gary perkusisty :P

Skomentuj

Po porostu mają być to odsłuchy dla wszystkich muzyków łącznie z wokalem i klawiszami. Tak jako side fill na statywach co będzie frontem do wszystkich muzyków. Kwotę jaką podałem to na same kolumny, końcówkę mocy dokupię póżniej jak i powermixer. Dlatego też nie wiem czy warto bawić się w budowę PA600 czy nie lepiej kupić LDM PLP-312

Skomentuj

Rozumiem. Nie kręciłem nigdy w studiu, ale obawiam się że będziesz musiał mocno grać w uszy wokaliście żeby pałkarz usłyszał ;p Ja wybrałbym odsłuchy na glebie, grające do góry. LDM PLP-312 mają taką możliwość, Peavey PV 12M też: https://muzyczny.pl/145262_Peavey-PV...m-program.html

Skomentuj

Polecam eminence oem 8" http://allegro.pl/glosnik-produkcyjn...248173437.html (GŁOŚNIK PRODUKCYJNY 8'' 125W 4 OHMY EMINENCE)

w ilości 2szt na kolumne + driver, tylko byle nie stx. Obudowa zamknięta i masz fajny i głośny odsłuch.

Skomentuj

Jeśli chodzi o driver to ostatnio sporo miał ich użytkownik http://allegro.pl/sellerInfoFrontend...82/aboutSeller (Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.)

możesz się odezwać do niego czy nie ma czegoś ciekawego

Skomentuj

Zależy mi aby było pełne pasmo. Sala ma delikatny pogłos drewna więc wszystko jest wyraźne zwłaszcza bas. A jaką obudowę proponujesz do tego Eminence? w sensie zamkniętą ale musiałbym się wzorować na jakimś projekcie chyba, że mam to sam jakoś wyliczyć? fajnie aby była taka trapezowa co można położyć ją :)

Skomentuj

Obudowa to nie problem, gorzej z zwrotnicą. Co do kolumny to wystarczy skopiować proporcje jakiejś firmowej. Na przykład SRX700 JBL'a ma bardzo wygodny i praktyczny kształt: https://www.jblpro.com/ProductAttach...12M[1].pdf

Skomentuj

zwrotnice mógłbym sam złożyć na PCB jakbym miał schemat. Jednak jestem laikiem jeśli chodzi o teorie z takich zwrotnic bo jednak to się różnic od urządzeń studyjnych jakie buduje. Widzę, że można zrobić fajne odsłuchy nie wydając kupy pieniędzy. Jednak wolałbym jakis sprawdzony setup driver + głośnik + zwrotnica.

Skomentuj

Wymienione wyżej eminence x2 do tego BMS 4524 + Faital STH100, obudowa zamknieta po 18-20L na eminence i jest solidny odsluch

Skomentuj

Zamieszczone przez mtsky.riddims Zobacz posta
                      zwrotnice mógłbym sam złożyć na PCB jakbym miał schemat. Jednak jestem laikiem jeśli chodzi o teorie z takich zwrotnic bo jednak to się różnic od urządzeń studyjnych jakie buduje. Widzę, że można zrobić fajne odsłuchy nie wydając kupy pieniędzy. Jednak wolałbym jakis sprawdzony setup driver + głośnik + zwrotnica.
                      Faktycznie, najlepszym rozwiązaniem będzie wybranie gotowego projektu. Najgorzej że w tym budżecie mało jest sprawdzonych. Ewentualnie kupić głośnik koaksjalny i dedykowaną do niego zwrotnicę. Jednak wtedy min. 800zł trzeba by dać na jeden głośnik :P

Skomentuj

Panowie odkopuje temat. Zgromadziłem płyty wiórowe więc czas zacząć budowę. Zdecydowałem się na wersje 2 x eminence + BMS 4524 + Faital STH100 tylko nie wiem co ze zwrotnicą. Jak wdrożyłem się trochę w temat to budowanie czegoś takiego bez zwrotnicy mija się z celem. Może jakieś alternatywy do tego eminence co do drivera horna i dobioru zwrotnicy? Zbuduję to co poradzicie. Potem wykonam pomiary moim systemem pomiarowym w akustycznie zaadoptowanej sali. Dla potomnych. Liczę na Waszą cenną pomoc!

Skomentuj

Zamieszczone przez mtsky.riddims Zobacz posta
                          Jak wdrożyłem się trochę w temat to budowanie czegoś takiego bez zwrotnicy mija się z celem.
                          Sam sobie odpowiedziales na pytanie. Nie ma pomiarow - nie ma zwrotnicy.

Skomentuj

przepraszam za zamieszanie z tym kontem. Czyli nadal jestem w kropce jeśli chodzi o zwrotnicę. Mimo wszystko nie wrócę do STX bo do zastosowań pro audio to jednak Eminence. Chyba, żeby mi się udało kupić zwrotnice z kolumny od HK audio. Wtedy zrobić klona można. Jestem zgubiony już.

Skomentuj

Prześlij kolumnę do Granata, On zrobi pomiary i zaprojektuje zwrotnicę.
                              Prościej się nie da.

http://granataudio.pl/

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                Prześlij kolumnę do Granata, On zrobi pomiary i zaprojektuje zwrotnicę.
                                Prościej się nie da.

http://granataudio.pl/
                                No i chyba właśnie tak zrobię. Szkoda, że mi brak wiedzy na temat budowy zwrotnic. Buduje urządzenia studyjne jak i mam system pomiarowy bardzo wysokiej jakości więc sam mógłbym pomierzyć i zbudować zwrotnicę. Cóż może to będzie dane mi następnym razem. Dziękuje za pomoc i odezwę sie do Granata. Po zrobieniu na pewno pokaże co wyszło łącznie w moimi pomiarami w sali.

Skomentuj

Czaruję...
                                X