Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik niskotonowy do subwoofera domowego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik niskotonowy do subwoofera domowego.

Witam.
    Przymierzam się do budowy subwoofera i potrzebuję wiedzieć jaki głośnik kupić. Na głośnik mam do 200zł. Pokój ma 20 m2. Subwoofer przeznaczony będzie do słuchania muzyki (rap, techno, remixy bas bosted). Zależy mi na dość niskim zejściu i na takim basie żeby było go czuć na ciele . Wzmacniacz do tego subwoofera zbudowałem sam na tranzystorach. Ma on ok. 200 w RMS. Myślę że już wszystkie potrzebne informacje podałem abyście mogli mi zaproponować przetwornik którego szukam. PS. . Myślałem nad W.32.500.8.MC.

Zamieszczone przez pablo99 Zobacz posta
    Pokój ma 20 m2. Subwoofer przeznaczony będzie do słuchania muzyki (rap, techno, remixy bas bosted). Zależy mi na dość niskim zejściu i na takim basie żeby było go czuć na ciele . Wzmacniacz do tego subwoofera zbudowałem sam na tranzystorach. Ma on ok. 200 w RMS.
    Te 200W to przy jakiej impedancji?
    Bo jak przy 4 ohmach to za słaby wzmacniacz do tego głosnika.
    Zagrać zagra, ale o czuciu basu na ciele to zapomnij.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      no a jaki byłby odpowiedni według Ciebie?

Skomentuj

Myślałem nad W.32.500.8.MC.
        dlaczego nie wersja 4r?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          dlaczego nie wersja 4r?
          Ponieważ nie ma takiej, niestety, z głośnikami 10" to samo.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
          no a jaki byłby odpowiedni według Ciebie?
          Im więcej watów tym lepiej.
          Skoro autor tematu pisze:

Subwoofer przeznaczony będzie do słuchania muzyki (rap, techno, remixy bas bosted). Zależy mi na dość niskim zejściu i na takim basie żeby było go czuć na ciele
          ...to ja już wiem co tam się będzie działo.
          Ze słabym wzmacniaczem nie poszaleje a jedynie będzie psioczył na głośnik że "ciulowy" i że "pierdzi".

Na suma to minimum RMS głośnika.
          Kiedyś też uważałem że o połowę słabszym wzmacniaczem niż RMS głośnika da radę napędzić głośnik i że to wystarczy. Gdy usłyszałem ten sam głosnik pod mocniejszym wzmacniaczem (nawet przy tej samej głośności), to od razu mi przeszło :)
          Last edited by marian; 09.07.2016, 12:57.

Skomentuj

Sam głośnik ma fajne parametry. Z tym zejściem to można sobie darować z jednym 30cm głośnikiem.
            Jeżeli jest wzmacniacz 2x200W to będzie dobrze a 2x 400W będzie optymalnie. I to tylko jest +3dB więcej pomiędzy 200W a 400W

Ja mam też to pytanie: ma ktoś z was taki głośnik i może coś o nim powiedzieć.

Skomentuj

Ponieważ nie ma takiej, niestety, z głośnikami 10" to samo.
              kiedy wycofali? :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                kiedy wycofali?
                Niecały rok temu? (nie pamiętam)

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                to tylko jest +3dB więcej pomiędzy 200W a 400W
                Nie jestem elektronikiem, nie wiem jak Tobie wytłumaczyć że tu nie chodzi tylko o decybele.
                Niech się wypowie jakiś projektant wzmacniaczy.

Skomentuj

Te 200W to przy jakiej impedancji?
                  Zagrać zagra, ale o czuciu basu na ciele to zapomnij.
                  No właśnie ten wzmacniacz ma 200 wat rms przy 4 ohmach, przy 8 ohmach to już tylko 120 w RMS. A więc jaki głośnik kupić aby przy tym wzmaku dobrze zagrał?

Skomentuj

To może inaczej.
                    Ten głośnik zagra, bo musi, ale tym wzmacniaczem nie wysterujesz go na miare jego możliwości i zapewne będziesz psioczył, że taki duży głośnik ale jakoś szału nie robi.

Polecił bym Tobie mniejszy, słabszy głośnik, aby ten wzmacniacz w pełni go wysterował i pokazał na co go stać, ale z drugiej strony ten większy na basie zagra głośniej i niżej.

Skomentuj

A ten słabszy to jaki? Na stronie stx jest jeszcze 30 cm 200 w. Może ten się nada? Tylko że on ma chyba 100 wat rms...

Skomentuj

Chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem.

Skomentuj

Kiedyś już pisałem w temacie " zmiany w STX ... " na temat wycofania z oferty W.STX.12.2.500.4.F.S.MC .
                          Nic nikt wtedy nie pisał o tym.
                          Jak widać z oferty STX zniknęły wszystkie 4 ohm niskotonowe.
                          Nie zniknęły jednak z oferty subwoofery.
                          W subwooferach są głośniki 4 ohm . Do kitu natomiast jest wzmacniacz ( kostka TDA ).
                          Może rozwiązaniem jest wykorzystanie subwoofera i zaaplikowanie mu innego wzmacniacza.
                          STX S-250 ma głośnik SW.STX.12.2.250.4.F.S.MC , co prawda nie jest to wspomniany przez autora 12 calowy w wersji 4 ohm .

Skomentuj

Myślałem nad W.32.500.8.MC.
                            W tej cenie może być. Fajne brzmienie, wręcz nawet konturowe :)

(rap, techno, remixy bas bosted)
                            Rap, techno i remixy przy mocach 300-400W w ten głośnik da radę(Ba, nawet 500W o dziwo). Jedynie przy nutkach typu bass boosted lepiej nie ładować więcej niż 300W, bo można przypadkowo ugotować cewkę.
                            Jeśli nigdy nie miałeś do czynienia z jakimś droższym i lepszy głośnikiem, to myślę, że z w/w niskotonowcem zrezygnujesz utworów typu bass boosted.
                            Last edited by Ven0n; 11.07.2016, 01:02.
                            Wiecznie narzekam:glare:
                            -Pieniądze szczęścia nie dają
                            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

12.2.500 można dostać w wersji 4 ohm, wystarczy napisać do producenta i poprosić.

Skomentuj

Czaruję...
                              X