Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetwornik niskotonowy 3"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetwornik niskotonowy 3"

Witam, poszukuję głośnika do małego subwoofera, rozmiar głosnika to ~3", obudowa 1-1.5L (tak koniecznie ma być takie maleństwo), wzmacniacz 15W RMS, najlepiej jakby dało sie go wpasować w obudowę BR (50Hz). Obudowa może ciut urosnąć, ale z chęcia trzymałbym się tego litrażu.

Subik będzie brany na różnego rodzaju instalacje wyjazdowe, i chciałem by choc troche uzupełnił mi dolny zakres częstotliwosci.
    Kolega gdzieś kilka postów wyżej wymienił głośnik TangBand, niestety ciężko go znaleźć, a drugie tyle za wysyłkę to za duzo :(

Cena ? Tak do 100zł, i by dało się go kupić w sklepie w EU gdzie za wysyłkę nie zażądają 30$ :)

Subwoofer i wymiar 3 cali wzajemnie się wykluczają :)
    Chyba że miałeś na myśli średnicę cewki :cool:
    Przecież to nawet nie można nazwać wooferem czyli niskotonowym
    Last edited by kolmen; 02.08.2016, 22:15.

Skomentuj

jedynie tang band produkuje glosniki tego typu
      oferte tej firmy w polsce mozesz zobaczyc w www.polink.com.pl

Skomentuj

Nie lepiej będzie zainwestować w jakiś porządny przenośny głośnik? Co prawda nie polecę niczego niestety, bo mnie akurat takie coś nie interesuje, ale słyszałem kilka takich za 30-40zł ale też i za 100zł i 200-300zł [tutaj akurat było po przeliczeniu z funtów, bo kupione w Londynie] - cóż no cudów się po tym nie ma co spodziewać, ale też czasami może zdziwić jak za takie pieniądze. Pohałasuje postuka, a jak wsadzisz w jakiś kąt z pudełkiem małym po telefonie albo czymś to i cieplejszego brzmienia nabierają niższe częstotliwości. Nie ma raczej sensu inwestować w suba na głośniku 7-8cm. Nie zagra to dobrze. A nie mówiąc już o śmiesznej zabawie z BR przy 50Hz. Nie widzę sensu. Te głośniki i tak nie zejdą poniżej 60-70Hz no może i nawet 50Hz wygra, więc BR nie ma tutaj najmniejszego sensu moim zdaniem, bo powyżej 60-70Hz zwykle różnica SPL między konstrukcją br, a oz, nawet przy większych głośnikach już też się zaciera [patrząc tylko i wyłącznie na charkę, pomijam impuls i resztę nawet powiedziałbym ważniejszych parametrów] także IMHO to trochę szkoda pieniędzy :)
        Last edited by JirkHF; 02.08.2016, 23:21.

Skomentuj

Właśnie chodzi mi o uzupełnienie pasma na dole, wiem że 3" i mega zejście wraz z dużym kopem się wykluczają, nie mniej jest wiele gotowcy z małymi przetwornikami i jednak ma to troszkę basu :)
          Stąd pytanie do was co wybrać, obudowa przy tym rozmiarze to mogę testować, ale chciałbym coś dobrego w tej cenie.

Pawel S.
          Polink niema głośników tych co autor poniżej, wiec chyba kiszka :(

Skomentuj

Zamieszczone przez error105 Zobacz posta

Pawel S.
            Polink niema głośników tych co autor poniżej, wiec chyba kiszka :(
            W cenniku są
            130,40 zł za sztukę
            Nie chciało Ci się poszukać czy zaczekać na zamówienie ?

Skomentuj

Nie wiem czy zauważyłeś, ale ja pytałem o 1876 a w cenniku w tej cenie co podałeś jest jedynie 1750 ? Pomijam że oba mają różne impedancje :)
              Mam rację ?

Skomentuj

Nie wiem czy zauważyłeś, ale ja pytałem o 1876 a w cenniku w tej cenie co podałeś jest jedynie 1750 ? Pomijam że oba mają różne impedancje :)
                Mam rację ?
                Nigdzie nie zauważyłem takiego wpisu
                Masz jakiś problem z 8 Ohm ?

Skomentuj

Raczej w tym ze to dwa zupelnie odmienne glosniki, nie wiem jak ten za 130zl sprawdzi się w 1-1.5L obudowie stad pytanie :)
                  Patrzac po charakterystyce wypada slabo, bo spl spada ponizej 100Hz bardzo, wiec boje sie ze nic nie uslysze a o uzupelnieniu pasma mozna zapomniec.

Skomentuj

Raczej w tym ze to dwa zupelnie odmienne glosniki, nie wiem jak ten za 130zl sprawdzi się w 1-1.5L obudowie stad pytanie :)
                    Patrzac po charakterystyce wypada slabo, bo spl spada ponizej 100Hz bardzo, wiec boje sie ze nic nie uslysze a o uzupelnieniu pasma mozna zapomniec.

Nadal nie rozumiem z czym masz problem
                    Oprócz tego że nawet z czytaniem charakterystyki głośnika nie idzie Ci najlepiej :)
                    1876 jest w prawie każdym aspekcie gorszy od 1750
                    Ma znacznie mniejszą moc i efektywność
                    Efektywność spada w nim poniżej 70dB już przy ok.45 HZ a w 1750 dopiero przy ok.37 Hz
                    1750 ma dużo równiejszą charakterystykę
                    Obudowę sobie policz , masz przecież podane wszystkie parametry

Skomentuj

Czaruję...
                    X