Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

speaker workshop niekończąca się epopeja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

speaker workshop niekończąca się epopeja

Na samym wstępie chciałem się przywitać ponieważ to moja pierwsza wiadomość na tym szacownym forum .
    Trafiłem tutaj zmęczony sposobem grania moich leciwych paradigmów monitor 5 ver 1 więc pewnie w bólach powiję projekt nowych skrzynek .
    Kolega Yoshi z apostolskim zapałem zachęcił mnie do używania SW i natrafiłem na następującą zagwozdkę ( złożyłem sobie nawet dwa JIG'Y ) jeden forumowy a drugi ARTA box wersja uproszczona .

Wracając do meritum tu jest wykres impedancji wygenerowany LIMP'em na ARTA box zaimportowany do SW

a tu wygenerowany przez SW i JIG'a forumowego

czy mam się przejmować rozbieżnościami w wartościach impedancji w piku ? 12 kontra 8 który pomiar wydaje wam sie bardziej zbliżony do rzeczywistości ?
    Last edited by Dudeusz; 20.08.2016, 23:21.

SW ma to do siebie ze potrafi wariowac
    ile razy mierzyles ten przebieg SW + jig?
    jak zmierzysz jeszcze raz to moze sie okazac ze bedzie cos innego

Skomentuj

Tu nic nie zwariowało tylko jest źle ustawione częstotliwość próbkowania a więc na dole jest bardzo niska rozdzielczość pomiaru.
      Trzeba pogrzebać w opcjach SW i pomiary będą OK :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sw jest fajne jak się przejdzie swoistą męczarnie z programem jak się już człowiek obędzie z SW to jest super .

Skomentuj

Och było i jest super ,ale tylko dla tych co już wiedzą prawie wszystko !Mam pytanie to jak w końcu zmierzyć poprawnie impedancje głośnika nisko-średniotonowego?( z wysokimi nie ma problemu ) U mnie pomiar w LIMP i SW jest taki sam ,tylko jest problem z przesunieciem fs głośnika niezabudowanego -wynik jest sporo poza tolerancją 15 % ,np.: fs zn. =23 Hz ,a wynik wychodzi 32 Hz .No chyba przyjmiemy ,że tak jest w rzeczywistości .
          Jedyne co znalazłem to to:
          "gregorj przestań maltretować tego midśredniaka :)
          z drugim egzemplarzem postąp tak:
          1. Zmierz parametry T-S świerzego przetwornika ; Tutaj pokierujemy cię aby wykluczyć, że coś źle zostało ustawione.
          2. Zasil głośnik sygnałem 40Hz o napięciu skutecznym 11V (30W) i uwarzając na układ drgajacy możesz powoli zwiększać do 14Vrms (50W na wyjściu wzmacniacza). Jak znajdziesz największe bezpieczne napięcie to pozwól głosnikowi pograć przez 10 minut. Odłącz, odczekaj aż magnes się ostudzi (tempertura zmieni ci rezystancję cewki Rdc), ze 2 godziny pewnie.
          3.Zmierz tą samą metodą głośnik i to będzie wsio.co znallazłem na forum to to :" "

Skomentuj

Zamieszczone przez czart Zobacz posta
            wynik jest sporo poza tolerancją 15 % ,np.: fs zn. =23 Hz ,a wynik wychodzi 32 Hz
            W nowych 14 SCX-ach też miałem Fs większe, to pewnie kwestia rozrzutu i wygrzania.

Skomentuj

tylko jest problem z przesunieciem fs głośnika niezabudowanego
              głośnik mierzysz niezabudowany, bez obudowy w wolnej przestrzeni.

wynik jest sporo poza tolerancją 15 % ,np.: fs zn. =23 Hz ,a wynik wychodzi 32 Hz .No chyba przyjmiemy ,że tak jest w rzeczywistości .
              Wiele czynników na to wpływa. Głównie napięcie jakim mierzysz i to czy głośnik popracował już troszkę (wygrzanie). No i oczywiście należy wziąć pod uwagę to, że producenci czasem mogą zawyżać lub zaniżać parametry w kartach technicznych.

Skomentuj

Czaruję...