Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przenośny boombox

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przenośny boombox

Takie coś mam w zamyśle.Zostało mi radyjo samochodowe Sony nawet całkiem dobrze grające. Chciałbym na bazie tego zrobić taki może nie całkiem mobilny zestaw, ale taki co mógłby wędrować między garażem a tarasem bez zbędnych ceregieli. Wszystko w jednej obudowie. Trzeba by dobrać do tego jakiś zestaw głośników. Pewnie cóś 4 Ohm. Radio niby ma 4 wyjścia 25 Wat, ale pewnie te 25 wat to jest całkowita moc. Chciałbym, żeby to miało jak najmniejsze wymiary ale znośną jakość. Koszty, a bo ja wiem - rozsądne. Ktoś zna jakiś gotowy projekt spełniający moje oczekiwania. Raczej wolałbym właśnie jakiegoś gotowca bo pomiary to nie u mnie, a inwestować w wysyłanie takiego czegoś i robienie pomiarów to chyba słaby pomysł.
    Pozdrawiam.

Ja mam taką skrzynkę grającą i właśnie jestem w trakcie wymiany głośników :)

W środku siedzi taki wzmacniacz:

Fajnie to grało :)

Jeśli chodzi o głośniki + zwrotnice to najtańsze opcje masz tutaj:

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Jak chcesz rozwiązać zasilanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Jak chcesz rozwiązać zasilanie?
      Jeszcze nie mam pomysłu, ale chciałbym to zrobić równolegle z sieci i z aku.
      Pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
        http://memy.pl/mem/81117/Radio
        Powyżej inspiracja.
        Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Ja mam taką skrzynkę grającą i właśnie jestem w trakcie wymiany głośników
          E a gdzie frezy masz
          Fajne, nie myślałeś o metalowej maskownicy czy raczej nikt z kopa nie trzaśnie ?

Skomentuj

Plany odnośnie kraty były :) i na planach się skończyło

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
              Jeszcze nie mam pomysłu, ale chciałbym to zrobić równolegle z sieci i z aku.
              Pozdrawiam
              Pomału trzeba się za projekt zabrać. Odnośnie zasilania. Radyjo ma chyba jakieś 25 W. Tak jak pisałem jest konieczność równoległego zasilania z sieci i z aku choćby dla podtrzymania zegara i pamięci stacji w radiu. Czy takie rozwiązanie jak zasilacz buforowy - ładowarka i akumulator żelowy - całość na wyjściowe 12v to dobry pomysł? Z tego co wiem to zwykłego prostownika do takich akumlatorów raczej się nie stosuje. Dzięki za pomoc w rozwianiu wątpliwości. Pozdrawiam.

Skomentuj

A jaką antenę kupić do takiego radia samochodowego stosowanego w domu? Samochodową czy teleskopową?
                Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                X