Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza konstrukcja diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsza konstrukcja diy

Witam, może zacznę od tego, że jestem bardziej użytkownikiem słuchawek, niż głośników. No ale wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia... mam kilka par słuchawek ^^, a teraz chciałbym sobie sprawić jakieś monitorki do ~300-400zł. Na początku szukałem takich gotowych głośników w sklepach, ale stwierdziłem że może sam będę w stanie zrobić coś lepszego i miałbym o wiele większą frajdę.

Jestem zdecydowany na ten projekt autorstwa użytkownika Pawel S.
    http://diyaudio.pl/showthread.php/24...200-8-f-a-pc-x

Ale mam kilka nurtujących mnie pytań:

1. Obudowa w projekcie jest zbudowana na 8l, ale twórca poleca zbudowanie obudowy 12l. Powiedzmy że chciałbym zrobić sobie taką 12l, czy wystarczy że sobie powiększę projekt według własnego uznania (np.: po prostu ją pogłębię) czy lepiej jest użyć programu Winisd Pro.
    2. Czy jeśli zrobiłbym tą obudowę 12l to musiałbym coś zmieniać w elektronice? W temacie użytkownicy wspominają coś o strojeniu, ustawieniu zwrotnicy dla świeżaka brzmi to na dość skomplikowane i po prostu nie wiem czy dałbym radę to dostosować do swoich potrzeb.
    3. Prace związane z obróbką drewna raczej spokojnie mógłbym wykonać, lutowanie też, ale najbardziej obawiam się tej zwrotnicy, po prostu nic mi nie mówią te schematy, nie wiem co z czym trzeba będzie połączyć. Wiem tylko że powinno się to zamontować na czymś w rodzaju płytki.

Czy z taką niewiedzą na temat budowania zwrotnicy zabierać się za diy czy raczej sobie odpuścić?

Dziękuję i liczę na wyrozumiałość :)

1. Wystarczy, najważniejszy jest litraż.
    2. Nie, ale rozmiary przedniej ścianki i położenie głośników powinno zostać tak jak jest.
    3. Poradzisz sobie, nie ma w tym filozofii. Zawsze możesz wrzucić zdjęcia i ktoś ci podpowie w temacie połączeń.

Powodzenia, udanej zabawy

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka0wy Zobacz posta
      Obudowa w projekcie jest zbudowana na 8l, ale twórca poleca zbudowanie obudowy 12l. Powiedzmy że chciałbym zrobić sobie taką 12l, czy wystarczy że sobie powiększę projekt według własnego uznania (np.: po prostu ją pogłębię) czy lepiej jest użyć programu Winisd Pro.
      Wzorowałem się na tym projekcie, ale zrobiłem właśnie większe obudowy. Tu opis:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3138201.html

Co prawda inne forum, ale na DIY już kilka klonów tego projektu było. Co do kosztów, u mnie wyszło trochę ponad 500zł.

Skomentuj

Ok, dzięki za odpowiedzi, powoli szykuję się do zakupu potrzebnych elementów. Zdecydowalem się na tunel b-r zamiast szczelinowego.

Aktualna lista zakupów wygląda tak:

Ogólnie chciałbym wszystko zakupić w STX ale głośników niskotonowych które są w projekcie nie ma, a nie chciałbym kupować innych bo to chyba wiąże się z innymi ustawieniami zwrotnicy.

Brakuje głośników niskotonowych ale zakupie je tutaj -- > https://muzyczny.pl/136206_STX-GDN14...100W-HIFI.html

Brakuje cewek,bo po prostu nie wiem które z oferty stx są odpowiednie do mojego projektu, byłbym wdzięczny jak by ktoś mi pomógł. Brakuje też kondensatora 0,56uF ale albo jestem ślepy albo nie ma takiego w ofercie stx. Ogólnie jeśli jeszcze czegoś brakuje to byłbym bardzo wdzięczny jak by ktoś był chętny mi pomóc :)

Skomentuj

Te terminale anuluj - mam je, są to jednorazówki na cieniutkich blaszkach i słabymi gwintami
          Last edited by Ven0n; 15.09.2016, 15:14.
          Wiecznie narzekam:glare:
          -Pieniądze szczęścia nie dają
          -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Czaruję...
          X