Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie pianina cyfrowego - projekt DIY - potrzebne opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie pianina cyfrowego - projekt DIY - potrzebne opinie

Jako że część z Was ma pojęcie o graniu na instrumentach i wszyscy mają pojęcie o akustyce, a ja jestem na etapie kupna pianina cyfrowego, tylko że tutaj istotne jest dobre nagłośnienie, ponieważ poza nielicznymi wyjątkami to co jest wbudowane o woła o pomstę do nieba. Monitory studyjne też odpadają, nie będę sobie zagracać salonu.

Pianina jakie zakładam to Roland HP605 albo Roland FP90. Różnią się wyglądem oraz wbudowanym nagłośnieniem. HP605 ma dodatkową zaletę ładną obudowę oraz pokrywę klawiatury, a że u mnie się strasznie kurzy (w takim miejscu po prostu mieszkam), to miło by było mieć ją zakrytą.

W skrócie największa różnica to taka, że FP90 ma dwa głośniki średniotonowe oraz dwie kopułki skierowane ku górze, natomiast HP605 ma system 6 głośników, z których 4 są w obudowie za klawiaturą, natomiast dwa z nich są umieszczone pod klawiaturą i grają w stronę podłogi. Natomiast w obu przypadkach nagłośnienie jest zdecydowanie niewystarczające do prawidłowego oddania silnika brzmieniowego.

W związku z tym postanowiłem - wzorem wyższych, ale i znacznie droższych modeli LX-7 i LX-17, dodać pod spodem dwa głośniki 10 cali, grające przodem do pianisty, znajdujące się na tylnej płycie przed nogami. Uwierzcie mi, to robi różnicę. Zdecydowaną.
    Plan podpięcia jest taki: wyprowadzam sygnał line-out do zewnętrznego wzmacniacza, potem on leci na zwrotnicę cyfrową (chodzi mi po głowie któraś z Behringera) i potem wejściem line-in do pianina oraz na dwa dziesięciocalowce. FP90 ma jeszcze tą opcję, że pozwala na równoczesne granie wewnętrznego nagłośnienia razem z zewnętrznym.

Natomiast mam tutaj pytania:
    - czy widzicie jakieś potencjalne problemy akustyczne lub elektryczne z tym związane?
    - czy w przypadku HP605, sygnał dźwiękowy dochodzący z głośników ustawionych względem siebie o 90 stopni, nie da mi jednego wielkiego miszmaszu i niwelowania częstotliwości (woofery z projekcją poziomo oraz wewnętrzne głośniki spod klawiatury z projekcją pionowo w dół)
    - woofery chciałbym odciąć w okolicach 400-600Hz

POniżej FP90 (model sceniczny) oraz HP605 oraz film do LX17

A na filmie poniżej gotowe rozwiązanie z Rolanda, od około 1:12 przez kilkanaście sekund widać jak rozmieścili głośniki. Kupiłbym, gdyby nie to że kosztuje ponad 21 tysięcy :)
    https://www.youtube.com/watch?v=--yVVAtjcUo

Zamieszczone przez Pogromca mitow
    Co tu zrobic, zeby mi sie znowu chcialo grac na moim pianinie cyfrowym :/
    Moze poczytaj co ze Scanami moze skonstruowac nasz rodak http://www.designboom.com/technology...no-05-27-2016/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
      Co tu zrobic, zeby mi sie znowu chcialo grac na moim pianinie cyfrowym :/
      Pooglądaj i posłuchaj Lole Astanovą,oraz Yuje Wang. Moze znajdziesz inspiracje :)

Skomentuj

Czaruję...
      X