Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny wiszące do TV. Pytanie o głośnik.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny wiszące do TV. Pytanie o głośnik.

Planuję kolumny na szerokopasmowych głośnikach do TV, nie mogą stać przy, tylko wisieć na ścianie.

Dlatego rozmiary 10 szer, 6 gł, 57,5 wys.
    Co daje przy sklejce 10mm, około 1,7l pojemności, czyli niewiele.
    Po rekonesansie w głośnikach wyszło że najbardziej powinien nadawać się Dayton RS100-8.
    Myślałem jeszcze o Seas fu20fb-h1600-04, ale w win ISD wyszły mi takie dziwactwa że odpuściłem ten pomysł.
    Są jeszcze 3” Founteki, ale chyba 3” nie bardzo przy większych odległościach się sprawdzi.

Dayton przy budzie 1,7l i strojeniu na 80Hz, teoretycznie będzie miał 0 przy 100Hz i jakieś 80Hz przy -3dB, więc powinno się go nawet udać zgadać z subwooferem.

Jakieś sugestie, błędy, uwagi?
    Miał ktoś doświadczenia z tym głośnikiem?
    Będzie konieczność ściszenia go trochu zwrotnicą by wyciągnąć więcej dołu, przyciszając górę?

mam małe monitorki na rs100-8 , używam jako dodatkowe bliskiego pola , shemat filtra i pomiary mogę udostępnić , ale raczej są za małe do postawienia obok telewizora.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

a ja polece tang bandy 2x3"
      http://www.parts-express.com/tang-ba...4-ohm--264-830
      mialem przyjemnosc z czarnym (nie widze w sklepie) i potrafi niezle zadziwic!
      wysoka sprawnosc, dobrze sobie radzi i na wysokich tonach i na basie!

Skomentuj

Ja wczoraj złożyłem sobie tang bandy 1320SIF. Nie pokażę bo się wstydzę, bo budki w kategorii "kategoryczny low end" :) do pracy.
        Włożyłem na razie bez zwrotnicy więc musiałem trochę pasmo skorygować equalizerem (zrobiłem mu kompensację baffle step właściwie). I podoba mi się ich granie. Jeden minus to taki że odejście jakiekolwiek od osi natychmiast wycina najwyższą oktawę. Więc nie da się ich zbytnio słuchać "w tle" Trzeba sie usadzić na jednym miejscu. Ale i basem potrafią grać i górą. Z dość wywaloną na pysk średnicą.

IHMO do telewizora to bym mimo wszystko celował w 2 drogi żeby mieć sensowne charakterystyki pod kątem. Przecież oglądasz z żoną/dziewczyną/dzieciakami, a sweetspot przy szerokopasmówkach raczej wąski.

Skomentuj

a glosniki philips ambilight? tanio, male i gotowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            a glosniki philips ambilight? tanio, male i gotowe
            I do tego beznadziejne. Lepiej kupić chińską kopię bose soundlink mini i nią się pobawić..
            https://www.aliexpress.com/store/pro...860.0.0.YV5DUb

Skomentuj

mozesz cos wiecej o tym napisac?

Skomentuj

A co tu pisać, głośniki tak samo kiepskie jak te które proponujesz :) Budowę mają ciekawą, lipny dźwięk jak z tv a może nawet gorzej.
                No, ale masz akumulator, bluetootha, wzmacniaczyk, membranę bierną, więc można się pobawić.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  A co tu pisać, głośniki tak samo kiepskie jak te które proponujesz
                  no to po co o tym wspominasz?

czyli bardziej jako dawca elektroniki?

Skomentuj

Skoro polecasz kiepskie głośniki to poleciłem kiepskie głośniki + bajery :)
                    Sam zmagam się z kupnem, może budową czegoś co służyć będzie tylko do TV. Nie mają to być monitory, bardziej coś w deseń soundbara. Przydałyby się na test bose music monitor, ale ich koszt to lekka przesada.

Skomentuj

dlatego w pierwszej kolejnosci polecilem TB http://www.tb-speaker.com/products/w23-1286sc
                      jak wiele glosnikow 3-4" nie spelnia naszych oczekiwan, tak te TB graja pelnym pasmem!
                      nie brakuje tam wysokich, nawet po zejsciu z osi
                      nie brakuje basu, jak na tak maly glosnik
                      no i maja bardzo wysoka skutecznosc

tylko nie wiem gdzie to teraz kupic :(

moze UKA odsprzeda swoje

Skomentuj

Cena tego TB była w okolicach 30dolców, więc chyba nie tego szukamy..
                        Wiele osób jarał zestaw boenicke W5, więc founteka FE85 można polecić za 12dolców.
                        http://www.parts-express.com/fountek...river--296-717

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                          Po rekonesansie w głośnikach wyszło że najbardziej powinien nadawać się Dayton RS100-8.
                          Myślałem jeszcze o Seas fu20fb-h1600-04
                          chyba jednak cena odpowiednia

Skomentuj

Jeśli dostanę dobrą jakość, to cena może być adekwatna.

Co do TangBanda to moje jedyna doświadczenie z tą marką, czyli mój sub pozytywnie mnie do nich nastawiło.
                            Tylko dostępność średnia.

W WinISD wyszło mi że przy pojemności 1,7 wyjdzie 104Hz przy -3dB. Strojenie na 100Hz.
                            Dość wysoko z subem musiał bym lecieć.

Nigdy nie zamawiałem z PartsExpress, koszty wysyłki pewnie nieciekawe.
                            Dzięki za sugestie poszukam tych głośników.

Skomentuj

W WinISD wyszło mi że przy pojemności 1,7 wyjdzie 104Hz przy -3dB. Strojenie na 100Hz.
                              Dość wysoko z subem musiał bym lecieć.
                              wcale nie!
                              pelne pasmo na tv potrafi byc meczace
                              tak wiec takie 100hz do ogladania tv na codzien jest w zupelnosci wystarczajace

Nigdy nie zamawiałem z PartsExpress, koszty wysyłki pewnie nieciekawe.
                              Dzięki za sugestie poszukam tych głośników.
                              tego czarnego brak.
                              zobacz temat o zamawianiu z PE
                              bardziej sie oplaca zamowic w polinku przy okazji
                              a i tak nie bedzie tanio :/

aha - a kolega UKA zamawial to gdzies z niemiec. szybciej i taniej

Skomentuj

Kolega UKA jak sprawdzałem kilka miesięcy nie był na forum.
                                Co do niemieckich sklepów to znalazłem SpectrumAudio, odpisali jednak że "out of stock" bez planów na dostawę.
                                Polink to samo, TB nie sprowadzają tylko wyprzedają co zostało, Zapy zamówili by min. całe opakowanie 24 sztuki.

Więc w związku z powyższym, to chyba zostają Daytony. Optycznie też chyba będą lepiej wyglądały bo średnica głośnika będzie niemal jak szerokość kolumny.

Skomentuj

A może coś z innej beczki:
                                  http://www.faitalpro.com/en/products...p?id=401005100
                                  Sprawne, nie odpadają tak szybko pod kątem, fs 100Hz do TV powinno wystarczyć, cena nie wygórowana i kupisz bez problemu w kraju.
                                  Pionner SC-LX-58/Yamaha CDC555/DIY Single-Ended na VT52/Dayton PS220/3-way Audax Satori

Skomentuj

Wrzucę w symulację i się zobaczy, ale t wieczorem.
                                    Dzięki za info.

Skomentuj

Kolega UKA jak sprawdzałem kilka miesięcy nie był na forum.
                                      tak to juz jest jak sie prowadzi wlasna firme
                                      napisz do niego na info@audio-technik.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                      X