Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozbudowa zestawu stereo do kina domowego 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozbudowa zestawu stereo do kina domowego 5.1

Siemanko wszystkim :)

Jak w temacie, zostałem poproszony o rozbudowę zestawu stereo do systemu 5.1
    Czyli zestaw rozbudowany o głośnik centralny, tylny zestaw "zesround" i suba.

Zestaw stereo napędza ampli denona avr 3301 (albo 3310), a za brzmienie odpowiada:
    http://audio.com.pl/testy/stereo/zes...ikowe/221-22l2
    Głośniki efektowe muszą być niewielkich rozmiarów, tak aby wisiały na ścianie, jednostka centralna oraz sub również nie mogą mieć słusznych rozmiarów ze względu na ograniczenia pomieszczenia... :(
    Subwoofer aktywny bądź pasywny... nie było ogólnej preferencji.
    Jakie przetworniki warto by zastosować? Zastanawiałem się nad STXem, ale to takie moje gdybanie.

Problem aktualnego zestawu stereo jest taki iż kolumny maja niska efektywność (84db) oraz spory dołek na średnicy, co daje sie usłyszeć.
    Pomijam ustawienia ampli (aktulanie loudness: on, BASS/Treble: +4/+6) :(

Cena do rozbudowy za przetworniki ok. 3000 zł wraz z elementami zwrotek. Cena może ulec zmianie, ale raczej in +

Liczę na Waszą pomoc, tak przy doborze przetworników jak i przy ewentualnych późniejszych pomiarach.
    Mam nadzieje ze projekt koncowy trafi do "gotowych" :)

Pozdrawiam
    MaLyNsS
    Sony TA-F 650ESD, Sony CDP 990, Sony ST-S590ES
    i ciągle rośnie :)

Zamieszczone przez MaLyNsS Zobacz posta
    Cena do rozbudowy za przetworniki ok. 3000 zł wraz z elementami zwrotek. Cena może ulec zmianie, ale raczej in +
    biorac pod uwage uzyte kolumny...

Problem aktualnego zestawu stereo jest taki iż kolumny maja niska efektywność (84db) oraz spory dołek na średnicy, co daje sie usłyszeć.
    Pomijam ustawienia ampli (aktulanie loudness: on, BASS/Treble: +4/+6)
    czy aby na pewno to gra?
    bo jak uwazasz ze to gra slabo to moze warto kupic caly zestaw stx (pomijajac skrzynki to zestaw gra bardzo przyzwoicie)
    jak jednak gra na poziomie to okresl wiecej wymagan

Skomentuj

Ciężko mi określić wymagania co do sprzętu, dla kuzyna ma to po prostu ładnie brzmieć przy oglądaniu filmów, ma być po prostu dobrze.
      Posłuchałem chwile jego sprzętu na ustawieniach direct, bylo lepiej, ale generalnie czegoś mi osobiście brakowało, tak jak by całość była przytłumiona. Jest w planie zajechać do niego z moim sprzętem i zrobić porównanie. Zakładam, że podstawa, czyli fronty, pozostaną... A resztę po prostu dorobić. Jednak jest obawa, że reszta systemu będzie przebijać się przez kolumny frontowe :rolleyes:

Skomentuj

Jednak jest obawa, że reszta systemu będzie przebijać się przez kolumny frontowe
        no i wlasnie tak samo mysle. w tescie kolumny wychwalane... ale jak to jest w praktyce?

bo szczerze mowiac to mysle zebys kupil mu gotowe kino stxa i ewentualna nadwyzke wykorzystal na lepsze fronty
        ale to juz musisz porownac ze swoim sprzetem czy warto cos zmieniac

Skomentuj

Jesli chodzi o plusy tego zestawu stereo to sa takie, ze nie mecza ucha i mozna by ich sluchac godzinami. I to by bylo na tyle :-P Minusy: calosc gra jak by byla odwrocona do sciany, brak w nich zycia... O srednicy nie wspomne.
          Dzieki Pawciu :-) bede naklanial na zmiane

Skomentuj

Tak na wszelki wypadek, jak będziesz z własnym sprzętem podłącz pod quady własną elektrykę..

Skomentuj

Czaruję...
            X