Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xSTX GDN 17-80-4-SC + vifa D27-TG-05-06

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2xSTX GDN 17-80-4-SC + vifa D27-TG-05-06

no wiec mam takie głosniki i planuje na ich bazie podłogówki
    parametry STX'ów zmierzone w SW:
    LP_|_FS[Hz]_|_VAS[litry]_|_QTS__|_QMS_|_QES_
    _1_|_43,52__|_19,24___|_0,556_|_1,99_|_0,77_
    _2_|_45,35__|_16,57___|_0,598_|_2,06_|_0,84_
    _3_|_45,36__|_19,24___|_0,609_|_2,11_|_0,86_
    _4_|_44,85__|_18,19___|_0,585_|_2,22_|_0,79_

vif nie mierzyłem bo wydaje mi sie ze powinny sie zgadzać z danymi producenta:-) http://arton.info/catalog/product_in...roducts_id/430

planuje kolumne BR o pojemności okolo 45l i strojenie na 36-44Hz
    kwestia czy to ma sens? QTS podane przez firme STX wygląda troche inaczej niz zmierzone i teraz pytanie czy BR bedzie odpowiednie? moze lepiej zrobić bez?

chcialbym usłyszec waszą opinie co mozna zrobic z tych głośników?
    w zalączniku jeden z wykresów pomiaru impedancji.. mam nadzieje ze dobrze to wszystko pomierzyłem (jeszcze nie wyeliminowałem szumu przy 50Hz, ale mam nadzieje ze nie mialo to wielkiego wpływu na parametry)
    Załączone pliki

po pierwsze... to rozbój w biały dzien łączyc STX'y z Vifą ... no ale cos moze z tego wyjdzie :| po drugie obudowa zdecydowanie za duza... max 30litrów... ale nie wiem czy to dalej nie za duzo.. pare osob na forum mialo juz z tymi glosnikami doczycnienia... zaraz pewnie sie wypowiedzą :) Pozdrawiam

Skomentuj

:-) moze i rozbuj ale juz tak zakupiłem... myslałem o tonsilach, ale naczytałem sie ze warto zainwestowac w kopułki wiec zainwestowałem..

Skomentuj

dodaj to tego bład pomiaru i moze cos wyjdzoe , ze swoich pomiarów i stx wylicz srednia moze cos pomoze :)]
        30 litrów wystarczy, pokombinuj z winisd ,
        lepiej zrobic za duzo obudowe niz za mała bo duza mozesz zmiejszyc :P

Skomentuj

bosh stx kazde powyzej 14 maja durza dziure w pasnie gdzies kolo 1kHz to a bedziesz musial porzadnie wytlumic wysokotonowy i bo stx ma niskie spl wiec jak dla mnie to jest bezsensowne polaczenie :|

Skomentuj

hmm... co do gry tych stx to można mieć troche zastrzeżeń, bo ideał to nie jest...
            czyli mowicie ze 45l to bedzie za dużo dla tych głośników? WinISD liczy jeszcze wiecej tyle ze impuls wtedy jest nie do przyjęcia

Skomentuj

45 litrow za duzo stanowczo, mozesz sprobowac w 30 litrowej skrzynce i w razie czego na słuch będziesz dodawał wytłumienia które całkiem dobrze zmniejsza objetosc i tak do oczekiwanego efektu
              jezeli dużo zmniejszy sie obudowa no to po prostu sklepiesz z niej nową a jeżeli nie duzo to zostaniesz przy niej, br policz do 30 litrow jezeli w czasie niezbednych testow bedzie ci przeszkadzal to zatkasz szmatą

moim zdaniem to jedyne rozwiazanie

winisd czesto mota się przy słabyszych głosnikach, ewentualnie pobaw się jeszcze w bassbox 6 (do sciagniecia na emule) troszke trudniejszy program ale też napewno lepszy, mogą calkiem inne wyniki wyjsc ..... a i możesz oczywiscie kupic go, gdzies chyba go widzialem za pare set zlotych ;D przynajmniej sumienie nie bedzie Cie gryzlo :P

no smieszne polaczenie vify z stx no ale coz to twoj projekt, kiedys napewno zmienisz na lepsze

a na twoim miejscu zacząłbym się zamartwiac o zwrotke

pozdrawiam

Skomentuj

dzięki RS za zainteresowanie
                BB6 już sie troche bawiłem ale widze ze musze do niego wrocić:-)
                zwrotke chcę zrobić sam ale to dopiero jak bede miał obudowe i naucze sie robić pomiary, więc jesio troche to potrwa:-)
                zrobie cos kolo 40litrów i będe kombinował ze zniejszaniem objetości i z BR..

Skomentuj

Czaruję...
                X