Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera max 300 zł i wzmacniacz po taniości.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera max 300 zł i wzmacniacz po taniości.

Cześć wszystkim!

Do tej pory używałem przy komputerze zestawu MODECOM MHF60U. Z racji, że podobał się bratankowi, oddałem mu ten sprzęt, a sobie postanowiłem coś sklepać.

Założenia:
    Zestaw przynajmniej niewiele lepszy od poprzedniego. Lubie bas, poza tym jeszcze lubię bas, no i fajnie jak jest trochę basu. Więc zaczynam od suba. Ten bas z modecomów mi się bardzo podobał, a głośnik w nim siedzący to zaledwie 5" i 30W ! Jednak chciałbym teraz posłuchać czegoś lepszego jakościowo, o przynajmniej takim samym natężeniu jak poprzednio, nie musi być 3 razy głośniej.
    No i żeby był bardziej dynamiczny, z wykopem jak się da, a nie taki łub łub

Myślałem nad wzmacniaczem:
    http://www.subwoofery.pl/pa100.html
    Moc taka sama, a sporo tańszy od propzycji STX A 138. Orientujecie się jak z jakością?

No i głośnik. Najlepiej do tego panelu. Większość konstrukcji tu na forum to głośniki 8,10,12 cali. Wow, ja nie chce takiego ogromnego!. Myślałem nad dobrym głośnikiem 6, max 8 cali, ale mały litraż.(25l to max)
    O głośnikach stxa jedni piszą, że są mega mocne, inni że membrany wylatują z kosza. Co jest powodem takich odmiennych opinii?
    Myślałem o 8 STX AWX, ale nie wiem czy wzmacniacz nie za słaby. Chociaż jeśli porównam 100w do 30w, to wątpię, że więcej potrzebuje. Poza tym, podobno nie najlepszy stosunek jakości do ceny w tym przypadku, można dorwać coś lepszego w tej cenie.

http://audiotransducers.com/pl/14-18cm#/
    Polecicie jakieś głośniki z tej strony w podanym budżecie? Bo za parametrów za bardzo nie umiem odczytać, czy są dobre, czy nie, za mało doświadczenie, w sumie to jego brak.

Pozdrawiam, trzymajcie się!

P.S. Docelowo złoże jakieś monitorki dwudrożne, zapewne te słynne na stx, bo zwrotnicy sam nie ogarnę. Ale narazie chciałbym zobaczyć jak sub wyjdzie, czy w ogóle wyjdzie i za daleko nie pójdzie.

Kolega ma ten zestaw do teraz i jak przychodzę do niego i włączy jakąś muzykę na nim to płakać się chce Wbrew pozorom MODECOM MHF60U nie grają za ciekawie. Zwykły STX 8" za nie całe 100zł je ten subwoofer na śniadanie. Jeśli nie szukasz nie wiadomo jakiej mocy to może zamiast składać mocnego subwoofera na 8,10 cali lepiej złożyć lepsze monitory stereo na 6-7 calowym mid basie. Zapewniam, że basu będzie i tak dużo więcej niż z zestawu Modecom a jakość nie porównywalna z budowaniem suba i tanich kolumn STX. Prawda taka, że jak chcesz dobry subwoofer i panel do niego to trzeba wydać z 500 zł minimum. A te panele od STX A 138 i tym podobne są słabe już lepiej upolować coś od kolegów z forum. W jak dużym pomieszczeniu to będzie grać u Ciebie i jaki budżet planujesz przeznaczyć na całość tzn. ten sub + panel i monitory? Pamiętaj, że jeszcze wzmacniacz do monitorów musisz nabyć.
    Last edited by Mzamar; 17.11.2016, 13:15.

Skomentuj

Jak chcesz mam subwoofer ale samochodowy na STX 8" tym słynnym dwucewkowym, mogę oddać tanio

Skomentuj

gucio. - dzięki, ale tu chodzi o to, żeby jakiś mój wkład był w budowę

Mzamar - 500 zł max na głośnik i panel. Wykończeniówki nie wliczam, bo tym się zajmę dopiero jak będzie ładnie grało.
        Nakręciłem się na suba, aby lepszego od tych głośniczków 2.1 Jeśli mówisz, że jakiś zestaw stereo na 6 calowych basach zagra lepiej pod każdym względem od MODECOMów to jestem otwarty na propozycje. Tylko wtedy wykończeniówka od razu potrzebna, bo to duże będzie i musi wyglądać.
        Widziałem wiele projektów f200NEW, ale właśnie o te basówki się boję, czy do muzyki elektoronicznej są dobre, nie za wolne (z wykopem?). Bo nie widziałem, żeby ktoś to specjalnie do elektronicznej muzyki robił. I jeszcze jedno, spore te kolumny, co prawda do zaakceptowania, ale jak by się dało coś mniejszego...
        I jeszcze jeśli stereo konkretne, to od razu pytanie jaki wzmacniacz, który nie zamuli i wykorzysta głośniki.

Skomentuj

http://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html + mostek ze stereo TDA7294, zasilacz, filtr z sumatorem i odwracaczem i zmieścisz się w 400 zł. Można dorzucić trochę do głośnika ale nie wiem co zaproponować bo za duże i za mocne nie może być, wzmacniacz da 150-200W przy 8ohm max. Może http://stx.pl/w-22-250-8-fcx.html ? musi sie wypowiedzieć ktoś kto go ma i wie jakie jest zapotrzebowanie na moc, która nawet jeśli chcesz słuchać cicho, musi być dostępna.

Miałem taki zestaw na MCX i 2xTDA w pokoju 20+ mkw no i do żadnych marketowych zestawów 2.1 bym go nie porównał, więc na pewno będziesz zadowolony.
          Last edited by Tanner; 17.11.2016, 16:07.

Skomentuj

Wzmacniacz raczej gotowy potrzebuje, przy pierwszym spotkaniu z diy wole nie szpanować brakiem elektronicznych umiejętności.
            Ten głośnik właśnie mnie kusi najbardziej aktualnie. Nie jest do niego potrzebna bycza obudowa.
            Widziałem projekt na tym forum kina domowego, tylko tam były te 4 głośniki w kolumnach frontowych. Wow. No i opinie całkiem dobre dostał.

Mam możliwość do kupienia Panelu 300w/4R Irka. Co o tym sądzicie? Wydaje się idealny do tego FCX.
            Tylko czy to będzie szybkie.

Z innej beczki. Doczytałem się, że głównym powodem tego, że głośniki stx "latają jak szmaty a dźwięku nie ma" jest zły dobór wzmacniaczy, tzn wzmacniacz nie daje rady kontrolować głośnika. Wpływ na to ma współczynnik tłumienia, jak i nieodpowiednia moc wzmacniacza. I teraz pytanie, bo praktycznie nigdzie nie ma o tym parametrze mowy we właściwościach wzmacniaczy. Znalazłem tylko w jednym: Współczynnik tłumienia>50/4 ohm. To dobry wynik? Jak to odczytywać?

Skomentuj

Moim zdaniem :

Głośnik, którego membrana porusza się na skutek oddziaływania prądu płynącego w jego cewce drgającej z polem magnetycznym magnesu stałego, potrafi szybko 'wyhamować' ten ruch dzięki indukowaniu się w cewce prądu płynącego w przeciwnym kierunku. Prąd ten popłynie swobodnie przez cały obwód wzmacniacz - głośnik, gdy obwód ten będzie miał jak najniższą rezystancję.

Na rezystancję tę (poza rezystancją cewki samego przetwornika) składają się szeregowe elementy filtru (cewki dolnoprzepustowe), przewody połączeniowe, jak i rezystancja wyjściowa wzmacniacza (to nie to samo co rekomendowana impedancja podłączanych zespołów głośnikowych!).

Np. współczynnik tłumienia 100 (wartość niemianowana, bo jest stosunkiem dwóch impedancji), w odniesieniu do obciążenia 8 omów, oznacza że rezystancja wyjściowa wzmacniacza wynosi 0,08 omów, co jest wynikiem bardzo dobrym, ale już współczynnik tłumienia 10 to mało, bo oznacza rezystancję 0,8 oma, a taka będzie miała słyszalny wpływ na zachowanie impulsowe głośnika.

Z powodów konstrukcyjnych (transformatory wyjściowe) większość wzmacniaczy lampowych ma wysokie impedancje wyjściowe, a więc niskie współczynniki tłumienia, skłaniające do wyboru kolumn o 'szybkim' basie - którego 'spowolnienie' pozostanie w akceptowalnych granicach. Tanie amplitunery również nie brylują tym parametrem, ale najlepsze tranzystorowe końcówki mocy potrafią chwalić się współczynnikiem tłumienia na poziomie kilkuset.

Irek (mam nadzieje ze o tym samym muwimy Irek2) To dobry konstruktor miedzy innymi wykonał Uniampa 2x120W/4Ohms który Gra do dziś przy Pc,wiec myslę to warto kupić.

Skomentuj

Zamieszczone przez NoLive Zobacz posta
                Widziałem wiele projektów f200NEW, ale właśnie o te basówki się boję, czy do muzyki elektoronicznej są dobre, nie za wolne (z wykopem?).
                To trafiłeś w dychę. Aktualnie to u mnie gra. Miałem kiedyś też suba na starej wersji STX 8" SCX i to dużo lepsze granie niż te buczydła. Sam słucham dużo muzyki elektronicznej(House,Deep,Future), napędzam to końcówką 50w kanał i mogę Ci powiedzieć, że nawet w piątek jak każdy się bawi i jest głośno to zdarzy się marudzący sąsiad który przyjdzie z pretensjami, że nie ma spokoju przeze mnie :lol: Nie patrz tylko na Waty tu liczy się jeszcze efektywność. Ten zestaw 2.1 ma okolo 80 kilka decybeli efektywności. Normalne głośniki mają około 90dB więc są dużo głośniejsze.

Zamieszczone przez NoLive Zobacz posta
                Mam możliwość do kupienia Panelu 300w/4R Irka. Co o tym sądzicie? Wydaje się idealny do tego FCX.
                Tylko to mija się z celem który przyjąłeś. Raz piszesz, że kilkanaście Wat Ci wystarczy a teraz wyjeżdżasz z 300Watowym panelem. Ten panel sobie poradzi nawet z 10 calowym FCX Jaki budżet Ci po kupnie tego panelu zostanie?

Skomentuj

Moze cos z Mivoc'a?

Skomentuj

https://www.mivoc.com/gs/product_inf...63319507a599c5

A to czasem ala Alphard nie jest? :???:

W takim razie nie da rady zrobić w miare dobrego suba na 6-7 cali w budżecie do 500?

f200new tylko zostaje w takim razie??

- - - - - aktualizacja - - - - -

A MDS08 w połączeniu z napędem, do którego link podałem wcześniej?
                    Głośnik o dobrych opiniach i z budą zaledwie 20-23 l !
                    Ma ktoś może link do wszystkich parametrów tego głośnika a nie tylko TS? Tak z ciekawości, dla porównania.
                    P.S. Jest może panel wzmacniacza 2.1 od razu, to by było znacznie wygodniej niż oddzielny wzmak?

Skomentuj

Wzmacniacz 2.1 można u chinczyka kupić na TDA lub LM.
                      Tylko MDSa nie podłączysz pod mostek na TDA.

Skomentuj

@NoLive ja też chcę zbudować suba na przetworniku MDS 08, ale nadal nie mam wzmacniacza. Szukam już jakiś czas, ale nie mogę znaleźć nic odpowiedniego w rozsądnych pieniądzach. Parametry są dostępne w internetach tylko do jednego głośnika istnieją 2 wersje... Z tego co doczytałem to teraz robią nowsza wersję i parametry też się zmieniły. Ale które do którego to nie wiem. Mi nawet symulacji w WINISD nie chce wykonać. Ale pomijając wzmaka to istnieje tez problem dlugości BR. Bo ma miec on dl około 30cm przy fi=70mm. Jeśli BR ma być od frontu pod głośnikiem to automatycznie głębokośc obudowy bedzie około 45cm licząc osobną komorę na wzmaka. Do tego wysokość 40 i szer 28. Liczone brutto oczywiście. Są ludzie którzy robili suby na tym głośniku, ale nie ma z nimi kontaktu... Istnieje jeszcze pomysł zrobienia BR szczelinowego, co wygląda bardzo ładnie wg mnie. Ja chce zrobić coś na wzór Canton Carat Sa 750.

Na jakim etapie ty stoisz? Zadecydowałeś cos?

EDIT:
                        http://www.audio.lutuje.se/?it-mds-08-sub,12 i znalazłem uzytkownika na tym forum. Zaraz podklepie na pw o jakies schematy, moze jeszcze ma i bedzie chetny sie podzielic:)
                        Last edited by DragonFy; 11.12.2016, 08:04.

Skomentuj

ok

Skomentuj

Zamieszczone przez DragonFy Zobacz posta
                            Są ludzie którzy robili suby na tym głośniku, ale nie ma z nimi kontaktu...
                            mam mds 08 w BR 22L o ile pamietam - kiedyś gral mi w aucie i było SUPER! - bardzo muzykalny i dźwięczny normalnie zachwyt
                            zostawilem go, teraz w sypialni robi za maly sub do gównianych glosnikow - dalej jest muzykalny - ale zejscia i wykopu imprezowego w pokoju to sie po nim nie spodziewaj (gra inaczej niz w aucie) -co nie znaczy że źle -ma xmax o ile pamietam 3.5mm i przy br jest siodlo na mocy - z drugiej strony nie potrzebuje mocnego wzmaka i do średnio głosnego sluchania okey - jakbys mieszkal bliżej to bym Ci go pozyczył i sam byś sprawdził czy zgra się z Twoimi bowersami - z moimi b&w 602 S3 nie chcial - tzn duzo od siebie do nich nie wnosił

jakby co to wal na prv (mam wersje z czarna membraną)
                            co do parametrow to wiem ze tez mialem problem ze znalezieniem - przypomnij sie to poszukam czy mam jakieś dane
                            a jak bardzo będziesz potrzebował to mogę go zmierzyć - jako że i tak muszę zmierzyć głośnik do suba w salonie - ale to pewnie nie wcześniej niż za dwa tygodnie

Skomentuj

O dobrze wiedzieć! Teraz jestem w delegacji niedaleko Poznania nawet, ale i tak nie mam opcji żeby nawet posłuchać. Mimo to dzięki za pomysł. Nie oczekuje bardzo niskich czestotliwosci ale nawet te które zdoła wytworzyć napewno mnie usatysfakcjonują. Pożyczyłem od kolegi M-Audio Sub 8 i naprawde bylo słychac róznice. Pokój to raptem 16m^2 wiec nie potrzebuję tam poteznego suba. Nie bede tez tego słuchał na caly volume. Ma sobie siedzieć w kącie i pomrukiwać:) A na jakim wzmacniaczu go masz?
                              Co do parametrów to myślę, że jak kupię to będą dołączone w pudełku:) Bardziej mnie interesuje rozmiar budy, ale tu najpierw chce sam podziałac, zrobić projekt policzyć itd a dopiero pózniej poddać ocenie. Jeszcze takie pytanie czy ten wzmak byłby dobry do tego MDSa:

http://www.ebay.de/itm/Verstarker-CA...n/121855190646

Na innej stronie znalazłem takie dane ale kogos chyba fantazja z mocą poniosła:
                              Technische Daten:
                              - Abm.: (B x H x T) 275 x 230 x 145 mm
                              - Ausgangsleistung: 1 x 180 W/8 Ohm, 1 x 270 W/4 Ohm
                              - Eingangsimpedanz: 20 kOhm
                              - S/N Ratio: 95 dB
                              - Hi Level IN Hi Level OUT LINE IN LINE OUT
                              - Crossover frequenz 40Hz - 180 Hz Phase o - 180 Grad
                              Preisvorstellung: 75,- inkl. Versand bundesweit

Skomentuj

Zamieszczone przez DragonFy Zobacz posta
                                O dobrze wiedzieć! Teraz jestem w delegacji niedaleko Poznania nawet, ale i tak nie mam opcji żeby nawet posłuchać.
                                no jakbys znalazl czas to możesz zawitać i posłuchać
                                grał na Irkowym sub150 ale potrzebowałem go gdzie indziej
                                teraz gra na jajkiejś popierdziawce 6 kanałowej shajsunga - wyjątkowo kiepska rzecz, ale do sypialni żeby coś pograło do poduszki idealnie
                                wzmaka z linka nie znam - nie chce Cie wprowadzić w błąd więc sie nie wypowiem

Skomentuj

@DragonFy aktualnie jestem w kropce, miałem okazje posłuchać 3 way stx, które wg konstruktora były nisko zestrojone w stosunkowo małej obudowie, liczył w takim zabiegu na dobry impuls. BR szczelinowy. No i zagrało to mega, w dowolnej muzyce.
                                  Byłem zdecydowany na SB ACOUSTICS SB23MFCL45-4 lecz po wysłuchaniu co mi stx mają do powiedzenia uznałem, że awx 8" mi w zupełności wystarczy (aczkolwiek wnioski wyciągnąłem na podstawie not katalogowych)
                                  No i cena jest naprawdę kusząca.
                                  MDSa sobie odpuszczę. Najtańszy nie jest, a poza tym właśnie to xmax mi nie odpowiada. Po kilku głębszych mogę źle nim się zaopiekować.
                                  Więc zrobię suba na AWX 8" i do tego postaram się jeszcze znaleźć panel wzmacniacza 2.1 żeby nie bawić się potem oddzielnie ze wzmacniaczem (bardziej mobilnie i praktycznie) lecz aktualnie ciężko coś takiego znaleźć.
                                  Jednak wcześniej wykonam siostrze monitorki GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ

Skomentuj

Czaruję...
                                  X