Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na GDN-32-150-8-SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na GDN-32-150-8-SC

Chce zrobic subwoofer do domu oraz czasami na male dyskoteki. Glosnik to STX GDN-32-150-8-SC o mocy 150W, zasilany mostkiem z TDA7294. Obudowa o gabarytach okolo 100dm^3 czyli w srodku tak ze 90l bedzie. Regulowany filtr dolnoprzepustowy z sumatorem, moze filtr subsoniczny, nie wiem, doradzcie. Calosc ma byc budzetowa, plyta wiurowa 18mm, przednia scianka podwojna, w srodku umocnienia.
    Strojenie na 29Hz, bass reflex o srednicy 82mm i dlugosci 12,5cm. Skrzyna z pochylona przednia scianka, na ktorej glosnik i BR.
    Symulacje w WinISD robilem, dziwnie dla mnei wygloda opuznienie, bo przy 30Hz wynosi ono 11,5ms potem rosnie zeby w 40Hz miec 12,3ms a przy 50Hz ma 9,3ms. Wszystko w porzadku? Co myslicie o takiej konstrukcji? Ma ona prawo bytu i jako tako zagrania? I co z subsonikiem?

Nie napisalem jak wyglada charakterystyka :)
    No wiec f3 na 30Hz, f0 jest przy 35Hz, +3dB mam na 42,5Hz, max jest na 50Hz +3,88dB. Co o tym myslicie?

wg mnie przedewszystkim zaduza buda ja bym zmniejszyl tak do jakichs 60-70 l bR
    reszta jest oki

jednak pamietaj ze zawsze bedzie to tylko stx

Skomentuj

Po zmniejszeniu budy do ok 50Hz impuls jest znaczaco mniejszy, potem wiekszy. Charakterystyka sie przesunelo o ok 10Hz... Oprucz niepraktycznosci i wiekszego impulsu jakie sa wady takiej skrzyni? Bo mysle ze moge troche sie poswiecic i ta duza buda nie robi problemu, jednak czy impuls na poziomie 8 i 10ms przy 40 i 50Hz da duzo lepsze wlasciwosci i czy dla nich warto rezygnowac z w/w 10hz?

Skomentuj

zawsze najpierw kontrola basu w rzeczywistosci i tak roznica bedzie zapewne z 5 hz
        pozatym w duzej skrzyni glosnik ma mniejsza wytrzymalosc mocowa i moze osciagnac x dam

Skomentuj

Ehehe no dobrze, a tak do 100zl za głosnik dobry to co mi polecicie ;> Bo chyba nie lw800, pozatym nawet jakby akustyka w miare by była na nim (wiem wiem, jedny chwala drudzy nie) to doszedłem do wniosku ze mocy za mało trochu :) Wiec co by było dobre?

Skomentuj

nie ma dobrego glosnika do 100 zł!!!!
            sa duze buble albo buble

za troche wiecej kupisz juz cw 1002 albo 1202 ale tu mostek odpadabo nie pociagnie 4 ohm

zastanow sie bo sam projekt jaki opisales jest bardzo fajny ale wybierz pozadny glosnik ps pomysl moze nad stx 27/150/4 sc to chyba jeden z najlepszych wooferkow stxa a dwa potrafia juz troceh namieszac ale tu znowu klania sie wzmacniacz chodz podejzewam ze dwa jakos tam wysteruje mowie oczywiscie o 4 ohm polaczonych szeregowo chodz u stxa glosnik 4 ohm ma 6,9 ohm

Skomentuj

Czaruję...
            X