Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Połączenie suba z centralnym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Połączenie suba z centralnym

Witam serdecznie wszystkich i już na wstępie proszę o łagodne potraktowanie.

Niestety moja wiedza z zakresu projektowania i budowy głośników jest niewielka, żeby nie powiedzieć żadna, więc proszę o informację czy taki pomysł jak na rysunku ma w ogóle sen /dla głośników podobnych jak w projektach STX FX-200/

Dziękuję i pozdrawiam.

Witaj.
    Teoretycznie ma sens, ale to dosc skomplikowany projekt i nie sadze, ze sobie z tym poradzisz. Chyba lepiej przemyslec jakies inne rozwiazanie i skupic sie nad sklonowaniem czegos i w czasie budowy poglebiac swoja wiedze teoretyczna w temacie samodzielnego projektowania.

Skomentuj

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

A czy dużym błędem byłoby położenie poziomo kolumny fx200 jako głośnika centralnego /do 2 innych kolumn fx200/ i ewentualne dołożenie głosnika niskotonoweg jako biernej membrany ? /troszkę jak projekt "STX FX-400"

Skomentuj

Ja jak tak postawiłem poziomo to amplituner od razu wywaliłem na pomiarze że centralny jest połączony w przeciw fazie. Inna kwestia że raz miałem taki 2 x 165 i dałem mu pełne pasmo. Niskie były tak podbarwione przy mowie i szybko wróciłem do odcięcie na 80hz. Inna sprawa czy ty to chcesz samym amplitunerem napedzac?

Wysłane z mojego LG-V500 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez madmacdob Zobacz posta
          A czy dużym błędem byłoby położenie poziomo kolumny fx200 jako głośnika centralnego /do 2 innych kolumn fx200/
          Tak, jest to blad, bo fx200 nie jest przewidziany do pracy w takim polozeniu.

i ewentualne dołożenie głosnika niskotonoweg jako biernej membrany ? /troszkę jak projekt "STX FX-400"
          Nie ma potrzeby takiego komplikowania calosci. Membrany bierne stosuje sie wtedy, kiedy wymagane jest niskie zestrojenie ukladu rezonansowego, a jednoczesnie nie mozemy sobie pozwolic na upchanie wymaganej, dlugiej rury BR w obudowie. To tak bardzo ogolnie piszac. Sa jeszcze inne powody stosowania membran biernych, ale nie bedziemy sie tutaj nad tym rozpisywac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Tak, jest to blad, bo fx200 nie jest przewidziany do pracy w takim polozeniu.
            Czy tylko fx200 nie zagrają poprawnie położone poziomo czy dotyczy to wszystkich kolumn?

W jednym z tematów Pawel S. pisał

"w przypadku centralnego mamy 2 problemy
            1 - 2x8r=4 lub 16r
            2 - trzeba robic nowa zwrotnice

wiec aby to wyeliminowac ja od dawna stosuje prosty trick - stosuje drugi glosnik w roli membrany biernej"

Czy "położenie" małych satelitek na boku nie ma tak dużego wpływu na jakość dźwięku?

Skomentuj

Czy tylko fx200 nie zagrają poprawnie położone poziomo czy dotyczy to wszystkich kolumn?

W jednym z tematów Pawel S. pisał

"w przypadku centralnego mamy 2 problemy
              1 - 2x8r=4 lub 16r
              2 - trzeba robic nowa zwrotnice

wiec aby to wyeliminowac ja od dawna stosuje prosty trick - stosuje drugi glosnik w roli membrany biernej"

Czy "położenie" małych satelitek na boku nie ma tak dużego wpływu na jakość dźwięku?
              Wiele razy było mowione o problemach na lini odluschu a kątach bocznych jak głośniki są poziomo koło siebie. Tam zdaje się że trzeba było bardzo niski podział robić. Ogólnie taki poziomy centralny jest fajny wizualnie, ja co raz bardziej skłaniam się do monitora 2way pionowo, lub dwóch po jednym z każdej strony tv jak jest miejsce aby tv za wysoko nie wisiał

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

a to bardzo ciekawe pytanie i odpowiedz nie jest taka jasna

wiekszosc z nas (jak nie wszyscy) robi pomiary na osi glownej i tylko tam sie skupia na poprawnych charakterystykach
                a poprawnie zaprojektowana kolumna bedzie miala ZESTAW CHARAKTERYSTYK poprawnie zgranych. czyli ch-ki pionowe i poziome

czyli mowiac prosciej - stojac powyzej miejsca odsluchu, z jego boku, lub lezac przed kolumna, powinienes miec dobre brzmienie

ale przyznaje sie ze nigdy takich pomiarow nie robilem

Skomentuj

Tu jest chyba jedna z takich prób i z tego co wiem to średnio wysokie właśnie powinny być w pionie http://www.visaton.com/en/bauvorschl...ter/index.html

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Dziękuję za pomysł z visatonem, może jest to rozwiązanie dla mnie /miałbym od razu stolik pod TV/ jadnak koszt oryginału to ok 1300-1400 USD - troszkę drogo.

Znalazłem projekt tego głośnika ze zwrotnicą:
                    http://www.soundlabsgroup.com.au/p/V...er+Speaker+Kit

Czy można by było zastosować coś z tańszych podzespołów, może STX? Wiem, że zmiana paramertów pociąga konieczność przeprojektowywania zwrotnicy, ale czy całkowicie i czy można to zrobić tylko teoretycznie, bez pomiarów. /Znalazłem w sieci "Podręcznik budowy zestawów głośnikowych" Friedemana Hausdorfa ale nauka idzie powoli :) /

Skomentuj

Czaruję...
                    X