Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana głośnika wysokotonowego przez nieuka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana głośnika wysokotonowego przez nieuka

Chodzi o wymianę aluminiowej kopułki w kolumnach Heybrook HB100 - kolumny mają ok 30 lat więc fabryczny driver jest praktycznie nieosiągalny ale na angielskich forach znalazłem linka do produktu Seasa :
    http://www.wilmslow-audio.co.uk/seas...94mm-812-p.asp
    ten gwizdek czyli 19TAFD/G - H0532-08 jest nawet przez samego Seasa rekomendowany jako upgrade-zamiennik do starych Heybrooków w samym opisie. Problem w tym czy wymaga to również zmiany w zwrotnicy bo sama zwrotnica w HB100 jest dość ciekawa i składa się z dwóch elementów - na gwizdku jest kondziorek i rezystor a niskosredniotonowy w ogóle nie posiada filtracji (coś jak z Eposa ES14 i ogólnie angielskiej mody z lat 90). Niestety pojęcia nie mam o konstruowaniu zwrotnic i nawet nie potrafię znaleźć w sieci technicznego opisu oryginalnego tweetera z HB100 - wiadomo tyle ,że gwizdek Seasa faktycznie koresponduje z Heybrookiem bo też z aluminium i średnica kosza ta sama. Może ktoś z forumowiczów cos doradzi albo podlinkuje - będę wdzięczny za kontakt z jakimś specem diy z Krakowa to zlecę całą operację fachowcowi - do kolumn pudeł nie mam więc sama wysyłka komuś gdzieś jest kłopotliwa. Sam gwizdek mogę wymienić osobiście ale tylko tyle - na poważniejsze modyfikacje mądrości już mi nie wystarczy.

Zamieszczone przez key44 Zobacz posta
    na gwizdku jest kondziorek i rezystor a niskosredniotonowy w ogóle nie posiada filtracji
    zupelnie jak nasze stare tonsile
    a obecnie tania chinszczyzna

na poczatek wymien sam glosnik
    posluchaj i jak jest za duzo/malo wysoich tonow to podmienisz rezystor na inna wartosc (dobierane na sluch)

dopiero jak wtedy uznasz ze to nie gra tak jak powinno to wyslesz na projekt nowej zwrotnicy (o ile to bedize mialo sens)

Skomentuj

Czaruję...
    X