Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak podlaczyc?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak podlaczyc?

Witam

Zrobilem sobie dwie kolumny na STX GDN-17-80-4-SS i ARV-104 i mam do nich wzmacniacz, ktory poboru mocy na tabliczce z tylu ma 380W i da sie pokretlo rozkrecic maksymalnie do polowy, bo potem juz sie boje co sie stanie z glosnikami.

Wiec skoro mam tak duzy zapas mocy (tak mi sie wydaje), a wzmacniacz ma wyjscie na "Speakers B" jak wiekszosc wzmacniaczy to czy moge jako glosniki B podpiac pasywny subwoofer? Tylko wtedy jak to podlaczyc? Przeciez nie podepne go na jedna strone? A moze zrobic dwa subwoofery po jednym na strone?

Swoja droga czesc wzmacniaczy lepszych ma wyjscie L+R na subwoofer, ale chyba jak go nie ma to nie mozna polaczyc kanalow +/+ -/- i pusic to na subwoofer, bo pewnie cos wybuchnie/spali sie ;-)

Co wedlug was moge zrobic, zeby uniknac kupowania drugiego wzmacniacza lub robienie aktywnego suba, robienie dwoch pasywnych subow to ostatecznosc.

co ma ta moc do speaker b?
    masz regulacje mocy na kanał i filtry?

nawet w tych lepszych wzmacniaczach wyjscie na su jest nie wzmocnione i posiadaja one tylko niezalezna mozliwości regulacji..

Skomentuj

Dobra, chyba sie nie zrozumielismy, wiec zapytam wprost.

Czy jak zrobie pasywny subwoofer i podlacze jakod druga pare kolumn do wzmacniacza to bedzie gralo? (filtr dolnoprzepustowy oczywiscie bedzie w subwooferze)

Skomentuj

nie jestem pewien ale wątpie czy ten sub sie odezwie

zresztą teraz nie ma sensu robic pasywnego

Skomentuj

wcale niemasz takiego duzego zapasu mocy jakieś 100wat na kanał.... suwoofer pasywny - to juz nie te czasy :P pomyliłeś epoki

Skomentuj

Dzieki za wyprowadzenie mnie z mrokow sredniowiecza ;-)

No to bede kombinowal z aktywnym

Pozdrawiam

Skomentuj

Witam,
              Sorry, że się wtrącę tak późno. PHC, nie masz "zapasu mocy", tylko wzmacniacz ma taki parametr jak czułość. Zazwyczaj na dane wejście podajemy sygnał większy niż wartość tej czułości i wówczas odpowiednio wcześniej uzyskujemy moc nominalną wzmacniacza. Powyżej Pnominal nie tylko rośnie moc (zbyt lawinowo), a także i ogólnie zniekształcenia. Faktycznie, ewentualnie też można obawiać się o poszczególne głośniki, bo można je zniszczyć.
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Jeżeli wzmacniacz ma dwa komplety wyjść (np A i B) i jest możliwość połączenia A+B, dobrze jest wiedzieć jak łączone są kolumny - szeregowo czy równolegle. Niestety większość krajowych wzmacniaczy łączy szeregowo. Oznacza to, że gdy podłaczymy cztery kolumny 8 om, w poz. A+B wzmacniacz pracuje na 16 om. Powodem takiego rozwiązania jest troska konstruktora o bezpieczeństwo wzmacniacza o minimalnej dopuszczalnej obciążalności 8 om.
                Gdyby posiadać pasywnego suba o dwóch wejściach (głośnik dwucewkowy lub dwa głośniki), to "od biedy" można go podłączyć do wzmacniacza, w którym w pozycji A+B kolumny łaczone są równolegle. Oczywiście wszystkie opisywane wyżej niedogodności stosowania pasywnego suba są aktualne.
                Jeżeli wzmacniacz łączy w poz. A+B kolumny szeregowo - wówczas pasywnego suba podłączać nie można. Oczywiście wiem, że niektórzy to robią, ale efekty tego bywają opłakane.

Skomentuj

Czaruję...
                X