Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ktokolwiek słuchał, lub budował, proszę o info na temat dołu do 3way.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ktokolwiek słuchał, lub budował, proszę o info na temat dołu do 3way.

Siemaneczko :)

Trzeba wyrzucić pieniądze na nowe głośniki stąd prośba do osób które słuchały poniżej wymienionych przetworników o jakąś opinię, porównanie, własne zdanie lub informacje.

Do rzeczy. Projekt zakłada podłogówki 3 drożne. Dlaczego nie 2 ? Ponieważ mają w nich być głośniki które będą grać dołem pasma bezkompromisowo, tzn. nisko, mocno, dosyć głośno z przyzwoitą jakością. PS. Na 1 ogień miały iść 2 drożne na Revelatorach (nawet 2 18stki na kolumnę) lub Iluminatorach ale tu po 1 sztuce (cena). Zmieniłem zdanie, ponieważ pomieszczenie do nagłośnienia powiększyło się do 30m^kw i śmiem wątpić w to co obiecuje SS z parametrami swoich 18stek. Wątpię czy zejdą nisko jak sensowna 8 calówka (zacytuję - "po to się chyba właśnie robi 3 way), a na pewno nie będzie takiej mocy i powera na jednej 18stce jak na 20stce.

Jako, że lubię metal od Visatona, potrzebuję opinii na temat AL200. A żeby było wesoło to chętnie posłucham czegoś na temat Tiw250xs, ponieważ oba głośniki mnie najbardziej interesują. Amelinium bardzej. Alternatywy mile widziane, ale wolałbym sensowne porównanie niż tylko teoretyzowanie lub mówienie typu "kup seasa bo ja mam seasa i seas gra super" :P Jak ktoś słuchał, to śmiało pisać. Jak ktoś słyszał u kolegi, albo od kolegi, że kolega słuchał to też pisać. Jak ktoś czytał na necie, forum, magazynie audio - pewnie też już to czytałem.

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Żona mnie namawia na Ilumin. bo jej się podoba z wyglądu no ale już o nim pisałem wyżej jak to widzę.

Co do wzmacniacza to własnej roboty, jeszcze nie wiem co, może konstrukcja Irka, za źródło zewnętrzna karta muzyczna stereo z jakimś dobrym przetw. C/A i w 75% dobre mp3, reszta to flac, CD. Głównie muzyka - prawie każda bez wyjazdów w totalne skrajności. O filmy się nie boję bo obecny "budżetowy zestaw na visatonach" nawet daje radę więc cokolwiek nie zrobię to będzie nie zły rozp....ol :)

Pozdrawiam i od razu życzę udanego przyszłego roku.

Siema Budzik, to Ty jeszcze żyjesz ? ;-)

18tka revelator ma takie osiągi jak piszą i to faktycznie schodzi w zakresy 8 calówek, może nie wszystkich, ale z kilkoma mogłaby powalczyć. Wiadomo realizowane jest to kosztem efektywności bo revelator ma ok 86dB a jakaś 8 calówka o podobnych osiągach będzie mieć spokojnie 88-89dB. No i nie ma co się oszukiwać, większa membrana robi lepsze wrażenie na słuchaczu nawet jak na papierze mniejszy głośnik osiąga to samo.

O AL200 się nie pytaj bo tego głośnika to chyba tu nikt nie przerabiał. Od dłuższego czasu Visaton jest trochę w odstawce. Ogólnie głośnik wygląda sensownie, cena też jest do przyjęcia.

TIWa 250 bym sobie odpuścił. Jak chcesz mieć coś większego niż 8 cali o mega zejściu to chyba bym wybrał SB Acoustic SB29NRX, jest petarda. Robiłem na nim kilka projektów. Z mniejszy 8-9 calowych w rozsądnej cenie to SB23NRX jest bardzo fajny. Przyjemny wooferek, może osiągi na papierze nie są jakieś kosmiczne, ale brzmienie ma fajne. Niebawem wejdzie do sprzedaży SB Satori WO24 i to będzie chyba hit, ale to się okaże w praniu.

Pytanie jaka ma być reszta do tego bo nie samym basem człowiek żyje. Ile chcesz przeznaczyć kasy.

Żona namawia Cie na illuminatory ? I bardzo dobrze robi bo to świetne głośniki :-)

Skomentuj

Miałem zamiar zrobić kiedyś obudowę MLTL do niego, ale trochę za drogi ten głośnik. Symulacja na podstawie arkuszy M.J. Kinga wydaje mi się ciekawa: długość linii ok 1.8-2m, przekrój początku 18*15cm, przekrój końca linii 18*22cm, obciążenie linii otworem bass refleks fi100mm długości 150mm na końcu. Linię można stroić zapychając jej początek (skracać). Objętość ok 60 litrów netto. Wykresy symulują SPL dla 1W i wychylenie dla 40W. Mógłbyś w ramach eksperymentu zrobić coś takiego*:)

Mówiłem o AL200 oczywiście
      Last edited by kamillos; 31.12.2016, 17:17.

Skomentuj

Yoshi, pewnie że żyję i to w najlepszej formie niż kiedykolwiek. Zmieniły się tylko priorytety, teraz żyje z żoną, a nie z forum :P No i wpadło kilka nowych ... hobby, pamiętasz, pakernia i te sprawy, do tego doszły smartfony i takie tam pierdoły, ale fanatyzm audio nigdy nie minie.

W związku z tym, że nigdy się nie zawiodłem na twoich opiniach (umiem słodzić) to zapewne Tiwa odpuszczę, miałem co do niego wątpliwości i teraz zostały potwierdzone. Kilka firm przeglądałem co do głośników ale wiesz, same suche dane to suche dane, u jednego producenta są fantastyczne jakby głośnik był czempionem w swojej kategorii a inna firma (droższa) niby oferuje sprzęt który na papierze wygląda mizernie. Sporo nowych konstrukcji na wyższej klasie się pojawiło widzę. Oglądałem i czytałem. Ale jak zawsze lubię coś innego, nowego nieznanego :P Choć nijak ta teoria ma się do SSpików.

Odnośnie AL200 to miałby grać w połączeniu tańszym, czyli dsm50ffl i dsm25ffl (co nieco znam te serie więc trafiam dość tanio w swój gust) lub droższym al130m / ti100 oraz ceramik na górze.

Co do Revelatora - mega, ale to mega podoba mi się ten głośnik z wyglądu jeżeli oferuje niskie zejście to nawet 2 wpakuje do budy, o ile kupię je taniej w jakiś ruskim sklepie :) i tu też na górę revelator, oby tylko nie najdroższy. Chciałbym najbardziej zastosować ten głośnik ale w 30 metrach boje się o power całych kolumn, czy podołają. Dyskoteki robić nie będę, może czasem.

Iluminator, no moja żona tylko o tym trąbi bo najpierw był revelator, potem pokazałem jej Ilu. i już tak zostało. Ale boje się właśnie o to samo co z revel., o natężenie dźwięku w salonie. A po 2 jest sporo droższy od Rev. więc maks 1 na kolumnę :) Zastanawiam się w czym jest lepszy. Sama barwa dźwięku mnie nie przekonuje bo gusta gustami prawda. Jeden woli wyostrzony amoled, a drugi zwykłe lcd (sorry, smartfony przeze mnie przemawiają :P). Dlatego dodam PLNY, a okaże się, że tańsze fajniejsze, jest ryzyko. A na górę także poszedłby iluminator, ten z 3 parami śrubek, podobnie montowany jak 18stka :)

Gdy dodam do siebie najdroższą opcję to wychodzi jakieś 4,5kpln na same głośniki. W tej cenie oczekuję braku kompromisów. Nisko, mocno (buda BR) żebym nie musiał się wstydzić sam przed sobą, że wydałem tylko kasiorki, a efekt jak na al130 w pokoju 8 metrowym :P :P Mówię o basie oczywiście, bo z tym budżetem to wiem, że resztę pasma zaspokoję w sobie i to nadto.

Co do wrażenia odnośnie większej membrany to powiem ci, że mam odwrotnie, nie robi na mnie wrażenia duży kloc który tłucze w pokoju. A coś przeciwnego, lubię pomruk niskiego basu, ładnego, miękkiego z małych głośników. Jak za starych czasów w pokoju odpalałem aluminiaki 13stki to nikt ze znajomych nie mógł uwierzyć że nigdzie nie mam suba. Lubię wyciskać co się da z małych pierdółek :P no ale dosyć z tym, zero kompromisów, ma być nisko i mocno bo oprócz mnie to moja żona lubi sobie podkręcić, właśnie tłucze w domu visatonami w130s nie mają łatwego życia.

Skomentuj

Mysle, ze dwie osiemnastki Revelatora w MTM spokojnie wystarcza na 30 metrow :)

Skomentuj

Albo jedna vifa ne 180
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Vifa (chyba Perless posiada Vife i SSpika , dobrze mówię ) jest ciekawym głośnikiem i sporo tańszym niż faworyzowany przeze mnie Rev. ale ma jedną wadę, jest cholernie brzydka, jakby ktoś naciągnął na nią dętkę. Przynajmniej w mojej opinii.

Ale spokojnie, wymagania co do powera robią się coraz mniejsze :P

EDIT

W domu mam parcie na wysokotonówkę Iluminatorka, ta ze wzorkiem "kwiatka" na froncie :P I coraz bardziej przekonuje się do 2 way, ale obejrzałem sobie 18stki SB Acoustics, głównie mam na myśli MW16P-8 SATORI. Lub 4 ochmowiec, ale koncepcja "tańszych" 18stek mówi, że 2 na stronę więc raczej 8Ochm równolegle. Ktoś słuchał ? Ktoś zna ? Cena przystępna bo 550zł w porównaniu do SS to taniocha.
              Last edited by Budzik; 01.01.2017, 12:40.

Skomentuj

Budzik

Ze 100 lat cie na forum chyba nie bylo

Jest tez tansza alternatywa dla 18cm iluminatorow Sator SB19:
                http://www.falconacoustics.co.uk/dri...midwoofer.html

Mozna by zaplanowac 3 way z dwoma takimi 19-stkami na basie i jedna 13 na srednich. Jednakze jak ma byc bezkompromisowo to wez jeden wiekszy wofer na dol, niestety cudow nie ma, ma byc 'duzy' bas to musi byc duzy glosnik. (mam 2x RSS265hf w kolumnach i wrazenia basowe sa naprawde mocne). Kupilem sobie dwa TIW200 z ciekawosci i jak dla mnie maja zbyt subwoferowe brzmienie, ktore nie do konca mi pasuje, takze to dosyc ciezki temat trafic w wlasne upodobania, ja z mojej strony TIWy na bezkompromisowy zestaw odradzam.

Yoshi dobrze radzi, takze cos fajnego wymodzicie.

pozdr
                Last edited by borys; 01.01.2017, 13:24.
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Po 100 latach to bym chyba nie był w stanie nic napisać :) Byłem, śledziłem co nie co bez logowania się

Te Satori to ciekawe sprzęty, właśnie coś mi wielkością nie pasował ten podany przeze mnie bo to taka 16stka typowa, lub nie typowa patrząc na obecne standardy Parametry fajne, ale 2 cm mniejsza średnica (mniejsze Sd) niż Scany czy podobne. W sumie tylko wizualnie by mnie to drażniło :P Ale w sklepie polskim w którym je oglądałem tego większego nie było stąd teraz jestem pozytywnie zaskoczony.

No i już znalazłem sklep z tymi 18/19 -stkami http://www.poweraudio.pl ale może są jakieś ciekawsze oferty cenowe co do tej firmy w polskim internecie ? Znacie jakiś sklep ?

Oprócz wyższego spl nie potrafię znaleźć plusów na korzyść tej 19stki względem 16stki, która częściej jest stosowana w kolumnach z tego co oglądam po internetach. Ogólnie to ta 16stka nawet lepiej zejdzie z basem, przynajmniej po parametrach, w praktyce wiadomo, że można uciąć, przyciszyć, rozciągnąc itd na korzyść 19stki, ale różnica w cenie jest chyba tylko za spl. Zresztą co ja tam wiem, nie słyszałem żadnego.
                  Last edited by Budzik; 01.01.2017, 14:46.

Skomentuj

SB Acoustics są także w Polinku (stąd ma je zapewne Power Audio) oraz audiotransducers.com, ale o tym drugim sklepie warto poczytać tutaj http://diyaudio.pl/showthread.php/93...968#post492968
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik Zobacz posta
                      Co do wrażenia odnośnie większej membrany to powiem ci, że mam odwrotnie, nie robi na mnie wrażenia duży kloc który tłucze w pokoju. A coś przeciwnego, lubię pomruk niskiego basu, ładnego, miękkiego z małych głośników. Jak za starych czasów w pokoju odpalałem aluminiaki 13stki to nikt ze znajomych nie mógł uwierzyć że nigdzie nie mam suba. Lubię wyciskać co się da z małych pierdółek :P no ale dosyć z tym, zero kompromisów, ma być nisko i mocno bo oprócz mnie to moja żona lubi sobie podkręcić, właśnie tłucze w domu visatonami w130s nie mają łatwego życia.
                      To o czym piszesz to taki trochę efekt psychologiczny. Słuchasz, taki mały a wariat. Wariat się kończy jak się odpali coś większego i wtedy te małe bledną.. ;-) . Niestety fizyki nie da się oszukać ;-) .

W domu mam parcie na wysokotonówkę Iluminatorka, ta ze wzorkiem "kwiatka" na froncie :P I coraz bardziej przekonuje się do 2 way, ale obejrzałem sobie 18stki SB Acoustics, głównie mam na myśli MW16P-8 SATORI. Lub 4 ochmowiec, ale koncepcja "tańszych" 18stek mówi, że 2 na stronę więc raczej 8Ochm równolegle. Ktoś słuchał ? Ktoś zna ? Cena przystępna bo 550zł w porównaniu do SS to taniocha.
                      Jak chcesz brać wysoki illuminatora to najlepiej R3004/662000 czyli popularna szpilkę. D3004 jest też niezły ale to nie to samo ;-) .

Na satori MW16P-8 zrobiłem kilka konstrukcji. Do układu 2/2.5 drożnego lepiej brać 8 ohmowe. Głośnik bardzo fajny, świetne średnie tony, niezły bas chodź nie tak dobry jak z 18 revelatora. Niestety tu wychodzi brak rozmiaru, z 16 cm nie da się wyciągnąć tego co z 18. Robiłem na tych głośnikach układ 2,5 drożny z illuminatorem, jak dla mnie rewelacja. Przepiękne brzmienie i konkretna efektywność.

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                      Jest tez tansza alternatywa dla 18cm iluminatorow Sator SB19:
                      Alternatywa taka nie do końca. Głośnik podobnej wielkości ale o gorszym zejściu za to wyższej efektywności. Moim zdaniem świetny głośnik na wysokoefektywne kolumny 2 drożne ale w ogólnym rozrachunku ma kilka istotnych wad jak takie sobie zejście jak na ten rozmiar głośnika oraz dość wąskie pasmo użyteczne w porónaniu do Satori 16 czy revelatora 18 które ciągną równo z pasmem dużo wyżej. Przy MW19 trzeba się bawić w stromszą fitlrację i niższy podział a to zawsze rzutuje na filtrację kopułki. Dwie 19 na bas do 3 droznej.. wolę jedną sztukę większego. Cena już jest w okolicy revelatora 22 który gra przepięknie. Dwie 19 dadzą tak duża efektywność ze zrobi sie też problem z doborem średniego i wysokiego np wszelkie illuminatorki odpadają.

No i już znalazłem sklep z tymi 18/19 -stkami http://www.poweraudio.pl ale może są jakieś ciekawsze oferty cenowe co do tej firmy w polskim internecie ? Znacie jakiś sklep ?
                      Jak będziesz już chciał kupować głośniki to się wstrzymaj i po prostu daj mi znać .

Ja bym Ci proponować iść w jedno z dwóch rozwiązań. Pierwsze 2.5 drogi na Satori lub revelatorach 18 do tego illuminator R3004 lub przynajmniej Satori TW29RN-B.
                      Drugie rozwiązanie to 3 drogi. Przy 4,5 tys na głośniki można już złożyć naprawdę solidny zestaw.

Skomentuj

Co do wysokiego Ilum. to albo szpilka albo bez szpilki, wszystko zależy czy jest sens wydawać większą kasę. Wiem tylko, że te głośniki mnie najbardziej interesują. Co do dołu pasma. To ból głowy. Przyznam, że te Satori mi się podobają. Tylko no właśnie 16stka... chociaż to nie jest jakimś problemem.

Yoshim, czem proponujesz 2,5 way, a nie zwykłe 2 way ? Sugerujesz żeby 2 głośnikiem pociągnąć pasmo niżej czy tylko dorzucić spl na basie ? W moich gustach nie leży podbijanie najniższych tonów (nie lubie zestawów z subwoferem, gdzie na siłę podbija się dół) więc zastanawiam czy nie lepiej zrobić większy spl na całe pasmo. Żeby trochę głośniej zagrać.

Zna ktoś namiary, gdzie można w najlepszej cenie kupić revelatory, 8 ochmowe oczywiście.

PS. To, że znalazłem sklep nie znaczy, że już kupuje Na razie orientuje się w polskich cenach.

Skomentuj

Jak dobrze pogadasz z Akustykiem to może da dobry rabat:
                          http://akustyk.com.pl

Skomentuj

I mam jeszcze jedno pytanie o których revelatorach 22 piszecie ?papierowych czy alusach ?Który model jest lepszy wg. Was ?Oczywiście dla układu trzy drożnego >w zestawieniu z 12 -tką illuminator i szpilką na przykład
                            Last edited by czart; 01.01.2017, 18:06.

Skomentuj

Co do wysokiego Ilum. to albo szpilka albo bez szpilki, wszystko zależy czy jest sens wydawać większą kasę. Wiem tylko, że te głośniki mnie najbardziej interesują.
                              Jest sens dokładać. Ten ze szpilką to lepszy głośnik, ma o wiele fajniejsze brzmienie góry. Tak na prawdę to już jest bezkompromisowy głosnik i trudno o coś lepszego w ogóle. Są beryle, ceramiki, inne firmy ale różnica do "szpilki" nie jest już jakaś porażająca o ile w ogóle jest.

Yoshim, czem proponujesz 2,5 way, a nie zwykłe 2 way ? Sugerujesz żeby 2 głośnikiem pociągnąć pasmo niżej czy tylko dorzucić spl na basie ? W moich gustach nie leży podbijanie najniższych tonów (nie lubie zestawów z subwoferem, gdzie na siłę podbija się dół) więc zastanawiam czy nie lepiej zrobić większy spl na całe pasmo. Żeby trochę głośniej zagrać.
                              Układ 2,5 drożny ma takie samo SPL jak układ 2 drożny ale głośniki są inaczej filtrowane. Tu nie chodzi o podbijanie basu ponad jakąś normalną ilość tylko o inne poprowadzenie pasm. Układ 2 drożny na dwóch nisko-średniotonowcach ma sens w zasadzie tylko przy układzie symetrycznym (WTW) i kolumnie stojącej pionowo. W przypadku gdy stosujesz układ TWW , dolny woofer ma spore problemy w odtwarzaniem pasma średniego własnie przez swoje położenie. Pojawią się problemy fazowe na średnich tonach, bo po prostu głośniki na pewnej częstotliwości będą grać w przeciwfazie, które trzeba kompensować odpowiednim pochyleniem. No i sama idea grania średnicy dolnym głośnikiem jest dla mnie mocno kontrowersyjna. Dlatego uważam, ze układ 2,5 drozny jest lepszy bo uwalnia od tego problemu i pozwala na szerszy zakres aplikacji. Można zrobić WTW, TWW, można dać pionowo, można pochylić. Jak ktoś zrobi układ 2 drożny WTW pochylony lub TWW pionowo to już jest pewne, że konstrukcja jest źle zrobiona u podstaw. Sam zrobiłem taką konstrukcje wiele lat temu ale wtedy to szczytem umiejętności było zrobienie w ogóle pomiarów a co dopiero takie przemyślenia. Zresztą i tak ją potem poprawiłem, tak trochę nieświadomie, ale zmiany poszły na lepsze ;-).

Dla mnie w ogóle układy 2 drożne z dwoma wooferami lub 2,5 drożne mają racje bytu tylko przy jakiś ograniczeniach estetycznych lub przy tanich konstrukcjach gdzie nisko-średniotonowiec jest dużo tańszy od logicznego głośnika basowego. Przy lepszych głośnikach koszt budowy tego typu konstrukcji zamyka się najczęściej bardzo blisko konstrukcji 3 drożnej i moim zdaniem warto dołożyć do 3 dróg bo jednak co bas z 22-26cm to bas i żadne 18cm tego efektu nie da. Przykładowo mamy konstrukcje 2/2,5 drożną na dwóch satori 16 które każdy kosztuje coś koło 600zł każdy. Wywalamy jednego satori w jego miejsce wstawiamy SB23NRX za 380zł który da dużo lepsze osiągi na basie a różnica ceny pokryje bardziej rozbudowaną zwrotnicę i za te same pieniądze mamy w sumie lepszą kolumnę, tyle że większą. Albo zamiast 16tki praktycznie za te same pieniądze kupujemy potworka SB29NRX który zrobi basową masakrę przy której bas z 16tki to jest popierdywanie.
                              Niestety kosztem tego będzie dużo większa obudowa i kolumna nie będzie się tak ładnie prezentować. Ale to nic nowego, audio jest sztuką wyboru odpowiedniego kompromisu tak aby spełnić w maksymalnym stopniu nasze priorytety.

Przy Twoich warunkach lokalowych, pisałeś o 30mkw, ja bym myślał o 3 drogach a nawet o 3 drogach na dwóch głośnikach 8-9" . Efektywność będzie porażająca i spokojnie nagłośni to z dużym zapasem. Jeżeli ograniczeniem jest kwestia estetyki , kolumn ymają być możliwie małe, smukłe to układ 2/2.5 drożny na dwóch dobrych 18tkach. Tu revelator lub illuminator są świetnym wyborem, ewentualnie satori 16, który nie odstaje w zakrsie średnich tonów od scana a nawet je przewyższa, lub 19 ale ten drugi to tak raczej jak pisałem, głośnik moim zdaniem bardziej dedykowany rozwiązaniom jedno głośnikowym. Przy dwóch będzie kosmiczna efektywność, problemy z doborem tweetera lub ograniczenie ich wyboru bo przy dwóch satori 16 które są o 2dB cichsze illuminator R3004 jest na styk.
                              Last edited by Yoshi_80; 02.01.2017, 08:14.

Skomentuj

Się pozmieniało

Jak zawsze mi mieszasz w głowie, a ja tylko spytałem o visatony hehe

Kwestia 3 drożnej kolumny, lub 2 drożnej na 1 niskośrednio (ale na lepszej jakości głośnikach) jest właśnie sednem moich przemyśleń, bo nie umiem się zmusić na 3 way ze względu, że to takie .... no niewiem :) gadam jak baba (bez urazy dla kobiet). Od zawsze gustuje w 2 way podłogowym na 1 niskośrednio i nie było by problemu gdyby nie większe pomieszczenie, które to mi pomieszało w planach.

Odnośnie tematu, to głownie pytałem o al200 bo mnie interesował i skoro nikt nic o nim nie powie to myślę, że nie ma co się tu rozwodzić na inne tematy w stylu jakie głośniki do moich kolumn bo takich tematów jest sporo, konstrukcji sporo, a ja nie mam zbyt czasu na bezproduktywne przesiadywanie na forum :), ale jakby co to na priv wiem z kim gadać. Dlatego dzięki za pomoc ...

... temat byłby do zamknięcia ale może zanim się zdecyduje to ktoś kupi al200, zrobi i porówna i napisze cokolwiek konstruktywnego

POZDRO

Skomentuj

Kiedyś z kumplem zbudowaliśmy vox 200 od visatona. Obydwaj stwierdziliśmy, że gra to mocno "po niemiecku" basu temu al 200 nie brakuje, potrafi zejsc naprawde nisko i zagrać różnorodnym basem. Ogólne wydaje mi sie, że cała aplikacja vox 200 nie za bardzo była zestrojona. Niemcy chyba lubią przebasowane systemy . Znasz al130 więc jak uda sie kupić tanio głośniki to można coś na tym zbudować. Kilka lat temu prawie otarłem sie o podobną konstrukcje ale wspólnie z Y. wybraliśmy zestaw na aurumcantus ac200+ac130mk2 i t9950. Pamiętam na tamte czasy to był szczyt HI-endu. Dziś są inne głośniki do wyboru takie jak Ci radzą sb czy scany i w to bym raczej celował. 30 m to nie jest jakiś porażający metraż i dwie 18stki poradzą sobie bez problemu (wiem co mówię bo miałem kolumny na 8945a+8948a i robiło to niezłą zadymę). Skłaniaj sie jednak do 3 way. Przy sb 23 wyjdzie fajna smukła paczka bo masakrator sb29 potrzebuje skrzynek na minimum 120 cm wysokości aby wyszło z tego coś zgrabnego. W nowym roku życzę mniej przemyśleń a więcej twardych decyzji i brania sie do roboty :)
                                  Pozdrawiam

Skomentuj

Ja np. jestem bardzo zadowolony z moich 3-way na Scanach - dół na 30W4558T00. Osłuchało już je kilka osób z pozytywnym nastawieniem. Mają potencjał :)

https://diyaudio.pl/i/21588/bq37tg8y...1422484708.jpg
                                    https://diyaudio.pl/i/21588/i9g0032m...1422484705.jpg

Skomentuj

sir_morgot nie strasz nam kolegi Budzika boon z 3 dróg zaczął się wycofywać na 2 drogi a tu zapodajesz mu scana 30tkę hihihi

Skomentuj

No ja tylko proponuję bo gra bardzo ładnie a dołu nie brakuje. Dobry silny wzmacniacz i sprężynka chodzi.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X