Szukam szerokopasmowca, który dobrze zagra w obudowie zamkniętej. Średnica max 20cm (optymalnie 15-18cm). Budżet do 600zł za parę. Jakieś propozycje? Lubię kick bass. Pomieszczenie, w którym ma to grać bardzo podbija zakres 35-45Hz. Stoją tam teraz klony totem mite i w tym zakresie robią masakrę dlatego wystarczy, że te szerokopasmowce cokolwiek zagrają na dole a pomieszczenie resztę zrobi samo.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Szerokopasmowiec do obudowy zamkniętej
Collapse
X
-
Za 600zl to zainwestuj w akustyke pokoju. Poza tym 35-45hz totem mite nie odtwarza, bo jest zestrojony wyzej. Szerokopasmowce i kick bass? Cos tu sie nie klei, takie glosniki maja skromny xmax. Z szerokopasmowki w obudowie zamknietej to bedziesz mial bas przypominajacy kopanie w karton, chyba ze tak lubisz?
-
Szkoda, że potraktowałeś mnie jak lamusa z ulicy ale nie będę się obrażał
Akustyka pomieszczenia mi się podoba a 600 zł to chyba nie aż tak mało na przetworniki. Jeśli masz coś ciekawego trochę drożej to pisz.
Co do klonów Totem Mite to uwierz mi, że odtwarzają takie częstotliwości. Od 30 Hz grają już czystym bassem a na 35-45Hz mają duuuuużo większą efektywność niż przy 50-60Hz gdzie jest ogólnie kiepsko (wszytko dzięki pomieszczeniu). Zaczynają grać znowu od 65Hz. Ale to nie o tym miało być. (zresztą to nie są idealne klony: głośnik 4 ohm obudowa 7l strojona na 50hz)
Z xmax to słuszna uwaga.
Widzę, że jakbym z zagranicy ściągnął to za 700-800 zł można kupić Daytony PS180 (z sąsiedniego tematu). QTS 0,33 xmax 4,6 mm VAS 27l. Rokuje to w obudowie zamkniętej?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lupuss Zobacz postaSzkoda, że potraktowałeś mnie jak lamusa z ulicy ale nie będę się obrażał
Zamieszczone przez lupuss Zobacz postaAkustyka pomieszczenia mi się podoba a 600 zł to chyba nie aż tak mało na przetworniki. Jeśli masz coś ciekawego trochę drożej to pisz.
Zamieszczone przez lupuss Zobacz postaCo do klonów Totem Mite to uwierz mi, że odtwarzają takie częstotliwości. Od 30 Hz grają już czystym bassem a na 35-45Hz mają duuuuużo większą efektywność niż przy 50-60Hz gdzie jest ogólnie kiepsko (wszytko dzięki pomieszczeniu). Zaczynają grać znowu od 65Hz. Ale to nie o tym miało być. (zresztą to nie są idealne klony: głośnik 4 ohm obudowa 7l strojona na 50hz)
Zamieszczone przez lupuss Zobacz postaWidzę, że jakbym z zagranicy ściągnął to za 700-800 zł można kupić Daytony PS180 (z sąsiedniego tematu). QTS 0,33 xmax 4,6 mm VAS 27l. Rokuje to w obudowie zamkniętej?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo podoba Ci sie, czy nie podoba, bo nie wiem? Piszesz, ze podbija Ci bas, a teraz ze Ci sie podoba akustyka.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak masz strojenie portu na 50hz, to jak chcesz odtwarzac częstotliwość 30hz?
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak nie jestes lamusem, to chyba potrafisz wprowadzic dane tego glosnika do symulatora i zobaczyc na co go stac w obudowie zamknietej? Poza tym, dlaczego glosnik szerokopasmowy, a nie system dwudrozny?. A co do systemu dwudrożnego to mam już częściowo zrealizowany projekt ale chciałem się też pobawić w szerokopasmowce.
Ewentualnie do TL coś ciekawego w takiej cenie się znajdzie?
Skomentuj
Skomentuj