Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Logitech z906 - Budowa nowego subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Logitech z906 - Budowa nowego subwoofera

Na początek chciałem wszystkich przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum tak więc witam wszystkich.Zdcedyowałem sie napisac na waszym forum bo potrzebuje pomocy przy zaprojektowanio subwoofera do zestawu kina domowego Logitech z-906.Aktualnie posiadam oryginalną skrzynkę i jakoś tam gra ale rewelacji nie ma więc zacząłem szukać w internecie i natrafiłem na film.

Jest tam schemat skrzynki

W późniejszym etapie zmienił oryginalny głośnik na 10 calowy JBL GTO1014
    I chciałem was zapytać o opinie czy dobrze by to grało?Może macie jakiś inne propozycje?Z góry dziękuję za pomoc.

Taki typ obudowy to labirynt. Będzie grał inaczej niż basreflex. Zbuduj i sprawdz czy będzie lepiej.
    Takie wróżenie z fusów bez parametrów głośnika i pomiarów gotowej obudowy.

Skomentuj

Znalazłem takie informacje w instrukcji

Skomentuj

To nie są parametry potrzebne do obliczenia obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Taki typ obudowy to labirynt.
          A nie przypadkiem zwykły bassreflex tylko z długim i dużej powierzchni tunelem?

Bez parametrów głośnika nie da się zaprojektować odpowiedniej obudowy.

Robienie obudowy z rysunku, a później zmiana głośnika z oryginalnego na jakiegoś jbla jest bez sensu.
          Albo robisz ten wynalazek z rysunku i cieszysz się (albo i nie), że gra lepiej niż oryginał albo robisz całkiem inną obudowę dopasowaną do nowego głośnika.
          A inna sprawa - po co Ci głośnik samochodowy w domu?
          Last edited by piotreq123; 29.01.2017, 09:03.

Skomentuj

Musisz znać parametry TS żeby cokolwiek zrobić. Na początek poczytaj parę artykułów i tematów związanych z pomiarami.

Skomentuj

To co polecacie zrobić aby to lepiej grało tak max do 1000zł. W skrzynce musi być miejsce na oryginalny wzmacniacz który ma wymiary 25,5cmx25cm i wysoki na około 10cm nie pamiętam dokładnie

Skomentuj

Jak chcesz zachować oryginalny wzmacniacz to musisz dobrać do niego jakiś głośnik pod względem mocy i impedancji.
                Musisz sprawdzić jakiej impedancji jest oryginalny głośnik i co siedzi w elektronice wzmacniacza (jaki układ?).
                Wtedy może uda się ustalić moc tego wzmacniacza i dobrać jakiś przetwornik.
                Swoją drogą - w kwocie do 1000zł to można kupić dobry głośnik i jeszcze do niego osobną, porządną końcówkę mocy, tyle że reszta zestawu może okazać się za słaba.

Skomentuj

Czaruję...
                X