Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak przenosi taki głośnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak przenosi taki głośnik

Mam pytanie. posiadam głośnik Monacor SPM-200X/4, f rez 89Hz pasmo od 3 do 15000hz. Jest to głośnik szerokopasmowy, jednak w specyfikacji piszą, "Do zastosowań ze wspomaganiem głośnika basowego w aplikacjach HiFi" Jak mam rozumieć taki zapis, skoro przenosi on od 3 hz, a niskie pasmo należy jeszcze wesprzeć?
    oto link do głośnika https://www.megascena.pl/monacor/mon...owy-24450.html

To znaczy mniej więcej tyle, że żeby mieć liniowe pasmo w stronę niskich częstotliwości to musisz dorzucić subwoofer. Źle zinterpretowałeś zapis "Max pasmo przenoszenia f3-15 000Hz". Taki zapis oznacza, że górna częstotliwość, dla której głośnik ma już -3dB spadku (czyli gra o połowę ciszej) jest przy 15 kHz. Dolnej częstotliwości nie podali, ale patrząc na charakterystykę oraz parametry podane przez producenta wywnioskować można, że od dołu to ten głośnik nie zagra.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To i widzę że w wysokich częstotliwościach też nie kozaczy. Ja mam akurat fajny niskotonowy, ale zastanawiam się czy nie należy też wspomóc góry jakimś wysokotonowym. Poradzicie?
      Last edited by ARMAGEDON; 01.02.2017, 10:44.

Skomentuj

Zbuduj i zobaczysz czy brakuje Ci góry. Generalnie łączenie głośników tak wysoko to trudny temat.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Źle zinterpretowałeś zapis "Max pasmo przenoszenia f3-15 000Hz"
          Monacor zawsze podaje tak pasmo przenoszenia.
          Moim zdaniem, jest to dolna F3(-3dB), która jest zależna od obudowy, do tych 15Khz

Skomentuj

Czaruję...
          X