Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Mini 30

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Mini 30

Ahoj! Dawno mnie tu nie było... nie śpię, czuwam. :)

Kupiłem tanio mały zestaw stereo:

Niestety nie sprawdziłem zestawu na miejscu u właściciela i po dotarciu do domu okazało się, że piankowe zawieszenie mid-woofera, ze starości, rozleciało się.
    Dwie opcje, zwrócić albo naprawić.
    NAPRAWIĆ! No to lecim.

Cel:
    Sprawdzić co reprezentują sobą przetworniki następnie naprawić je albo wymienić na inne, a może zaprojektować nowy mid-woofer.

Jako, że zaożyłem temat w tym dziale, planuję wybrać opcjęęęęę... :)

Temat powstał głównie w celu przekazania wiedzy, którą ktoś kiedyś może wykorzysta, a sam efekt końcowy zostanie podarowany w prezencie. B.M.
    Primo:
    Zbadać z czym mam do czynienia.
    1W @ 0.5m @ 4pi @ on axis Jak coś to dla 1m, cała ch-ka opadnie o absolutną wartość 6dB SPL.

W takim stanie rzeczy pewnie darły by japę, uwypuklona ch-ka środkowego pasma. Górka na 10kHz~20kHz mi akurat mogła by się podobać. W porównaniu do naklejki z tył obudowy, coś tam podobieństwa widzę, kiedyś miały bardziej płaską charakterystykę (zanim się zestarzały/zepsuły). Stawiam, również że na potrzeby marketingu zostało użyte wygładzanie na poziomie 1/2 oktawy.

Teraz zerknijmy do środka:

Tanio i szybko, czyli filtry 1-ego rzędu na nisko-średnio i wysokotonowym. Trochę waty prawdopodobnie bardziej na stumienie fal stojących w obudowie, bo tak mała ilosć nie wniesie nić do wirtualnego powiększenia litrażu.
    Górne piankowe zawieszenie wysiadło. Nie znalazłem innego pasującego pod ręką. Jest powód aby wymienić cały przetwornik nisko-średnio :) A jak tam się ma wysokotonowy?

1m @ 1W @ 2pi @ on axis

Przetwornik bez ferrofluidu, o podwyższonej dobroci, efektywność w paśmie 4kHz - 8kHz spada. Średnia efektywność spada o 4db SPL w poównaniu do średniej pasma 1.5kHz~4kHz. To obniżone pasmo odpowiada za przejżystość, klarowność, wyrazistość instrumentów i głosu (bardziej żeńskiego). Ponoć daje to efekt oddalenia instrumentów. Zniekształcenia są na normalnym, akceptowalnym poziomie.

Znajac pasmo wysokotonowca w nieskończonej odgrodzie oraz wymiary frontu obudowy, można sprawdzić efekt dyfrakcji i interferencji fal "odbitych" od niej i porównać do pomiaru zestawu w przestrzeni 4pi (pierwszy pomiar na górze).

Sporo się zgadza z rzeczywistością, dołek za 3~4kHz i podbicie powyżej. Najważniejsze jest to, że między 3,5kHz a 6kHz znajdę dołek na ch-ce końcowej i tego nei unikne, bo obudowa zostaje ale... 1dB ujdzie.

Zobaczmy jeszcze nisko-średnio tonowca:

Pozycja odybwu przetworników powoduje podbicie pasma 1kHz~3kHz, czego rezultat widać na pomiarze całego zestawu. Zastanawia mnie tylko skąd ta płaska ch-ka według producenta, bo samo zestarzenie górnego zawieszenia nie wprowadzi zmian w tak szerokim paśmie. Ten rezonans na 1,5kHz to na 99% jego sprawka, ale reszta to według mnie kształt odgrody. Trzeba będzie wziąźć to pod uwagę podczas projektowania zwrotnicy.
    Ostatnia uwaga to górka na 10kHz~20kHz (pierwszy pomair na górze), ta zaś pochodzi od ukształtowania mocowania wysotokonówki na kształ tuby/hornu. Widać na zdjęcich i jej też się nie pozbędę w końcowym efekcie.
    No to teraz już wiem z czym mam do czynienia. Dalsza część to analiza przetwornika niskośrednio tonowego i szukanie zamiennika.
    Zapraszam.
    Last edited by El_liero; 03.02.2017, 22:17.

Skomentuj

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
      raczej nie ten dzial

Skomentuj

Z jakiego materiału jest obudowa?

Skomentuj

wyglada na odlew ZnAl

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            a może zaprojektować nowy mid-woofer
            Jak można nauczyć się projektowania głośników?

Skomentuj

El_liero, wybrałeś wybitnie chorego pacjenta! :biggrin:
              Masz zamiar walczyć z górką spowodowaną profilem frontu zwrotką czy jeszcze w inny sposób?

Skomentuj

Dzięki Pawle za umieszczenie tematu w prawidłowym dziale.
                Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                Z jakiego materiału jest obudowa?
                Albo aluminium albo tak jak Paweł napisał. Jak jego scianki nie będą miały wytarczającego niepisanego "współczynnika" tłumienia/sztywności, to dodam dodatkową masę bitumiczną.
                Jak można nauczyć się projektowania głośników?
                Wiedza, potem trzeba mieć książki ze wzorami, albo specjalne oprogramowanie, do tego wiele, wiele komponentów do ich budowy. Jeżeli któregoś z tych 3 elementów brakuje to będzie cieżko.

Matador zgadza się, przekonajmy się czy warto sie babrać.
                Walka z górką na środku pasma (tam ze 1kHz ~3kHz) może odbyć się tylko poprzez dwie opcje:
                - zaprojektować przetwornik tak aby miał dołek w tym zakresie
                - zaprojektować filtr tak aby złagodził ten efekt.

Wybiorę ten drugi, ponieważ jest szybszy, łatwiejszy i da przybliżony/ten sam efekt.

Czas na analize przetwornika nisko-średnio tonowego.

Liniowe parametry:

Przy rezystancji cewki (Rdc) 5ohm, ten zestaw powinien być zakwalifikowany jako 6 ohm a nie 8 ohm. Efektywność 87 dB SPL spadła by do 85.8 dB SPL
                http://unitraklub.pl/node/223
                Rezosnans (fs) 62.6 Hz orginalnie będzie większy, myślę, że 70Hz, ze względu na brak sztywności pochodzącej od górnego zawieszenia, które się rozpadło/straciło swoje parametry.
                Małe straty mechaniczne (Rms) ze względu na zastosowanie korpusu cewki z materiału nieprzewodzącego prądu.
                Dość duże Bl, małe Qms, "dobre" Qes. Ten przetwornik będzie lepiej kontrolowany od strony elektrycznej niżeli mechanicznej (dla częstotliwosci poniżej 150Hz), o ile zapewni się wzmacniacz z mała impedancją wyjściową czyli z dobrym damping factor.
                Qts=0.416 mówi, że przetwornik nada się do obudowy zamkniętej, a przy Fs=70Hz (gdyby górne zawe
                ieszenie działało), Qts jeszcze wzrosnie, myślę że do 0.51, co jeszcze bardziej podpowiada zaby iść w closed.
                Wzór na EBP (efficiency bandwidth product) mówi, że przetwornik ten bardziej nadaje się do obudowy wentylowanej. :huh: hmmm no to sprawdźmy.

WinISD:
                Założenie - wyciśnięcie jak najniższej czestotliwości przy tym samym strojeniu (Butterworth , Qtc 0.7), litraż zostaje dostrojony.

F3 closed = 110Hz
                F3 vented = 58Hz :)

Wniosek - polecam kierować sie EBP.

A jak to by wyglądało przy założeniu, że mamy stały litraż, a strojenie dostrajamy.

Już nie ma tak dużej różnicy i prawdopodobnie z tego względu producent nie wybrał BR, bo było by zbyt drogo zaaplikować tubę w odlewaną obudowę. Zresztą zestaw powinien stać blisko sciany albo w regale (bookshelf) aby jeszcze podbić dolne rejestry, więc BR nie potrzebny.
                Ja mam stały litraż obudowy = 3.8 litra.
                Ale obudowę zawsze mogę przerobić na wentylowaną :cool: Zobaczymy.

Nieliniowe parametry:

o nieliniowych parametrach już pisałem, zachecam do zaznajomienia się -
                http://diyaudio.pl/showthread.php/23...l=1#post404582
                http://diyaudio.pl/showthread.php/25...l=1#post449690
                Tutaj jedyny problem to wykres sztywności (Kms) w funkcji wychylenia oraz offset cewki. (wykres Bl jest przesunięty, ale względnie symetryczny)

Wnioski:
                - jak chcę zejść niżej to potrzebna będzie obudowa wentylowana,
                - jak chcę zejsć niżej to porzebuję przetwornik co ma większą masę układu drgajacego oraz większy BL do jego sterowania,
                - znaleźć przetwornik co zejdzie niżej od aktualnego (którego defacto i tak nie mogę naprawić, bo nie mam nowego górnego zawieszenia)

Skomentuj

Wiedza, potem trzeba mieć książki ze wzorami, albo specjalne oprogramowanie, do tego wiele, wiele komponentów do ich budowy. Jeżeli któregoś z tych 3 elementów brakuje to będzie cieżko.
                  1
                  trochę mam

2
                  http://komputeks.pl/przetworniki-ele...ne-p-2580.html

3
                  http://www.femm.info/wiki/HomePage
                  http://resources.prismsound.com/tm/F...nce_Manual.pdf

Skomentuj

Jeżeli ktoś potrzebuje matematycznych wyjaśnień zagadnień, książka profesora Dobruckiego bardzo w tym pomoże, polecam.
                    Program do symulacji obwodów magnetycznych FEMM, bardzo mnie zaciekawił. Sciągnąłem, zainstalowałem, ale nie udało mi się go odpalić. Czy u ciebie działa? JAki masz system?
                    Programy Loudsoft nie są darmowe typu FineCone, nie mam cracka. Ale po krótszym zastanownieu się, nawet po zaprojektowaniu "membrany", samodzielnie jej nie wykonasz. I tutaj brakuje elementu dostępu do komponentów.

Skomentuj

Czy u ciebie działa? JAki masz system?
                      U mnie działa na Windows 8

Programy Loudsoft nie są darmowe typu FineCone, nie mam cracka.
                      W sieci da się znaleźć FineCone crackowaną wersję 2.1

Ale po krótszym zastanownieu się, nawet po zaprojektowaniu "membrany", samodzielnie jej nie wykonasz. I tutaj brakuje elementu dostępu do komponentów.
                      CubeAudio robi membrany z płaskiego arkusza papieru

https://static.wixstatic.com/media/d...35ae1a~mv2.jpg

Skomentuj

Na jakich napieciach mierzysz parametry liniowe glosnikow?

Skomentuj

A Fine X-over gdzieś widziałeś może ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                            A Fine X-over gdzieś widziałeś może ?
                            Nie, ale zamiast niego polecam LspCAD

Skomentuj

ja mam windows 7 64 bit i nei mogłem odpalić... dziwne bo powinno działać. Szkoda, oprogramowanie wyglada bardzo obicująco.

Będę wdzięczny za znalezienie linka :)

napewno nie samego papieru. Jej sztywnosć była by na tak niskim poziomie, ze pierwsze modalne zachowanie membrany ulokowałoby się pewnie poniżej 100Hz, gdzie typowo dla papierowej skozkowej membrany break up występuje w okolicach 800Hz zależnie od kształtu i średnicy.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Na jakich napieciach mierzysz parametry liniowe glosnikow?
                              zależnie od impedancji przetwornika oraz sztywności zawieszenia, 0.05 Vrms ~ 0.2 Vrms. Czym sztywniejszy i większa impedancja tym większa amplituda sygnału, aby mieć to liniowe wychylenie +/-1mm (0.5mm) szczytowe.

Wracając do tematu:
                              Znalazłem zastępczy przetwornik. Ten po lewej.

Jest to przetwornik niskotonowy, montowany seryjnie a autach Volvo jako kick bass.
                              Liniowe parametry:

Mam tą samą impedancję, mam ciut wiekszą średnicę membrany, ma cięższy układ drgający, a Bl jest wieksze ponieważ jest to cewka 4 warstwowa. Tonsil miał tylko 2 warstwy drutu nawojowego. Dzieki temu miał lepszą odpowiedź na wysokich częstotliwosciach, szersze pasmo.

Nieliniowe parametry:

Tutaj mam większe liniowe wychylenie, jeżeli chodzi o zmiany w Bl, Kms niż Tonisil. Symetryczność rozkładu strumienia magnetycznego w szczelinie jest obniżona, coś co można łatwo naprawić :)

Ch-ka czestotliwościowa:

Średnia efektywnosć w paśmie 100Hz~3kHz 84.5dB SPL, mało cóż, do tego break-up górnego zawieszenia+membrana jest tragiczny (2.5kHz~6kHz), ale też da sie naprawić. Całkiem wysokie zniekształcenia dla 1W, siegają powyzej 1% w całym paśmie hmmm.

Jak zachowa się nowy przetwornik Volvo vs stary Tonsil w tej samej budowie oraz w wentylowanej.

Nic specjalnego, nie wiele lepiej od Tonsila w obudowie zamkniętej, a w bass reflex strojenie wychodzi jak widać słabe. Z mojej wiedzy wynika, że porzebuję jeszcze cięższego układu drgajacego aby zejść niżej, oraz zabawić się z BL.

Dobra, to co trzeba zrobić z tym przetwornikiem aby się nadawał do aplikacji:
                              - zasymulować jakich wartości Mms oraz BL potrzebuję zaby zejść jak najniżej w docelowej obudowei 3.8L + dodanie tunelu BR
                              - przeprojektować szczelinę na bardziej symetryczną
                              - zmienić modlane zachowanie się membrany, tak aby zniwelować "góry" na skraju pasma.
                              - rozszerzyć pasmo przenoszenia (wysokie częstotliwosci)
                              - zmniejszyć zniekształcenia nieliniowe w całym paśmie

Skomentuj

Program do symulacji obwodów magnetycznych FEMM, bardzo mnie zaciekawił. Sciągnąłem, zainstalowałem, ale nie udało mi się go odpalić. Czy u ciebie działa? JAki masz system?
                                Ten program instaluje się w katalogu głównym dysku C nie jak inne w Program Files

Skomentuj

Czaruję...
                                X