Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x subwoofer do kina.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x subwoofer do kina.

Witam.
    Podążając za wymogami kina domowego potrzebuję 2 identyczne subwoofery.
    Moc/średnica bez szaleństwa bo pokoik mały: 27m.
    Znalazłem NE265W-04 niskie zejście, mały, odpowiednia moc, ktoś tam w świecie władował go w 50l strojone na 28Hz.
    Nie ukrywam że przy 2 sztukach wolał bym mniejsze obudowy... a zatem jakieś propozycje ?

A dwa suby w kinie domowym to nowy wymóg? Wydaje mi sie, że dominuje strategia grupowania subwooferów w klastry, przynajmniej w świecie pro.

Skomentuj

Podobno jednak ucho ludzkie wykrywa skąd niskie łubudubu idzie i zaleca się stosowanie podwójnego łubudubu w kinie domowym.

Skomentuj

Lepiej trzy lub cztery :)

Skomentuj

Tak samo jak 11 głośników gdzieś może to sens a gdzieś pewnie marketing aby kupić ich więcej

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Lepiej trzy lub cztery :)
            Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
            A dwa suby w kinie domowym to nowy wymóg? Wydaje mi sie, że dominuje strategia grupowania subwooferów w klastry, przynajmniej w świecie pro.
            Pogromca wie co pisze - nic nie daje tak dobrego efektu jak kilka takich samych subwooferów :)
            Dwa subwoofery to zabawa się dopiero zaczyna, a co dopiero przy 4, albo nawet 8(Jak ktoś ma możliwości)

Dziwne pytanie, tym bardziej, że "diyaudio" jak sama nazwa wskazuje właśnie stawia bardziej na zrobienie czegoś pod własne upodobania :huh:
            Wiecznie narzekam:glare:
            -Pieniądze szczęścia nie dają
            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Jak koledzy napisali, lepiej mieć 2 niż 1. Szczególnie jesli nie korzysta się z aktywnej korekcji.

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
                Jak koledzy napisali, lepiej mieć 2 niż 1. Szczególnie jesli nie korzysta się z aktywnej korekcji.
                Zależy jak je rozłożysz, może to nie przynieść żadnej korzyści!
                Wiem o czym piszecie. Są różne patenty z rozkładaniem subów po pomieszczeniu: z symetrycznym gaszeniem rezonansów, obracaniem faz jednego suba itd. Generalnie chodzi o pobudzenie rezonansów całego pomieszczenia w miarę równomiernie. Natomiast ja akurat takie rozwiązanie sprawdzałem i wnioski są takie:
                - ma to sens w przypadku wyższego cięcia
                - bez sensu jeśli odcinamy suba nisko np. 50 Hz, bo przy takim cięciu liczba rezonansów pobudzanych i tak jest mała
                - jeśli chcemy mieć ciśnienie jak największe to lepiej jest grupować subwoofery, bo wtedy koherencja jest duża i czoło fali robi nam ładną falę uderzeniową.

Skomentuj

Wieksza ilosc subow zawsze daje mniejsze znieksztalcenia, a te na basie sa duze i absolutnie nie jest prawda, ze benefity multisub w walce o rowne pasmo sa w przypadku wysokiego ciecia. Zawsze wieksza liczba subow bedzie lepsza ( jesli przetworniki sa takie same i tylko zwiekszamy ich ilosc ) lecz od danego przypadku zalezy o ile bedzie lepsza i czy realnie oplacalna.

- jeśli chcemy mieć ciśnienie jak największe to lepiej jest grupować subwoofery, bo wtedy koherencja jest duża i czoło fali robi nam ładną falę uderzeniową
                  Takie techniki stosuje sie na powietrzu, a nie w malych pomieszczeniach, gdzie zawsze bedziesz mial fale stojace, ktorych nie rozbije stackowanie subow na jednej linii odsluchu.

Skomentuj

Wieksza ilosc subow zawsze daje mniejsze znieksztalcenia, a te na basie sa duze
                    Jakiego typu zniekształcenia masz na myśli? I w odniesieniu do czego te zniekształcenia są mniejsze?

Takie techniki stosuje sie na powietrzu, a nie w malych pomieszczeniach, gdzie zawsze bedziesz mial fale stojace, ktorych nie rozbije stackowanie subow na jednej linii odsluchu.
                    Zauważ, że ja napisałem o przypadku niskiego cięcia. Jak grasz w pomieszczeniu dźwięki poniżej f podstawowej pomieszczenia to już nie ma mowy o żadnych falach stojących. Zaczynają się inne zjawiska. I w tym przypadku zaobserwowałem, że lepiej jest grupować subwoofery. Napisałem też wyraźnie, że jeśli odtwarzane jest szersze pasmo to korzyści mogą być, zależnie od ułożenia.

Mam nadzieję, że wiesz o czym piszę.

Skomentuj

Jakiego typu zniekształcenia masz na myśli? I w odniesieniu do czego te zniekształcenia są mniejsze?
                      Nieliniowe. W odniesieniu do reszty pasma. Im nizsza czestotliwosc, tym trudniej uzyskac nizsze znieksztalcenia.

Zauważ, że ja napisałem o przypadku niskiego cięcia. Jak grasz w pomieszczeniu dźwięki poniżej f podstawowej pomieszczenia to już nie ma mowy o żadnych falach stojących. Zaczynają się inne zjawiska. I w tym przypadku zaobserwowałem, że lepiej jest grupować subwoofery. Napisałem też wyraźnie, że jeśli odtwarzane jest szersze pasmo to korzyści mogą być, zależnie od ułożenia.

Mam nadzieję, że wiesz o czym piszę.
                      Wszystko rozbija sie o ksztalt pomieszczenia i jego wymiary. O promieniowaniu cisnienia akustycznego ponizej rezonansu nie musisz sie rozpisywac.

Skomentuj

Nieliniowe. W odniesieniu do reszty pasma. Im nizsza czestotliwosc, tym trudniej uzyskac nizsze znieksztalcenia.
                        Aha, czyli Tobie chodzi o to, że jak masz kilka głośników, to każdy z nich wykonuje mniejszą pracę, niż jakby był tylko jeden.
                        Ale taki argument jest trochę nie fair, bo zawsze możesz kilka głośników zamontować w jedną budę i spadek zniekształceń będzie przecież taki sam.

Skomentuj

Ale taki argument jest trochę nie fair, bo zawsze możesz kilka głośników zamontować w jedną budę i spadek zniekształceń będzie przecież taki sam.
                          Pewnie, ze mozesz, ale ja wole miec te glosniki jednak w osobnych budach i miec wiecej mozliwosci, niz jedna wielka kolumbryna.

Skomentuj

Aha spoko że się temat rozwinął tylko co ma wspólnego z moim pytaniem...
                            To czy 2 suby w kinie dają pożądany efekt mam zamiar sprawdzić sam... szukam raczej polecanego dobrej jakosci przetwornika do nie pralkowatej budy.

Skomentuj

Czaruję...
                            X