Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czym zastapic GDM 10/60/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    Pytanko jak w temacie, kolumny mam oparte na tonsilach jako sredni wspomniany GDM 10/60/2 niestety naderwało sie zwieszenie :(( (glosnik juz troche ma) Czym go zastapic? Dokupic taki sam? A moze lepiej byloby włozyc cos innego? Jaki glosnik ew pasowalby w to miejsce? Co polecacie?
    Pozdrawiam

najlepiej taki sam, bo masz zwrotnicę dopasowaną.

Skomentuj

ja powiem ze godny zainteresowania był nisko sredniak GMS pracujacy do 6kHz i grał całkiem ładnie tylko nie wiem jakie ma oznaczenie ale kosztował 30 zł sztuka

Skomentuj

Witam,
        Jeśli nie masz zamiaru ingerować co najmniej w zrotnicę, to tylko wymiana na ten sam GDN 10/60/2. Jeśli to Tonsil, to raczaj jest jeszcze do dostania.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Hmmm najwyzej tak zrobie, tylko tak sie zastanawiam czy moze nie warto zrobic jakiegos tuningu tak przy okazji. Niestety nie slyszalem innych sredniotonowek poza tonsilem i nie wiem czy mozna osiagnac cos wiecej zakladajac lepszy glosnik. Ciekaw jestem jak musialbym zmieniac zwrotnice gdyby zastosowac inny glosnik tylko w tym sęk jaki? bo o modyfikacij zwrotnicy myslalbym pod kątem juz wybranego glosnika. Dodam ze za gore odpowiada GDWK 9/80/6, a za dol szeregowo LW800 i GDN 20\40 (byly dwa gdn ale jakos bardziej mi sie spodobal dzwiek jak wstawilem jednego LW).
          Warto kombinowac czy nie warto? A jesli warto to jak? :))

Skomentuj

Jeśli są to oryginalne kolumny tonsila to lepiej zostawić wszystkie głośniki tak jak były w oryginale. W przypadku zmiany przetworników dla uzyskania dobrego efektu niezbędna będzie ingerencja w zwrotnice i pomiary. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu i nie chcesz inwestować dodatkowej kasy w system pomiarowy oraz czasu w zdobywanie wiedzy to nie zmieniaj niczego w kolumnach.

Skomentuj

Witam,
              Powiem, napiszę tylko tyle, że już zacząłeś "kombinować" i "spodobał dzwięk" się Tobie. Przyznaję, że akurat z takim rozwiązaniem nigdy się nie spotkałem, a więc nie jestem jeszcze taki stary.
              Tak krótko. Masz 3way, jakąś zwrotnicę. Jeśli zmienisz głośnik średniotonowy raczej napewno wszystkich elementów zwrotnicy będzie potrzeba zmienić wartości. Potencjalnie będzie też potrzeba zmiany ilości elementów w zwrotnicy.
              Decyzje należą do konstruktora, do Ciebie. (Uważaj na wzmacniacz).
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Kombinowac to ja lubie :)
                Ze zwrotnica jakos dojde, tylko powiedzcie mi czym sensownie (chodzi mi o wymiary glosnika, no i jeszcze pasmo) zastapic ten glosnik, nie mam doswiadczenia w doborze glosnikow bo nie slyszalem ich tak duzo jak bym chcial. Z ch-ki widzi wychodzi zeby mial pasmo od ok 1 do 9 kilo, ok 91 dB moze byc deczko wiecej to sltlumie, no i rozmiary...A przede wszystkim czy warto - jesli nie uda mi sie wstrzelic w pasmo i bede musial cala zwrotnice zimeniac....

Skomentuj

Witam,
                  Cóż, moim zdaniem ze zwrotnicą, to raczej "jakoś dojść" się nie da lub gratuluję systemu pomiarowego w uszach, ponad ludzkiego.
                  Sugeruję, poszukaj (najlepiej pary) nowych GDM10/60/2 (przepraszam za wcześniejszą pomyłkę - GDN10/60/2 - nie istnieje) i dokonaj prostej wymiany. Jeśli nie, to o ile pamięć mnie nie myli GDM10/80/(1) i wówczas możliwe, że bez zmian zwrotnicy, lecz to też, nie powinno być tak.
                  Z tym lw, podoba się Tobie "partyzantka" - to wszak Twoje zespoły głośnikowe (i Twój wzmacniacz).
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Hmm wzmak jest mojej roboty i wiem co wytrzyma. Moze i partyzantka, dla mojego ucha po wlozeniu lw i zmienieniu wytlumienia gra lepiej, pozatym ze ten gdn ma badziewne zawieszenie. Mi sie ta zmiana podoba. Co do glownego tematu to gdyby mi sie to zawieszenie nie zniszczyo to bym nie zmienial. Ale jesli juz mam wymienic glosnik to rozgladm sie za jakims alternatywnym wyjsciem ktore moze ulepszy moje kolumny. Moze ktos kto ma w tej kwesti wieksze doswiadczdnie zaproponowalby mi "podobny glosnik" i powiedzial czy warto zmieniac. Bo zamowic taki sam to nei sztuka. Na razie wychodzi zeby kupic taki sam.
                    Zmiana na GDM 10/80/2 to raczej nie bo tylko 89 dB a pozatym to chyba szoku nie zaznam po zmianie z GDM 10/60/2 na 10/80/2. Aha podzial mam 1.5k i 5.5k

Skomentuj

zobacxz tesle arp, albo cos z alpharda bodajze wh seria ale nie pamietam

[ Dodano: 2005-02-06, 22:54 ]
                      albo zakup jkais 2 way 13 lyb 10 cm samochodowy coaxial bedziesz miał pasmo o spl, zwrotka wytnie górre ei niski czestotliwoasci ale to roziazanie zalezy od iloscia $$ które mozes wydac

Skomentuj

Czaruję...
                      X