Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gale 4 (vifa & peerless) w obudowie z TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gale 4 (vifa & peerless) w obudowie z TL

Witam wszystkich. Posiadam kolumny Gale model 4 z bass-reflex, które grają ze wzmacniaczem Cambridge Audio A1 V3. Kolumny są trochę poobijane, więc postanowiłem zbudować nowe obudowy oraz przełożyć wszystkie bebechy. Pierwsza myśl to zbudować takie same pudła jak w Gale, później zdecydowałem się pójść w kierunku linii transmisyjnej z wylotem na dole z przodu. Wzoruję się na konstrukcji PMC. Na podwórku mam zakład stolarski, więc możliwości ku temu są nieograniczone, brakuje tylko wiedzy.
    W kolumnach Gale przetworniki to Vifa D19DT i Peerless SKO-130 WFR (specyfikacja na załączonych zdjęciach). Odpowiada mi dźwięk z tych głośników i chciałbym je dalej wykorzystać. Kolumny Gale mają wymiary (wys/szer/gł)75x19x22 cm. W nowych obudowach chciałbym zachować podobne, niewielkie wymiary. Pytania do osób znających się na temacie:
    1. Czy przetworniki i zwrotnice z kolumn Gale będą się nadawać na przeszczep do TL?
    2. Jakie wymiary powinna mieć obudowa TL przy wykorzystaniu w/w podzespołów, najlepiej przy zachowaniu szerokości 19 cm?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i wskazówki.

Powinno zadzialac, ale moze niekoniecznie z dokladnie takim samym tunelem. Trzeba zrobic symulacje.

Skomentuj

Z moich obliczeń wynika, że długość linii transmisyjnej powinna wynosić 170 cm i obwód wylotu na końcu około 44 cm. Pod ten głośnik peerless powinna pasować obudowa o wymiarach jak PMC GB1, ale raczej zdecyduję się na tunel wewnątrz jak w PMC FB1.
      Last edited by hermetiq; 12.02.2017, 15:14.

Skomentuj

Tunelu z gąbka właściwie nie da sie obliczyć.

Skomentuj

Czaruję...
        X