Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na przetwornikach "niepapierowych"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory na przetwornikach "niepapierowych"

Cześć

Chciałbym sobie zrobić jakieś fajne monitorki w granicach 10-12L, najbardziej na przetwornikach aluminiowych jako niskośredni.
    Dlaczego tak? Na co dzień słucham kolumn na SS revelatorach 18 i illuminatorach D3004/6600. Dźwiękowi z tych kolumn nie mam w zasadzie czego zarzucić, jednak od czasu do czasu chciałbym posłuchać czegoś innego. Słuchałem już trochę konstrukcji aluminiowych (głownie firmówek, tylko jedno DIY) i wiem jakie mam wobec nich oczekiwania. A więc założenia:
    1. Monitor ok 10-12 L BR
    2. Szybki punktowy bas, raczej zależy mi na średnim podzakresie niż na zejściu a więc w miarę z wykopem (oczywiście pamiętam o ograniczeniach związanych z wielkością kolumn)
    3. Średnica "otwarta", nie natarczywa, to samo tony wysokie - jesli mam wybierać to zamiast natarczywości wolę już lekko przygaszone
    4.Cena samych głośników na jedną kolumnę do ok 500-600 zł.

Dość długo przeglądałem internet w poszukiwaniu czegoś w moich preferencjach i wyłoniłem 3 zestawy (choć jestem otwarty na nowe propozycje)
    1. Visaton AL130 + XT25 ze zwrotką Yoshiego
    2. Seas L15 LRY/P + 27 TBCD/GB-DXT na zwrotce Ravena
    3. Wersja budżet STX AKX 15+TW AWX

Prosiłbym o opinię kogoś, kto miał okazję słuchać ww kolumn o napisanie choć kilku słów na ich temat.

Pozdrawiam Marcin

Opcja 1 ma naprawdę dobry głośnik w postaci AL130 ale kopułka to już trochę nie to.
    Opcja 2 to taki średniak, przy AL130 ten seas kolokwialnie dupy nie urywa, tweeter jest w miarę ok, na podobnym poziomie, każdy kto miał wie jak gra
    Opcja 3 trudno mi powiedzieć bo nie miałem więc się nie wypowiadam

Mam rozpoczętą konstrukcję na SB15NAC + SB29RDC (większa wersja) i zestaw zapowiada się bardzo ciekawie. Tweeter moim zdaniem jest lepszy od XT25 czy Seasa. W sumie zależy kto co lubi, ale ten SB ma dość przyjemną, neutralna barwę, nie upiększa na siłę co przy budżetowych kopułkach niezbyt często się spotyka. Midwoofera jeszcze nie słuchałem, dopiero mam pomierzone to ustrojstwo, ale wychodzi dość ciekawie. Szczególnie potencjalne osiągi basowe z 12L robią wrażenie :-).

Skomentuj

Ten projekt na SB bardzo mi się podoba. Na dodatek wygląda bardzo zachęcająco cenowo. Jak na razie Twoja propozycja chyba najbardziej mi pasuje. Jednak mimo to, jeśli ktoś ma coś do dodania na temat pozostałych zestawów to chętnie poczytam :)

Skomentuj

popatrz na serię RS firmy Dayton Audio

Skomentuj

Czaruję...