Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa czy używane

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa czy używane

Posiadając wzmacniacz zintegrowany Pioneer A9 oraz końcówkę mocy na symasym-ie oraz 40 m2 salon mam dylemat czy budować jakąś konstrukcję trójdrożną na dobrych komponentach, czy kupić coś używanego.
    Budżet jakim dysponuję to ok 3 kPLN. Dodam tylko że mam gdzie i czym zbudować kolumny, ograniczam się jedynie do gotowych projektów nie mam na tyle wiedzy żeby przeprowadzać pomiary i w razie czego korygować.
    Zrobiłem już kiedyś dwa zestawy kolumn jeden na projekcie z jakieś gazety nie pamiętam co to było wiem tylko ze na linii transmisyjnej i przetwornikach tonsila druga to 3-drogi dla ubogich na STX. Niestety zestaw na STX nie spełnia moich oczekiwań, obecnie mam pożyczone Chario Constellation bardzo przyjemnie to gra tylko że to są kolumny podstawkowe i za małe do salonu. Doradźcie coś w co iść najlepiej konkretny przykład.

Można wybrać drogę kopic zestaw DIY... cenowo wychodzi bardzo dobrze w stosunku do firmowych konstrukcji.

Na allegro widzę wiszą kolumny projektu Ravena tak naprawde po kosztach produkcji: http://allegro.pl/kolumny-diy-3-way-...714501517.html (Kolumny Diy 3-way Seas l22rn4xp+Wavecor+Funtek)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
      Można wybrać drogę kopic zestaw DIY... cenowo wychodzi bardzo dobrze w stosunku do firmowych konstrukcji.

Na allegro widzę wiszą kolumny projektu Ravena tak naprawde po kosztach produkcji: http://allegro.pl/kolumny-diy-3-way-...714501517.html (Kolumny Diy 3-way Seas l22rn4xp+Wavecor+Funtek)
      Może i masz rację tylko jak już DIY to chciałbym to zrobić sam i musi byc to projekt który mnie zachwyci dźwiękiem i będzie mi służył przez kilka lat

Skomentuj

Masz jakieś preferencje? Bo gadanie ze ma cię coś zachwycić bez preferencji czy osłuchania to ... . To jest forum DIY i mało kto poleci Ci firmowy sprzęt bo firmowy sprzęt za 3tyś a nakład na DIY 3tyś to dwa różne poziomy brzmienia.

Skomentuj

s@jmon przed zakupem posłuchaj. Jak byś się zdecydował na jakiś projekt dobrze popytać ludzi, może ktoś już takie sklepał i zaprosi cię na odsłuch. U Ciebie jest sporo możliwości, metraż masz spory.

Skomentuj

Może ktoś mi podpowie jakim projektem powinienem się zainteresować powiedzmy że 3kpln ma wystarczyć na przetworniki i zwrotnice i chodzi mi oczywiście o jakiegoś gotowca. Zależy mi na dużej scenie i żebym nie słyszał dużo sybilantów.

Skomentuj

Wiecie może co siedzi w stx electrino 500 efektywność mają bardzo dużą więc pewnie dobrze by wypełniły 40 m2. Nikt chyba jeszcze nie zrobił nic DIY na tej konstrukcji ? albo za słabo szukałem.

Skomentuj

Ciężko powiedzieć co tam siedzi.
                Nikt na forum chyba tego nie ma.
                Głośników takich stx nie ma w sprzedaży detalicznej, tylko gotowy produkt.
                Do 40m^2 na pewno wystarczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez s@jmon Zobacz posta
                  Wiecie może co siedzi w stx electrino 500 efektywność mają bardzo dużą więc pewnie dobrze by wypełniły 40 m2.
                  Zamieszczone przez s@jmon Zobacz posta
                  Zależy mi na dużej scenie i żebym nie słyszał dużo sybilantów.
                  No to te STX-y nie są dla Ciebie.
                  Oczywiście to tylko moje zdanie, a słyszałem je raz, na AudioShow.

Skomentuj

To już nie wiem kompletnie w która stronę iść

Skomentuj

Wpadłem na nowy pomysł jeżeli chodzi o niedobór basu w zestawie stereo w salonie o dużej powierzchni może bym się wspomógł sw chyba najlepiej w obudowie zamkniętej. Bas ma być szybki kontrolowany do słuchania muzyki nie do filmów. Napewno wiecie co mam na myśli, czy idę w dobrym kierunku ?

Skomentuj

Czaruję...
                      X