Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera - czy warto ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera - czy warto ?

Witam.
    Chciałbym zacząć od tego iż jestem zielony w sprawach budowania kolumn itp.,lecz z lutowaniem i innymi sprawami technicznymi jest u mnie dobrze także tu rodzi się moje pytanie:
    Czy warto zbudować subwoofer samemu czy kupić używany ?
    W czym to ma zagrać? - w pomieszczeniu 16/20m kw. z wzmacniaczem Denon avr-x2000 oraz kolumnami jamo s718.Lubię nisko schodzące basy oraz ich nadmiar. :lol:
    Budżet ? - dysponuję około 500-800 zł.
    Poprzednio miałem subwoofer Vk 7820, byłem z niego zadowolony do puki nie kupiłem jamo s718(prawie taka sama ilość basu).
    Moglibyście doradzić,od czego zacząć?

Napiszę na co ja zwróciłem uwaggę i co składam. Może Ci to pomoże:

Co do głośnika mam dylemat TIW200/250 vs STX 10 AWX. Najwięcej informacji o nich znalazłem. Możesz zerknąć też na Daytony może?
    Do napędu będzie OPS4 + filtr Ravena. Szykują się nowe OPS więc możesz pokusić się o OPS na 5par.

Budżet moim zdaniem byłby na styk.

Nie zapytałem, graty nowe czy używane?

Skomentuj

Graty raczej używane.Ogółem najpierw chyba muszę napisać,ze chciałbym zejść do 30 hz na tym subie+żeby miał zapas mocy,dosyć mocny głośnik(10"+...).
      Co masz na myśli pisząc OPS4+ filtr ravena ?
      Filtr to rozumiem,że przeznaczony do nawilżacza ultradzwiękowego ?
      Muszę jeszcze poprzeglądać fora,od czego zacząć,co muszę wiedzieć/mieć by zbudować suba :)
      Ps.Warto bawić się w kupno głośnika do car audio(suba) zrobić do niego skrzynie żeby grał w domu ?
      Last edited by BartZ; 24.02.2017, 15:29.

Skomentuj

Zapoluj na Perleesa XLS10, czasem można go dostać za około 400zł.
        Fajny głośnik, zagra już w 25L zamkniętej.

Skomentuj

http://allegro.pl/peerless-xls-10-i6729266772.html (Peerless XLS 10`)

Skomentuj

Mogę was prosić o wypisanie rzeczy jakie mniej więcej były by mi potrzebne ? ogółem tematu elektryki nie ogarniam :/ Może to jednak za duży budżet bo jakby jednak coś mi nie wypaliło i cos bym zrobil zle to szkoda byłoby takiej kasy :/ Może coś z używanych subów ?

Skomentuj

Warto, jeśli cenisz sobie że to na co patrzysz jest dziełem Twoich rąk.
              Potrzebny jest wzmacniacz, zależnie od tego z czego będzie sygnał
              Wyjście nisko poziomowe z amplitunera - może być bez dodatków bo filtr, odwracanie fazy, będzie już w amplitunerze,
              Wyjście wysoko poziomowe albo amplituner bez bajerów to będzie potrzebny panel, albo coś na wzór http://diyaudio.pl/content.php/80-Wz...-2-x-TDA7294-) - tu akurat koszt około 200-250 pln ale glosnik tylko 8ohm.
              Poza tym to głosnik i buda.

Skomentuj

Zamieszczone przez diaks Zobacz posta
                Potrzebny jest wzmacniacz, zależnie od tego z czego będzie sygnał
                Wyjście nisko poziomowe z amplitunera - może być bez dodatków bo filtr, odwracanie fazy, będzie już w amplitunerze,
                Wzmacniacz do suba bez filtrów to lipa.
                To co jest w amplitunerach to jest tylko namiastka, bo z amplitunera przez gniazdo "sub out" nie wychodzi sygnał ucięty na np. 50-40Hz, tylko znacznie wyżej.
                Jak podłączysz zwykły wzmacniacz do gniazda "sub out" to głośnik będzie buczał a nie grał niskim basem.

Robienie buczypudła nie ma sensu.
                Najlepiej kupić panel i sprawa załatwiona.

Skomentuj

Filtr ravena - zajrzyj do dzialu projekty elektronika

Do budowy panlu potrzebujesz;
                  Trafo
                  Radiator
                  Koncowke mocy (OPS4/nowe5)
                  Zasilacz
                  Filtr do suba
                  Kawalek blachy lub obudowe na elektronike.

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
                    Do budowy panlu potrzebujesz;
                    Trafo
                    Radiator
                    Koncowke mocy (OPS4/nowe5)
                    Zasilacz
                    Filtr do suba
                    Kawalek blachy lub obudowe na elektronike.
                    + potencjometry, gniazda, włącznik...
                    ...wyjdzie ze 300zł, dużo pracy i bez gwarancji ze się uda... no i możliwość porażenia prądem.

Nie lepiej za tą kasę rozejrzeć się za gotowym panelem?

Taki przykład na szybko: http://allegro.pl/panel-200w-rms-wzm...714819116.html (Panel 200W RMS - wzmacniacz do subwoofera)

Skomentuj

Ja bym kupił jako wzmak behringer 1000dsp lub używanego crowna xti 1000 to przekroczy budżet ale masz już na pokładzie dsp i praktycznie nieograniczone możliwości konfiguracyjne.
                      Do tego obudowa głośnik i masz super suba.

Skomentuj

Też się ostatnio zainteresowałem końcówkami mocy z DSP.
                        Okazuje się że są coraz tańsze a mocy mają tyle że zwykłe panele wymiękają.
                        Niestety ich minusem jest wygląd oraz wymiary oraz rodzaje gniazd wejść i wyjść.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Też się ostatnio zainteresowałem końcówkami mocy z DSP.
                          Okazuje się że są coraz tańsze a mocy mają tyle że zwykłe panele wymiękają.
                          Niestety ich minusem jest wygląd oraz wymiary oraz rodzaje gniazd wejść i wyjść.
                          Myślę że plusy przeważają nad minusami.
                          Jak taka koncoweczka ma jeszcze możliwość odkręcenia tych mocowań to nie wygląda tak źle i można postawić pod amplituner:) Problemem mogą być głośne wentylatory.

Skomentuj

Ja u siebie w behringer 1000dsp odłączyłem całkowicie wentylator a na tranzystory przykleiłem radiatory takie które stosuję się na układy bga.
                            A u znajomego wymieniłem na firmy noctua i wcale nie było go słychać.
                            Polecam bo warto u mnie zasila focala utopie 38wx i daje radę☺.

Skomentuj

Podczepię się pod temat. W większości tematów subwooferów DIY do kina domowego i muzyki króluje STX 10" W.27.500.8.FCX.
                              Za połowę ceny wymienionego wcześniej głośnika można nabyć STX do car audio:

GDN25 W.25.400.2x2.PP SW.STX.10.2.400.2x2
                              GDN 30 W.30.500.2x2.MC 2-cewkowy 2x2ohm

jak ich zastosowanie do warunków domowych ma się w praktyce? Gra warta świeczki czy lepiej kupić raz a porządnie W.27.500.8.FCX?

Skomentuj

Ja miałem 12 samochodową 2 x 2 spieta w 4ohmy i jak się przesiadlem na visatona w300s to była różnica na plus dla visatona ale teraz zmieniłem na xls12 i jest jeszcze lepiej a kiedyś jak miałem stx myślałem że to tylko sub i co może dać lepszy głośnik

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                                X