Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary głośników w Room EQ Wizard REW.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary głośników w Room EQ Wizard REW.

Zwykle program REW wykorzystywany jest do pomiarów akustyki pomieszczenia, lecz czy ktoś z Was używa go do pomiarów głośników, które później można wykorzystać do zaprojektowania kolumny głośnikowej? Ostatnio przyjrzałem mu się dokładniej i za jego pomocą można wykonać pełne pomiary bramkowane do zwrotnicy oraz oczywiście niezbędne impedancje i parametry T-S głośników. Jednym słowem wszystko, co potrzebne każdemu konstruktorowi i to zupełnie za darmo. REW z VituixCAD może tworzyć świetny tandem pomiarowo-projektowy.

moje nowe aktywne kolumny będę robił z jego wykorzystaniem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://www.roomeqwizard.com/
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Ja korzystam z niego do korekcji pomieszczenia, ale faktycznie mozna tam mierzyc cale zwrotki.

Skomentuj

Mój ulubiony program :-)
        Pomiary to bajka, dodatkowo jak ktoś ma zwrotnicę DSP to od razu może wygenerować filtry, albo zrobić eksport do rePhase. Ostatnio została dodana fajna funkcja acoustic timing reference czyli możemy zmierzyć opóźnienia za pomocą mikrofonów USB (generowany jest sygnał wzorcowy przez drugi głośnik).

Skomentuj

Zamieszczone przez rafalkac Zobacz posta
          Ostatnio została dodana fajna funkcja acoustic timing reference czyli możemy zmierzyć opóźnienia za pomocą mikrofonów USB (generowany jest sygnał wzorcowy przez drugi głośnik).
          Jest to funkcja pomiaru semi dual channel. Drugi kanal wejściowy karty używany jest jako referencja, dzięki czemu program można dokładnie mierzyc czas impulsu z glosnika do mikrofonu, co jest niezbędne przy pomiarze glosnikow, do projektowania zwrotnicy. Z programem działa również Jig Arta. Pewien kłopot dla mniej zaawansowanych uzytkownikow, może mieć prezentacja wodospadu, która wymaga zmiany standardowych ustawien. Również prezentacja impuls response może na początku być nieco skomplikowana, ale tak naprawdę jest bardzo czytelny. Należy go tylko wlasciwie rozciagnac.

Maly tip. VituixCAD nie czyta exportowanych pomiarow z REW w formacie .txt. Aby to dzialalo, trzeba w notatniku edytować plik i usunąć z niego linie z * i tekstem na początku.

Skomentuj

Bawił się ktoś REW z Umik-1?
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
              Ja mam od 3 dni umik 1 i rew eq.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                Bawił

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Juz nie aktualne. Umika mam od ponad roku
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                  X