Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe nagłośnienie "estradowe" , szukam pomysłów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe nagłośnienie "estradowe" , szukam pomysłów

Musze zbudować dla ojca "estradowe" stereo . Potrzebne będzie do puszczania podkładu muzycznego w plenerku pod pokazy fajerwerków na imprezach typu wesele itp. Czyli nagłośnienie dla ok 50-100 osób, głośniki stoją 10-20m od ludzi, teren otwarty, więc wymagania chyba nie są kosmiczne.
    Ojciec na razie ma jeden aktywny głośnik z STX, jakiś PA-650 coś tam dalej, ale ten nie daje rady. Plastik fantastik, jest cichy a dwa takie same raczej sytuacji znacząco nie poprawią, do tego gra dość kiepsko. Stwierdziłem, że czemu nie zbudować tego samemu, przecież to robota na max 2 weekendy.

Jako, że temat dla mnie jest nieco obcy to zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych w tych sprawach kolegów co z dostępnych głośników jest warte uwagi. Ma być dobrze, głośno i tanio ;-)

Na chwilę obecną na dół wytypowałem sobie głośnik monacora SP-12/200PA ( https://monacor.pl/produkty/sp-12-200pa , w monacorze cena trochę z kosmosu bo gdzie indziej chodzi za ok 100zł taniej ) , ale szukam dalej. Temat drivera wysokotonowego również otwarty.

Jakieś propozycje :) ?

B&C 12NDL76 + DE250. Może nie najtaniej ale dobrze jakościowo i głośno :)

Skomentuj

Nie ma sensu budować.Nie opłaca się...Rynek PA ma bardzo zaniżone ceny. Jak policzysz sobie koszty głośników włożonych do paczek to się okaże ze obudowy dostajesz za darmo. Całkowicie inaczej niż w świecie Hi-Endu :). Jeśli ma być tanio i pełnopasmowo to np. Proel FLASH 12A ale koniecznie 2 sztuki. Nie patrz się że plastik - po 10 latach wożenia i rzucania u kolegi w firmie nic a nic się z nimi nie dzieje. Zapomnij o monacorze. 18sound, B&C, BMS, Selenium itp. W tym światku na małych imprezach używa się albo takie aktywne dziwactwa albo systemy górka + suby. Bo wszelkie kolumny szerokopasmowe większe niż takie Proelki to buczą a nie grają. minimum zestaw na małe eventy do dobre górki i 4 subbasy :).Też kiedyś chciałem budowac koledze do firmy zestaw tubowy na większe eventy do 1000 typa. Ale jak się porówna ceny części do budowy rynkowe to kupienie gotowych wychodzi taniej :) np.https://www.polaudio.pl/pl/products/...-2quot-nd.html
      Last edited by Zap Projekt; 28.03.2017, 11:52.

Skomentuj

Jak pisałem, na razie badam temat również pod kątem opłacalności. Tematy PA są mi zupełnie obce, zobaczę co można dostać z gotowych.

4 sub basy + nadstawki może i to jest dobre rozwiązanie ale jak moje oko 2x za dużo gratów.Tu chodzi o zrobienie fajerwerków gdzie muzyka jest tłem przez 5 minut i zwijamy mandżur. Nie trzeba robić dyskoteki. Głośniki fajnie jakby były możliwie małe i głośne bo to jest jedna z wielu rzeczy jakie trzeba zabrać i jak nagłośnienie ma zająć 1/4 - 1/3 busa to jest trochę lipa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
        Też kiedyś chciałem budowac koledze do firmy zestaw tubowy na większe eventy do 1000 typa. Ale jak się porówna ceny części do budowy rynkowe to kupienie gotowych wychodzi taniej np.https://www.polaudio.pl/pl/products/...-2quot-nd.html
        No to chyba się zupełnie nie rozumiemy ;-). Ta kolumna kosztuje 8 kafli. Po pierwsze i tak jest za droga, po drugie to jedynie potwierdza moją teorie ze zrobi się taniej.

Skomentuj

Branża dobrze prawi :) Ja polecam 2 nadstawki i 2 basy, jak będzie mało to zawsze można dokupić. Klasyczny zestaw małe nadstawki, lanca i konkretne dołki, wygląda i gra. Jeżeli sprzęt ma zarabiać to nie ma co oszczędzać i później wymieniać/kombinować. Chyba że mało większych imprez, no to szukaj 2 pełno pasmowych. Budżetowych gotowców mało się osłuchałem, głownie qsc, l'acustics, yamaha. Jeżeli już takiego szukąc to może coś z POL-AUDIO, ewentualnie Granat z elektrody widzę że coś działa w branży- można podpatrzyć konstrukcje. Sub może wyjść taniej diy. Warto popytać w firmach zajmujących się nagłośnieniem i dystrybucją sprzętu, bo czasem mają dobre rabaty u producentów, to może wtedy i Tobie z lekkim rabatem sprzedadzą.

Skomentuj

Yoshi, odpuść sobie tego Monacora.
            B&C, 18sound.

http://bcspeakers.pl/index.php?produ...uct&prod_id=48

http://bcspeakers.pl/index.php?produ...uct&prod_id=45

http://bcspeakers.pl/index.php?produ...uct&prod_id=43

http://www.eighteensound.com/Product...d/3400/12mb600

Draus do swoich słynnych paczek STK612M (2.300zł za sztukę) używa 18sound 12MB700 + ten driver:

http://www.parts-express.com/pedocs/...ions-46771.pdf

...ale 12MB700 jest bardziej do nadstawek, za dużo basu z niego nie ma.

Najlepiej będzie jak się skontaktujesz z Granatem, On jest na czasie z takimi głośnikami i ich cenami, więc na pewno coś doradzi.

Tak jak Branża pisze, trzeba podliczyć koszta, może się okazać że lepiej będzie kupić np. paczki Drausa czy Granata niż robić samemu. Firmowe paczki łatwiej potem sprzedać.

Skomentuj

lepiej kupić używane niż robić samemu

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://www.eis.com.pl/pl/modules.php...le=index_rynek
              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
              http://www.rane.com/note160.html
              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Ok przemyśle temat, może poszukam jakiś używek. Ja doskonale sobie zdaje sprawę że lepiej mieć droższe i lepsze nagłośnienie ale w pewnym sensie nie jest ono proporcjonalne do zagadnienia. Jak robimy pokazy fajerwerkowe dla masowego odbiorcy np jakieś festyny to one mają zwykle odpowiednie nagłośnienie z którego mozna skorzystać.
                A temat pokazów weselnych to sprawa bardzo niskobudżetowa. Takie pokazy to są poziomy rzędu 1,5-3 tys zł za pokaz, gdzie jak się odda podatki, odliczy zakup materiałów to sobie możecie dopowiedzieć ile zostaje w kieszeni. Kupowanie nagłośnienia za 10 tys mija się z celem bo będzie trzeba potem zrobić od cholery takich małych pokazików żeby w ogóle wyjść na 0 za samo nagłośnienie. Do tego targanie kilku subów i nadstawek itp ustawianie 100kg sprzętu też jest nieproporcjonalne do zagadnienia. Jakbym miał na to 10 tys to bym tematu na forum nie zakładał ;-)

Na razie ojciec ma tego plastikowego STXa i jakoś to spełnia swoje zadanie, chociaż gra to nędznie, no i temat rozbija się o to czy dokupować kolejne STXy czy sobie coś tam zrobić. Bo tez nie wierzę w to, że w tych STxach to taki sprzęt siedzi ze robiąc samemu nie uzyskam lepszego SPL i lepszej jakości w porównywalnych lub trochę większych pieniądzach.

Skomentuj

wszystko poniżej 1000zł to chińczyki które grają ( buczą ) dopóki się nie spalą ... za 1,5-2k za sztukę już można kupić przyzwoite aktywki jak chociazby te proelki na rozsądnych głośnikach. Jak policzysz sobie moduł podwójnego wzmacniacza z korekcją i preampem mikrofonowym, 2 głośniki to już ci wyjdzie cena zbliżona do gotowych więc jaki jest sens budować ? Zaskakująco dobrze gra także zestawik yamaha stagepas 600i.
                  Trzymaj się raczej głośników nie większych niż 10-12 cali w tego typu aktywkach są stosowane głośniki które zagrają coś tam basem ale siłą rzeczy są cichsze. Bo w typowych górkach stosuje się z reguły głośniki wysokosprawne które musza być porparte 2-6 subasami aby wyrównać poziom ciśnienia w plenerze ale same z Siebie nie produkują bas nic a nic jak chociazby wspozmiane drausy STK612M
                  Plagą w takich zestawach jest stosowanie dużego burczy brzucha 15cali z małym ledwie dającym rade 1 calowym driverem. Poprawna konfiguracja to raczej 12 cali + 1,7 cala lub 10 cali +1,4 cala
                  jak ma być tanio to tylko tanie uniwersalne aktywki w plastikowych boxach. Bo pasywnie to dodatkowe koszty na miks, wzmacniacze, korekcje itd. Totalnie mija się to z celem kupując buczący zestaw bez subbasów. i omijaj też szerokim łukiem twory "ala" JBL JRX125 jest tego cała masa na rynku wtórnym ludzie się napalali na niską cenę a teraz próbują sprzedać coś co jakością wykonania sprawia wrażenie jakby się miało zaraz rozpaśc. I da się tego słuchać tylko z daleka bo z bliska uszy więdną.
                  Last edited by Zap Projekt; 28.03.2017, 13:50.

Skomentuj

http://dr-aus.pl/ robi ciekawe subbasy, do których wkłada się na czas transportu satelity. Nie wiem jakie sa ceny takich używanych glosnikow, ale z tego co slyszalem od ludzi ze swiata PA, to glosniki tej krajowej marki sa bardzo opłacalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                      Jak policzysz sobie moduł podwójnego wzmacniacza z korekcją i preampem mikrofonowym, 2 głośniki to już ci wyjdzie cena zbliżona do gotowych więc jaki jest sens budować ?
                      Tego nie liczę bo sobie wyciągnę panel STXa i przełożę. Może najwyższych lotów nie jest ale w tym zestawie moim zdaniem większym problemem są głośniki a nie wzmacniacz. Zresztą nim coś zrobię na pewno najpierw to rozkręcę i zobaczę co tam siedzi i czy jest sens.

Głośnik zakładałem 12-15 cali i efektywność rzędu 98 dB minimum. Obudowa ze sklejki i jakieś filtry to jest prościzna i groszowa sprawa. Nurtuje mnie tylko pytanie czy w cenie np 1,5 tys zł da się kupić komplet przyzwoitych głośników na dwa takie monitory czy sprawa jest nierealna ewentualnie jakie będa gotowe nowe/używane alternatywy.
                      Do tematu podchodzę zdroworozsądkowo, nagłośnienie ma być w miarę dobre i głośne ale nie jest celem samo w sobie. To dodatek, tło do fajerwerków. Fajnie jakby dobrze grało, ale nie ma co przeginać pały i przywozić sprzętu jak na jakiś mały koncert po to aby odpalić z laptopa jedną 4 minutową mptrójkę .

Skomentuj

Granat też coś tego typu ma, ale cena: HF15/18" 2350/2450zl + 2x 101top 2250zł + potrzebna elektronika skutecznie odstrasza. W tych pieniądzach złożymy dobry zestaw aktywny, który będzie bezkonkurencyjny w kwestii mobilności. Koszt paczki aktywnej jak patrzyłem na thomann.de to od 1500 do 3500(Mackie, JBL, EV)- nie wiem jak grają. Te z gorej części przedziału- QSC K12 czy Yamaha DXR wiem że potrafią i doskonale by się tutaj sprawdziły. Nie wiem jaką moc i jakość jesteś w stanie wycisnąć z tego panelu stx'a, obstawiam że to typowy chińczyk. W przypadku crosoverów stx elektronika to inaczej oklejony Alphard. Także bardziej niż doboru głośników, obawiałbym się elektroniki. Jednak jeżeli jest wystarczająca, to przy zastosowaniu lepszych głośników, budy i strojenia, mógłbyś rywalizować z lepszymi paczkami. Pytanie tylko jak opłacalna jest ta zabawa.

Skomentuj

Jeśli nie przeszkadza Ci używka to bij do tego gościa (PANICZKAMIL z allegro i elektrody)
                          https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1bJhH/

handluje dobrym używanym sprzętem, sam kilka razy brałem. Kupisz tanio, wystarczająco na potrzeby a jeśli chodzi o brzmienie danej paczki - masz temat zwrotnic w małym palcu - zawsze coś poprawisz jak nie będzie pasowało :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Tego nie liczę bo sobie wyciągnę panel STXa i przełożę. Może najwyższych lotów nie jest ale w tym zestawie moim zdaniem większym problemem są głośniki a nie wzmacniacz. Zresztą nim coś zrobię na pewno najpierw to rozkręcę i zobaczę co tam siedzi i czy jest sens.
                            A może warto było by sprawdzić wzmacniacz, czy może pracować przy 4 ohmach oraz jaką ma moc?

Jeśli chcesz coś głośnego, w miarę dobrego i taniego, to może 2x12" na głośnikach Celestion Truvox TF-1225?

SPL - 97db
                            Dwa głośniki będą miały 103db.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Jeśli chcesz coś głośnego, w miarę dobrego i taniego, to może 2x12" na głośnikach Celestion Truvox TF-1225?
                              Yoshi, zobacz to.
                              http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...12b02e4317b6d4

Ja robiłem swoje nadstawki 15" na TF-1525 i D1000, wyszło ok. 1,6k

Skomentuj

Jeśli chodzi o driver D800, to można go użyć, wytrzymałość mocową ma bardzo dobrą, w paczkach 2x15 + D800 nie udało się go spalić na koncertach metalowych, a czasem żarówka (jako zabezpieczenie) potrafiła się świecić kilka sekund (było to widoczne przez porty BR).

Natomiast pod względem dźwięku jest ciut gorzej i ludzie którzy mieli na raz kilka sztuk, pisali że każdy jeden driver miał inną charakterystykę.

Ale myślę że na budżetowe paczki spokojnie wystarczy.

Z firmowych ciut lepszych driverów to np. Selenium D220TI (200zł).

Skomentuj

Dzięki panowie :-) . Temat rozwija się w pożądanym kierunku, czyli coś tam można sklecić co zagra bez wydawania kilku tysięcy zł.

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                                  Yoshi, zobacz to.
                                  http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...12b02e4317b6d4

Ja robiłem swoje nadstawki 15" na TF-1525 i D1000, wyszło ok. 1,6k
                                  Fajny projekt i nie wiem czy nie skorzystam z tego pomysłu. Nie wiem tylko czy wielkość kolumn nie będzie trochę problematyczna. Być może pójdę w kierunku mniejszej kolumny na 15" postawionej na stojaku. Z drugiej strony rozwiązanie na 2x 12" kusi efektywnością.

Skomentuj

to się wkopałem, bo w wakacje czeka mnie budowa do delta 12a xd mama wywala regał więc materiału będzie sporo - wiór 22mm

Skomentuj

Czaruję...
                                    X