Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wkładka Panasonic WM-61A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wkładka Panasonic WM-61A

Witam wszystkich.

Planując budowę swojego zestawu pomiarowego natrafiam na podstawowy problem - zakupu odpowiedniego mikrofonu. W wielu postach piszecie, że powyższa wkładka jest już niedostępna. Zerknijcie na link http://www.konektor5000.pl/index.php...ter-do-montazu
    Dziś na to natrafiłem. Komentarze co prawda stare, ale pochlebne. Może jednak to oryginał, cena o niczym nie świadczy, ale może? Miał ktoś styczność ? Warto zaryzykować ?

Masz też wkładkę WM-61A np. tutaj :http://allegro.pl/panasonic-wm-61a-w...766709412.html (PANASONIC WM-61A WKŁADKA MIKROFONOWA ELEKTRETOWA)
    Parę rzeczy kupowałem u gościa i wszystko ok.
    Poza tym dwa razy taniej.

Skomentuj

Teraz to już nie wiadomo, kto ma jeszcze oryginalne lub nie. Co do budowy to właściwie musisz sam podjąć decyzję na ile to długoterminowa inwestycja. Jeśli chcesz zacząć zabawy z pomiarami i nie masz pewności czy nie znudzi ci się szybko, to na początek możesz wykorzystać prawie każdą wkładkę elektrytową i kawałek rurki. Nawet jak kupisz oryginalny WM61, do profesjonalnego sprzętu będzie jeszcze daleko. Czy warto dać za to co załączyłeś 45zł? moim zdaniem nie.

Skomentuj

Witam ok ktoś kupuje prosi o porównanie kogoś z forum i wiadomo czy tak czy nie?

Skomentuj

Marios - masz rację pisząc, że pomiary z oryginalną MW61 dalekie są od pomiarów wykonanych przy pomocy profesjonalnego sprzętu. W warunkach domowych, z tego co się zorientowałem przez 2 lata śledzenia forum, za dużo czynników ma wpływ na wyniki, zaczynając od nieszczęsnej wkładki.

Mam znajomych, którzy wyposażają szeroko rozumiana scenę w nagłośnienia, mikrofony, miksery itp. mógłbym od nich wypożyczyć mikrofon Audio-Technica ( czekam na podanie modelu ), który używają do swoich, specyficznych pomiarów, jak dobrze zapamiętałem dzisiejszą rozmowę - do pomiarów przesunięć fazowych całego sprzętu na scenie, ale tu znów się pojawia problem zasilania phantomowego, z którego korzysta ten mikrofon - kolejna inwestycja w kolejne urządzenie.

Może jak kolega czekin1 zaproponował zakupić wkładkę od sprawdzonego przez niego sprzedającego, no i dwa razy taniej :)
          No i jak piotr f. pisze - kupić przetestować, zaprezentować wyniki, czekać na krytykę.

Parę konstrukcji chcę przy Waszej pomocy popełnić. O teorii filtrów, budowaniu zwrotnic nie mam zielonego pojęcia, a pomiary będę traktować jako sprawdzenie czy to co zbudowałem bazując na gotowych projektach, choć trochę jest zgodne z oryginałem.

Przy okazji do znawców tematu miałbym taki apel, aby może uaktualnić informacje dotyczące budowy pierwszego, prostego układu pomiarowego. Artykuł o JIG jest z 2006 roku. W międzyczasie posty ze zmodyfikowanym JIG 2 mają już ponad 3 lata. Oczywiście jest funkcja przeszukaj forum, ale w jej wynikach znajduję za dużo szczątkowych informacji. Jak ja bym się ucieszył i pewnie każdy początkujący, gdybym w jednym artykule miał skondensowaną informację, co, jak zbudować i w jaki sposób połączyć. Odnoszę wrażenie, że każdy początkujący musi indywidualnie pytać o to samo w różnych, niepowiązanych wątkach. Przecież Wy, starzy wyjadacze :) macie tą wiedzę w jednym mały paluszku.

Się rozpisałem tak przed północą, a miałem jeszcze kilka myśli w głowie.

Skomentuj

Czaruję...
          X