Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory do pokoju 14m2 - Jazz, Blues... itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory do pokoju 14m2 - Jazz, Blues... itp.

Witam,

Na początek chciałbym się przywitać, to chyba mój pierwszy post na tym forum, choć od dawna czytam, podpatruje. To forum jest jak kokaina... :) Witam wszystkich serdecznie i dziękuje za lekturę.

A teraz pytania:
    Chciałbym zrobić sobie monitory do odsłuchu muzyki podczas pracy. Spędzam przy komputerze od 8h do 12h dziennie. Podczas pracy słucham muzyki... w tym momencie całość zestawu jest zwykły szajs, ale ja nie mam jakichś super wymagań na sprzęt za 20k pln.
    Obecnie źródłem jest zewnętrzna karta SB Audigy, Wzmacniacz Technics SA-EX100 i monitory które zrobiłem sam wywlekając przetworniki z jakiegoś innego "cuda" typu Aiwa (tzw. wieża). Dzwięk z tych kolumn jest o wiele lepszy niż z oryginałów, no ale to nie jest temat tego wątku. Plan jest taki aby wymienić DAC na coś lepszego, wmak na jakiegoś używanego Rotel-a, Nad-a, czy coś w tym guście. Obecnie szukam i słucham. Ponieważ pewnie trochę to potrwa chciałbym w międzyczasie zrobić sobie jakieś fajne monitory które będą w sam raz.
    Myślałem o monitorach dwudrożnych, których zrobienie nie będzie droższe niż 1500zł (około). Monitory będą stały ok metra ode mnie, na biurku. Myślałem nad frontami które będą pochylone pod kątem w kierunku słuchacza, ale już wiem że to pewnie mocno skomplikuje strojenie takiej kolumny.
    Chciałbym abyście polecili mi projekt lub zestaw przetworniki+zwrotnica, który będzie najbardziej odpowiedni pod trąbki Davis-a, gitarę Gilmoura i B.B.King-a, oraz głos Evy Cassidy :) Wiadomo, że to kwestia gustu, ale na pewno ktoś z Was ma podobne gusta muzyczne.
    I teraz uwaga - to nie musi być sprzęt za max tej kwoty - jeśli uważacie że nie ma sensu to może być coś tańszego. Nie jestem audiofilem - z muzyki czerpie radość. Za zaoszczędzoną kwotę pojadę pewnie na koncert :)

Pozdrawiam
    Kuba

Monitory bliskiego pola to jest inksza inkszość nie wiem czy w tym szczególnym przypadku nie będzie bardziej preferowany zakup aktywek plus dac

Skomentuj

Zamieszczone przez Natalleos Zobacz posta
      Monitory bliskiego pola to jest inksza inkszość nie wiem czy w tym szczególnym przypadku nie będzie bardziej preferowany zakup aktywek plus dac
      Mogę prosić o rozwinięcie? Czy jak zrobie niewielkie kolumny i napędzę je jakimś wzmacniaczem to będzie inaczej niż aktywne monitory?

Pozdrawiam
      Kuba

Skomentuj

Jakie gabaryty maksymalne przewidujesz ?

Skomentuj

Wysokość 40. głębokość 27, szerokość 25. Mam ogromne biurko. W zasadzie jest to blat zamontowany do ściany o długości ok 210cm i głębokości chyba 75 cm.
          Pozdrawiam
          Kuba

Skomentuj

Jak znajdę więcej czasu to umieszczę na forum projekt fajnych monitorków w układzie symetrycznym które w moim odczuciu mogły by się świetnie sprawdzić w takim zastosowaniu. Ja często ich słucham przy pracy :)
            2 x ND105 i 22TAF / TFF. Stoją w tle na regale - takie zdjęcie znalazłem na uploaderze

- - - - - aktualizacja - - - - -

O takie zdjęcie jeszcze znalazłem
            Last edited by Zap Projekt; 07.04.2017, 17:35.

Skomentuj

Czaruję...
            X