Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

gdwt- pomylka czy moze byc?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

gdwt- pomylka czy moze byc?

witam

mam za soba jedna konstrukcje (kolumny) i jako, ze jestem zaskoczony efektami (mimo iz wszystko robione tak pol-serio, tzn stx i alphard do tego plyty 18mm z... odzysku, do tego oklejone jako-tako, a moze nawet i gorzej. Moze po prostu mialem szczescie, ze to w ogole gra:]) zabralem sie za nastepne dwie kolumienki, tym razem z checia zrobienia pozadniejszego sprzetu. Maja to byc dwu-drozne b-r na tonsilowskich glosnikach. I wlasnie w glosnikach lezy problemik. Kupilem jako wysokotonowca gdwt 9/80 ktory jak wszystkie tego typu glosniczki maja spora glosnosc (czy jak tam zwal, mierzone w decybelach bynajmniej. Bede wdzieczny za poprawienie) 100dB. Czy nie trzeba bedzie go "przyciac" by nie zagluszal srednio-niskotonowca (mam gdn 16/50/6)?

zastanawiałem sie także nad taka konstrukcja (ale tego juz nie zrealizuje, bo mam pociete dechy i sie nie da tak zrobic): a mianowicie mialyby to byc kolumienki 3-drozne, ale z niskotonowcem schowanym w srodku, w ukladzie band-pass. Domyslam sie, ze taka konstrukcja nie jest latwa (to w koncu band-pass) i nie wiem czy tego typu rozwiazanie nadaje sie do kolumn, ale to czego jestem pewien, to to, ze taka kolumienka tylko z gwizdkiem i sredniotonowcem na wierzchu dosyc nisko schodzaca sprawialaby duze wrazenie, ne?

jeszcze jedno pytanko: czy glosnik centralny powinien grac cale pasmo? w sumie jaka w ogole jest funkcja glosnika centralnego w systemie 5.1? na glosnik centralny idzie oddzielna sciezka?

1) Tez mam zamiar zrobic kolumny na tych GDN 16/50/6 ale do tego kopulke dt100.. kosztuje ona kolo 100zl (niewiem jaka jest cena tego gdwt 9/80) ale jestem pewien ze z dt100 zagra to lepiej bo gdwt to przeciez glosniczek tubowy ktory moim zdaniem nie nadaje sie do sluchania w domu (tubowe uznaje tylko na estradzie) a dt100 to w porownaniu cena/jakosc swietna kopulka :) polecam (cena minimalnie wyzsza niz GDWK 11/100)

2) Co do tego band-pasa w kolumnie to o ile dobrze pamietam to ludzie z Tonsila stworzyli cos takiego .. byly to chyba kolumny TANGO lub cos w tym stylu (nie pamietam dokladnie) ale przez dlugi czas byly to jedne z lepszych modeli Tonsila

Skomentuj

http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

Skomentuj

dzieki za pomoc.

W takim razie wymieniac te gdwt bez zastanowienia, czy najpierw dac im szanse i skonczyc kolumienki z tubami? Ma sens przycinianie ich rezystorami??

Skomentuj

ja bym zamienil tego GDWT ale z tego co przeczytalem to Ty juz go kupiles wiec mozesz sprobowac.. pamietaj jednak ze zwrotnica jaka zastosujesz pod GDWT nie bedzie pasowac pod kopulke jaka wybierzesz pozniej .. tak wiec Twoj wybor. (ile kosztowal ten GDWT??)

Jest sens tlumienia tej tuby (robisz na jednym GDN16/50/6 czyna dwoch w kolumnie??) bo jeden taki glosnik ma 90db efektywnosci a dwa razem 93db.. ale to i tak pozostawia duza roznice 7db.. wrecz trzeba przyciac tego GDWT.

Skomentuj

Tubę nalezy tłumić i to więcęj niz 7dB. Nawet 10-15dB, inaczej kaszana - będzie grało okropnie!!

Skomentuj

robie na jednym gdn 16/50/6. Kupilem tego gdwt za 45zl. Moze i troche przeplacilem, ale mam na miejscu sklepik i na 99% bede mogl wymienic, bo czesto tam kupuje. Tylko mam jeszcze takie pytanie: jak sie ma jakosc dzwieku gdwk do gdwt (oczywiscie przyciety o powiedzmy 10dB)?

Skomentuj

oczywiste że GDWK zagra lepiej to w końcu kopułka :)

Skomentuj

ja bym do pojedynczego GDN'a kupil DT100 i byloby super :)

Skomentuj

jedna kopulka za 100zl? hmm, moze pisalem, ze chce zrobic cos pozadnego, ale nie az tak :P pozostane jednak przy tonsilu :] a wiec sprobuje wymienic na gdwk.

dzieki za pomoc.

Skomentuj

wiesz pisalem ze byloby super (domyslilem sie ze nie skorzystasz z tej kopulki).. ale pomazyc mozna :) Tonsilek tez ladnie zagra:)

Skomentuj

Czaruję...
                      X